-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 27

„Kino pavasaris“ kino teatruose – 5 organizatorių rekomenduojami filmai

Festivalis „Kino pavasaris“ po dviejų metų pertraukos trumpam – vos vienai savaitei – grįžta į Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio kino teatrų ekranus. Balandžio 30–gegužės 6 dienomis visi kino gerbėjai turės galimybę prisiminti tikro kino jausmą ir pamatyti 14 ypatingų, ilgai saugotų, didžiųjų ekranų laukusių kino juostų bei 16 populiariausių virtualiojo „Kino pavasario“ filmų. Kad išsirinkti, ką po ilgo laiko žiūrėti kino teatre būtų lengviau, pristatome penkis festivalio organizatorių filmus, padėsiančius panirti į kokybiško kino pasaulį užgesus kino salės šviesoms.
Festivalio komanda
Festivalio komanda / „Kino pavasario“ nuotr.

Festivalio direktorė Vida Ramaškienė rekomenduoja nepraleisti teminę programą „Veikti ar / ir būti?“ papuošusios režisieriaus iš P.Korėjos Lee Chang-dong intelektualios dramos „Mėtinis saldainis“ (Peppermint Candy), kurioje režisierius išskirtinai vikria kino kalba sujungia istorinius įvykius ir privatų gyvenimą, nacionalinę traumą ir asmenines nesėkmes, vaizduodamas žmogų, kuris tampa ir auka, ir agresoriumi.

„Mėtinis saldainis“ – jau penktasis P.Korėjos režisieriaus Lee Chang-dongo filmas mūsų festivalyje, – sako V.Ramaškienė. ⎯ Sukrečiantis literatūrinis pasakojimas parodo žmogaus pasirinkimus ir jų pasekmes istorijos bei politikos akistatoje. Nepaprastai įdomu stebėti psichologiškai motyvuotus, universalius ir gerai atpažįstamus pagrindinio veikėjo pokyčius. „Mėtinis saldainis“ – labai aktualus filmas šiandienos kontekste, kuris, neabejoju, po peržiūros kvies diskutuoti.“

VIDEO: Peppermint Candy Trailer

Mėgstantiems šmaikščius filmus nevalia praleisti generalinio festivalio direktoriaus Algirdo Ramaškos rekomenduojamo dokumentinio pasakojimo „Trumų medžiotojai“ (The Truffle Hunters), kuriame režisieriai Michaelas Dweckas ir Gregory Kershawas atskleis itin vertinamų trumų medžiotojų portretą, jų sumanius augintinius ir ypatingus radimo metodus, perduodamos iš kartos į kartą.

„Tai vienintelis šių metų filmas, turėjęs tęsti kulinarinių filmų tradiciją festivalyje, – sako A.Ramaška. ⎯ Tačiau iš tiesų „Trumų medžiotojai“ yra kur kas daugiau. Filmas, sužavėjęs ir kino kritikus, ir gurmanus, paliečia pačią svarbiausią žmogiškumo ir tvarumo temų esmę. „Trumų medžiotojai“ – fantastiškas filmas visiems, kam nesvetimas geras kinas, kulinarija ir tvarumo tema.“

VIDEO: THE TRUFFLE HUNTERS | Official Trailer (2020)

Festivalio vykdomąją direktorę Agnestą Filatovę sužavėjo kinematografinė režisieriaus Tadhgo O’Sullivano pasaka „Mėnulin“ (To the Moon), sujungianti literatūrines ištraukas, įsimintiną garso takelį ir originalią bei archyvinę medžiagą, surinktą iš penkių žemynų sinematekų.

„Mėnulis visada buvo vienas svarbiausių dangaus kūnų ir įkvėpimo šaltinių, mėgstamas tiek įsimylėjėlių, tiek vienišų žmonių, – sako A.Filatovė. ⎯ „Mėnulin“ atskleidžia nepaprastą Mėnulio didingumą ir žadina vaizduotę. Filmas tikrai pakeis kiekvieno žiūrėjusio požiūrį į, regis, mums taip įprastą ir kasdien matomą dangaus objektą.“

VIDEO: To the Moon, Clip

Apie revoliucinius procesus Kuboje novatoriškai sujungta vaidybinio ir dokumentinio kino forma reflektuojančio Tomáso Gutiérrezo Alea filmas „Neguodžiantys atsiminimai“ (Memories of Underdevelopment) turėtų patikti visiems Lotynų Amerikos kino gerbėjams. „Kino pavasario“ meno vadovė Mantė Valiūnaitė sako, kad vienas iš svarbiausių Lotynų Amerijos kino istorijos filmų kelia klausimą „Kaip veikti ir būti politinėje sumaištyje?“.

„Vaidybinis ir dokumentinis filmo sluoksniai susipina į neišardomą audinį, kuris byloja ne tik apie Kuboje vykusius procesus, bet ir septintajame dešimtmetyje kitose Lotynų Amerikos šalyse nusidriekusį vietinių revoliucijų, neišsivystymo ir Vakarų įtakos permąstymą“, – pasakoja ji.

VIDEO: Memories of Underdevelopment - Trailer

Programos sudarytoja Aistė Račaitytė žiūrovus kviečia į intelektualiu dialogu paremtą, Venecijos kino festivalyje pristatytą dokumentinį filmą „Hopper / Welles“.

„Šis filmas – tai turbūt vienas įsimintiniausių ir prasmingiausių pokalbių kino istorijoje, kai nesinori praleisti nei vieno žodžio, – tikina A.Račaitytė. ⎯ Net ir tokiame paprastame formate – kai kadre dažniausiai matomas tik stambus magnetiškojo Denniso Hopperio planas ir nenutrūkstamas dviejų kino meistrų pašnekesys vakarieniaujant, Welleso virtuoziškumu persmelkta kiekviena filmo minutė, o pokalbio mintys apie kiną ir ne tik skamba ne mažiau aktualiai ir naujai nei prieš pusę amžiaus. Ilgą laiką ekrano laukę užrakinti juostos negatyvai buvo sumontuoti pagal tikslius Orsono Welleso užrašus. „Hopper / Welles“ – tai neabejotinai vienas autentiškiausių filmų šių metų festivalio programoje.“

Creative Artists Agency nuotr./Dennisas Hopperis filme „Hopper Welles“
Creative Artists Agency nuotr./Dennisas Hopperis filme „Hopper Welles“

Skaitykite 15min kultūra parengtas rekomendacijas:15min rekomenduoja: nuo meditacijų iki provokacijų – 10 filmų, kuriuos verta pamatyti „Kino pavasaryje

Visą balandžio 30-gegužės 6 dienomis Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių kino teatruose „Forum Cinemas“, „Pasaka“, „Skalvija“, „Arlekinas“, „Atlantis Cinemas“, „Apollo“ vyksiančio „Kino pavasario“ programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius