Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 25 /17:03

Kino platintojai ir rodytojai baiminasi, kad pertekliniai reikalavimai po karantino gali sužludyti industriją

Kino sektoriaus atstovai baiminasi, kad net ir pasibaigus karantinui, kino teatruose gyvybės nepadaugės. Ekstremaliosios situacijos valdymo centro sprendimu, kino teatruose po karantino liko galioti tokie apribojimai, kurie leis žiūrovais užpildyti vos ketvirtadalį salės ir mažiau. Tai, pasak kino industriją vienijančių asociacijų, pastarųjų metų investicijas į aukštos kokybės lietuviško kino kūrinius pavers nuostolingomis ir gali sužlugdyti industriją, rašoma žiniasklaidai išplatintoje informacijoje.
Kino salė
Kino salė / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kinas Kino teatras

Po karantino kino teatruose privalomai galiojančiuose apribojimuose numatytas reikalavimas užtikrinti, kad žiūrovai sėdėtų 2 metrų atstumu arba būtų su kaukėmis. Tuo tarpu kitoms laisvalaikio veikloms tokių apribojimų neliko.

Lietuvos kino platintojų asociacija ir Lietuvos kino rodytojų asociacija, vienijančios daugumą prie šalies kino kūrimo, platinimo bei populiarinimo prisidedančių organizacijų, raštu kreipėsi į Vyriausybę bei Sveikatos ministeriją, argumentuodamos, kad saugumo reikalavimai kino teatrams pertekliniai. Dauguma šalių, kurios atidarė kino teatrus, turi prievolę išlaikyti 1 metro atstumą, žiūrovus sodinant šachmatine tvarka. Tai leidžia išnaudoti bent 50 proc. salės. Tuo tarpu Lietuvoje dabar privalu išlaikyti 2 metrų atstumą tarp žiūrovų, tai reiškia, kad žiūrovai galėtų būti sodinami kas 3,5 kėdę ir kas antrą eilę sumažinant žiūrovų skaičių atskirose salėse iki 15–20 žmonių. Asociacijos sako kol kas reakcijos nesulaukusios.

„Kino rodytojų asociacija jau karantino pradžioje siuntė raštus ir prašymus leisti dalyvauti diskusijose, kaip geriau užtikrinti kino žiūrovų saugumą salėse, bei suderinti geriausią momentą kino teatrų veiklos atnaujinimui. Deja, į tokias diskusijas pakviesti nebuvome. Vietoje to sulaukėme įvairių pažadų, o mūsų veikla buvo prilyginta atskirų renginių organizavimui. Toks veiklos vertinimas neatitinka kino teatrų veiklos esmės“, – tvirtino Raimundas Bilinskas, Lietuvos kino rodytojų asociacijos atstovas.

Raimundas Bilinskas ir filmą bandęs nutekinti jaunuolis
Raimundas Bilinskas ir filmą bandęs nutekinti jaunuolis

R.Bilinskas diskriminuojančiu vadina sprendimą, verčiantį kino seanso metu dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Pasak jo, kino teatrai to užtikrinti nepajėgūs, todėl jiems lieka galioti 2 metrų atstumo reikalavimas, leidžiantis parduoti tik kas 5-ą kėdę.

„Su tokiais reikalavimais mes negalime tinkamai atnaujinti veiklos, sulaukti naujų filmų premjerų. Toks veiklos ribojimas ilgalaikėje perspektyvoje atneš didelių nuostolių visam kino teatrų sektoriui, todėl yra nepriimtinas, kuomet kitos laisvalaikio veiklos – boulingai, restoranai, nuotykių ir pramogų parkai – atnaujina veiklą be analogiškų apribojimų“, – sako R.Bilinskas.

Anot jo, kino teatrai, suprasdami susidariusią situaciją, nori dirbti saugiai ir tai užtikrinti galima išlaikant tarp žiūrovų 1 metro atstumą, susodinant juos šachmatine tvarka. Kaip teigiama pranešime, tokia praktika atitinka Pasaulio Sveikatos Organizacijos rekomendacijas dėl 1 metro socialinės distancijos bei kitų vakarų Europos valstybių praktiką. Pavyzdžiui, Prancūzijoje, Norvegijoje yra taikytinas 1 metro atstumo tarp žiūrovų reikalavimas, o veido kaukių dėvėjimas yra rekomendacinio pobūdžio. Estijoje kaukių dėvėjimas kino teatruose taip pat yra neprivalomas ir leidžiama šachmatinė žiūrovų išdėstymo sistema.

„Jau trečias mėnuo itin menkas arba jokių pajamų negaunantys platintojai, dėl kino rodytojus diskriminuojančių apribojimų, stumiami į nepavydėtiną padėtį, kuomet net ir atnaujinus veiklą filmų leidyba bus nuostolinga. Kino teatrai yra pasirengę užtikrinti šachmatinį žiūrovų išdėstymą, bei taiko kitas būtinas priemones, todėl esame įsitikinę, kad numatytas 2 metrų atstumo tarp žiūrovų laikymasis yra perteklinis, bei žlugdantis itin nukentėjusią kino industriją“, – sako Lietuvos kino platintojų asociacijos vadovas, „ACME Film“ direktorius Audrius Dūdėnas.

„Mes pristatinėjame puikų lietuvišką filmą „Nova Lituania“. <...> Bet su tokiais valdžios sprendimais, negalės žmonės jo pamatyti plačiai. Mažų mažiausia keista, kad valstybė investuoja į kiną, nori šviesti visuomenę, bet kita ranka uždaro duris. Labai tikimės, kad greitu metu atsakingi valdžios atstovai atsižvelgs į kino industrijos specifiką ir pakeis sprendimus – ne tik kino industrijos, bet ir visuomenės labui“, – sakė kino platintojas, prodiuseris Mantvidas Žalėnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantvydas Žalėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantvydas Žalėnas

Kino teatrai teigia taikantys ir taikysiantys visas būtinas priemones, kurios iš esmės atitinka kitoms ūkinėms veikloms numatytas sąlygas.

Kultūros ministerija ir Lietuvos kino centras: kino sektorius neišskiriamas iš kitų

Kaip teigiama 15min atsiųstame Lietuvos kino centro (LKC) atsakyme, salių užimtumo apribojimai kino teatruose prisideda prie lėtesnio ekonominio kino teatrų atsigavimo po karantino, o jis skirtingai pakeliamas skirtingo dydžio kino teatrams.

„Ir toliau išliekant esamai situacijai apribojimai turėtų būti lengvinami. Įvertinęs situaciją LKC teikė siūlymus dėl dalies papildomų lėšų, skirtų kino industrijai, nukreipimo pagelbėti kino teatrams (parama, kaip jau buvo skelbta bus teikiama liepos mėnesį).

LKC nuolat komunikuoja su Kultūros ministerijos atstovais teikiant siūlymus dėl ribojimų, kurie turi įtakos kino sektoriaus veiklai. Šiuo metu pasirinktas bendras visų renginių, vykstančių patalpose, ribojimas, neišskiriant kino teatrų“, – teigia LKC atstovė žiniasklaidai Indrė Ažondenė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kino centras
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lietuvos kino centras

Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus patarėja Agnė Grinevičiūtė teigia, kad kino sektoriui, kaip ir kitiems renginių organizatoriams, taikomi tokie patys reikalavimai.

„Atnaujintame Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendime nurodoma, kad uždarose erdvėse atstumas tarp žmonių turi būti ne mažesnis nei 2 metrai, o jei žiūrovai ir (ar) dalyviai viso renginio metu dėvi nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, atstumas tarp jų gali būti mažesnis. Šie apribojimai netaikomi sutuoktiniams, artimiesiems giminaičiams, įtėviams, įvaikiams, globėjams ir rūpintojams.

Norėtume pabrėžti, kad Lietuva turi aiškų, konkretų ir su suinteresuotomis pusėmis išdiskutuotą planą, kuris apima ir kino sektoriaus renginius. Atsižvelgiant į šalies epidemiologinę situaciją šis planas gali būti peržiūrėtas“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius