Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 29

Kino kūrėjams išdalinti lietuviški „Oskarai“ (nuotraukos)

Jau antrus metus kino ir televizijos filmų kūrėjų bendruomenė penktadienio vakarą susirinko į „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus. Per iškilmingą ceremoniją, kurią tiesiogiai transliavo LTV, paaiškėjo, kas per praėjusius metus labiausiai nusipelnė kuriant lietuvišką kiną.
„Sidabrinės gervės“ apdovanojimai
„Sidabrinės gervės“ apdovanojimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šventinį vakarą vesti buvo patikėta dviems aktoriams – Giedriui Savickui ir Ramūnui Cicėnui. Šis dėkojo visiems už tai, kad juos išrinko geriausiais vedėjais ir rėžė publiką prajuokinusią ilgą asmeninių padėkų kalbą.

Ačiū visiems, kad ši gervė atskrido į mūsų balkoną...Metų geriausią trumpametražį filmą paskelbė pats Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, pasveikinęs visus kino mylėtojus ir padėkojęs kino veteranams už išlaikytą kino tradiciją.

„Gervė lietuviui – mielas paukštis, simbolizuojantis idealizmą“, – sakė V. Adamkus, netrukus gervės statulėlę įteikęs režisierei Giedrei Beinoriūtei už filmą „Balkonas“.

„Visų pirma labai dėkoju šventės rengėjams – nėra didesnės šventės nei gauti lietuviško kino apdovanojimą. Taip pat labai dėkoju žiūrovams, kurie ateina į lietuvišką kiną – jūs labai reikalingi. Ir paskutinė padėka – filmo „Balkonas“ kūrybinei grupei – ačiū visiems, kad ši gervė atskrido į mūsų balkoną“, – susijaudinusi dėkojo režisierė.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Geriausią operatorių Vladą Naudžių sveikina Šarūnas Bartas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Geriausią operatorių Vladą Naudžių sveikina Šarūnas Bartas

Voką su metų geriausio dokumentinio kino filmo laureatu paskelbė režisierius Audrius Stonys. Jis ranką paspaudė režisieriui Romui Lileikiui už filmą „Dangaus šešėlis“.

„Be šviesos paukštis neskrenda, be šviesos – filmo nenufilmuosi. Esu be galo visiems dėkingas už šviesą. Tešviečia lietuviškas kinas“, – linkėjo laureatas.

Žinią, kuri artistė tapo geriausia metų antro plano aktore, paskelbė moterų mylėtojas Adolfas Večerskis. Su visa pompastika jis pakvietė ant scenos aktorę Jūratę Onaitytę (iš filmo „Duburys“).

Be šviesos paukštis neskrenda, be šviesos – filmo nenufilmuosi. Esu be galo visiems dėkingas už šviesą. Tešviečia lietuviškas kinas.„Labai graži statulėlė – mano anūkei ji dar labiau patiks. Dėkoju režisieriui Gyčiui Lukšui už tikėjimą manimi. Gamtoje gervė yra aukšta ir kiek sunkoka, kad ji galėtų skristi – jai reikia gerai įsibėgėti žeme. Tam turi būti geras kelias ir palankus vėjas – to ir linkiu lietuviškam kinui“, – linkėjo laimėtoja.

Tuo tarpu aktorė Eglė Gabrėnaitė, išpažinusi meilę visiems trims pretendentams tapti metų geriausiu antro plano aktoriumi, gervės statulėlę perdavė Vladimirui Jefremovui (iš filmo „Duburys“).

„Nežinau, ką daugiau pasakyti, išskyrus – ačiū. Jeigu jau gervė, tai gervė“, – publiką prajuokino aktorius, netrukus užtraukęs lietuvių liaudies dainą apie lekiančias gerves.

Geriausią metų scenarijų šventinį vakarą visiems žiūrovams pranešė poetas, aktorius, scenaristas Alvydas Šlepikas, pasirodęs su įspūdingais akiniais. Jis riksmu į sceną pakvietė Liną Augutį, Donatą Ulvydą ir Joną Banį už filmą „Vabzdžių dresuotojas“.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Linas Rimša pripažintas geriausiu kompozitoriumi už darbą filme „Vabzdžių dresuotojas“
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Linas Rimša pripažintas geriausiu kompozitoriumi už darbą filme „Vabzdžių dresuotojas“

„Prizą skiriame prodiuserei Rasai Miškinytei, be kurios nebūtų buvę ir šio filmo“, – atsiimdamas apdovanojimą sakė J. Banys.

Metų geriausią televizijos filmą paskelbė dizainerė Ramunė Piekautaitė, džiaugdamasi jau antra kino švente. Ji pasveikino režisierė Giedrę Žickytę už filmą „Baras“.

Prieš pristatydami metų geriausio kompozitoriaus nominaciją renginio vedėjai sudainavo improvizuotą dainą apie Tada Blindą. Laimėtoją visiems pranešė Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas ir dirigentas Donatas Katkus. Jis gervę įteikė kompozitoriui Linui Rimšai už darbą filme „Vabzdžių dresuotojas“.

„Pusė šitos gervė priklauso mano kolegai Artūrui Pugačiauskui“, – atvirai pasakė laimėtojas.

Atskleisiu mažytę savo nuodėmę – aš labai mėgstu žiūrėti kolegų filmus. Kiekvieną kartą aš labai ilgai ploju, nes įsitikinu, kad nesu blogiausias Lietuvos režisierius.Metų geriausią animacinį filmą pristatė jauna aktorė Saulė Rašimaitė.

„Man labai patinka animaciniai filmukai, todėl man labai linksma įteikti šį apdovanojimą“, – pasakė mergaitė.

Ji „Sidabrinės gervės“ statulėlę atidavė režisieriui Antanui Skučui už filmą „Vaikystės dienoraštis“.

Geriausiai įgarsinančiu metų aktoriumi internautų išrinkta... Karina Krysko. Dėl to labai nusiminė R.Cicėnas, kuris taip pat pretendavo laimėti šioje nominacijoje.

Už geriausią metų studento darbą apdovanojimą įteikė LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius. Šis pasveikino studijoje sėdinčius kino grandus pagaliau sugrįžusius namo, o apdovanojimą įteikė jaunam režisieriui Mindaugui Sruogiui už filmą „Savižudis“.

Pirmą kartą šiais metais įsteigtą apdovanojimą už geriausią profesinės meistrystės darbą pranešė dailininkas Vilmantas Marcinkevičius.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Ant raudono „Sidabrinių gervių“ kilimo...
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Ant raudono „Sidabrinių gervių“ kilimo...

„Turbūt retas, kuris pabaigęs žiūrėti filmą atkreipia dėmesį į titrus. Ši nominacija tam ir skirta“, – aiškino menininkas, netrukus paskelbęs laimėtoją – geriausią prodiuserę Rasą Miškinytę, sukūrusią filmą „Vabzdžių dresuotojas“.

„Visiems labai ačiū, kas susirinko, kas pastebėjo ir kas dirbo – labai ačiū“, – susijaudinusi dėkojo prodiuserė.

Metų geriausią aktorę pranešė Rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus, kuris statulėlę įteikė Oksanai Borbat už darbą filme „Duburys“.

„Labas vakaras, Lietuva. Man didelė garbė, kad jūs pastebėjote mano darbą. Ačiū Gyčiui Lukšui, kuris atvėrė man kelią į didįjį kiną“, – pradėjusi lietuviškai, o toliau tęsusi rusiškai dėkojo aktorė.

Apgailestaudami, kad nėra nominuoti geriausio aktoriaus kategorijoje, ceremonijos vedėjai paskelbti nugalėtoją pakvietė režisierių Algimantą Puipą.

„Atskleisiu mažytę savo nuodėmę – aš labai mėgstu kurti filmus ir žiūrėti kolegų filmus, kai mane pakviečia. Kiekvieną kartą aš labai ilgai ploju, nes įsitikinu, kad nesu blogiausias Lietuvos režisierius“, – drąsiai pareiškė A. Puipa.

Jis paskelbė, kad geriausiu aktoriumi tapo Dainius Gavenonis – šis dėkojo visiems vaizdo įrašu, nes šiuo metu yra išvykęs į gastroles.

Metų geriausią operatorių atskleidė kultinis režisierius Šarūnas Bartas – jis paskelbė, kad juo tapo Vladas Naudžius už darbus filmuose „Perpetuum Mobile“ ir „Vilkas“.

„Laimėti auksinį puodą lengviau nei šią sidabrinę gervę – o taip išėjo... Vau...“, – apkabinęs Š.Bartą dėkojo geriausias operatorius.

Būta ir anksčiau apdovanojimų, bet pats mieliausias ir brangiausias – šiandieną, nes aš jį gaunu nepriklausomoje laisvoje Lietuvoje.Vieną svarbiausių nominacijų – geriausio metų režisieriaus – paskelbė pati komisijos pirmininkė Gražina Arlickaitė. Ji į sceną pakvietė laimėtojus – režisierių grupę: Donatą Ulvydą, Liną Augutį, Marek Skrobecki ir Rasą Miškinytę už darbą filme „Vabzdžių dresuotojas“.

Galiausiai, baigiantis trečiai apdovanojimų ceremonijos valandai, paaiškėjo, kuris filmas tapo geriausiu metų vaidybiniu filmu. Ant scenos buvo priverstas užlipti ir statulėlę atsiimti režisierius Ignas Miškinis už dar nedaug kam matytą filmą „Artimos šviesos“.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Auksinę gervę“ už nuopelnus Lietuvos kinui pelnė Eugenija Pleškytė
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./„Auksinę gervę“ už nuopelnus Lietuvos kinui pelnė Eugenija Pleškytė

Už nuopelnus lietuviškam kinui auksiniam talentui buvo įteikta „Auksinė gervė“. Šį apdovanojimą įteikė Ingeborga Dapkūnaitė, tikinusi, kad jai nereikia atplėšti voko, nes ji jau žino laureatės vardą – tai Eugenija Pleškytė. Šiai kino legendai ilgai netilo publikos ovacijos.

„Aš labai labai laiminga, matydama čia savo draugus, partnerius, režisierius. Tai – mano namai. Džiaugiuosi būdama su jumis. Gerbiama komisija tikriausiai pagalvojo, kad man dar trūksta šios statulėlės prie visiškos laimės. Būta ir anksčiau apdovanojimų, bet pats mieliausias ir brangiausias – šiandieną, nes aš jį gaunu nepriklausomoje laisvoje Lietuvoje“, – graudindamasi dėkojo garsi aktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius