Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 19

Komedijų festivalyje – nuoširdus Lee filmas „Jamam Vudstoką“ (video)

Net ir rimčiausi elitiniai režisieriai gali sukurti iš koto verčiančias komedijas. Tai puikiai įrodys lapkričio 27-ąją Vilniuje prasidedantis „Viasat“ kino komedijų festivalis: čia bus parodytas naujausias kino maestro Ango Lee filmas – komedija „Jamam Vudstoką“.
Filmas „Jamam Vudstoką“
Filmas „Jamam Vudstoką“ / Kadras iš filmo
Temos: 1 Režisierius

Iš Taivanio kilęs filmų „Kuprotas kalnas“, „Geismas, įspėjimas“, „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ režisierius Angas Lee buvo vos penkiolikos, kai 1969 m. rugpjūčio 15-18 d. White Lake miestelyje netoli Niujorko praūžė roko, sekso, LSD, taikos ir rokenrolo uraganas, suviliojęs į Vudstoko festivalį per 500 tūkst. muzikos gerbėjų.

„Sužinojau apie renginį namuose, žiūrėdamas cenzūruotą amerikiečių televizijos naujienų laidą, o po kelių dienų išgirdau daug kietos muzikos, bet tikrąją Vudstoko reikšmę suvokiau tik atvykęs gyventi į Ameriką. 1969-tieji mano atmintyje asocijuojasi su paskutiniais laisvės ir nekaltybės metais, kai žmonės galėjo elgtis kaip panorėję ir nekreipti dėmesio į aplinkinius. Turėjo prabėgti per 30 metų, kol pajaučiau vidinę ramybę ir nenumaldomą norą sugrįžti į tą simbolišką ir nepamirštamą laikotarpį“, – sako A.Lee.

„Jamam Vudstoką“ režisierius vadina lengvu ir nuoširdžiu filmu, kurio jam pačiam labai reikėjo, kad atsipalaiduotų ir pailsėtų po dviejų tragiškų, liūdnų, rimtų ir emociškai išsunkusių kūrinių. Jis net neplanavo imtis muzikinio stiliaus komedijos, kol atsitiktinai nesutiko rašytojo Ellioto Tiberio, su kuriuo dalyvavo vienoje San Fransisko televizijos rytinių pokalbių laidoje. Tą kartą A.Lee kalbėjo apie „Geismą, įspėjimą“, o Elliotas pristatė autobiografinę knygą, kurioje prisiminė savo reikšmingą vaidmenį Vudstoko festivalio istorijoje.

Niujorke studijavęs jaunuolis 1969 m. vasarą atvyko pagelbėti motelį atidariusiems ir bankroto slenkstį minantiems tėvams. Per radiją išgirdęs apie draudimą rengti muzikos festivalį kaimyniniame miestelyje, liepos 15 d. paskambino prodiuseriui Martinui Langui ir išdrįso pasiūlyti susitikimą tėvų motelyje, kad išgelbėtų merdėjantį šeimos verslą. Elliotas supažindino festivalio organizatorius su turtingu kaimynu, valdančiu 300 akrų ploto žemės. Rezultatas? Žemėje po mėnesio iškilo legendomis apipinta scena, o White Lake miestelį užgriuvo neregėta ir pačiuose gražiausiuose sapnuose neįsivaizduota minia jaunų žmonių.

VIDEO: Viasat kino komedijų festivalis: Jamam Vudstoką (Taking Woodstock)

Mikliai perskaitęs dovanų gautą E.Tiberio knygą, Angas Lee pradėjo intensyviai domėtis Vudstoko festivaliu, pasiūlė visų savo filmų partneriui Jamesui Schamui parašyti scenarijų, peržiūrėjo dokumentiką ir archyvines nuotraukas, surinko teises naudoti jam patikusius muzikos kūrinius ir kiekvienam pagrindiniam aktoriui išdalijo po 30 DVD su įvairiais filmais. Režisierius garsėja skupulingumu, todėl siekė nufilmuoti autentišką aplinką su pusnuogiais hipiais ir pašėlusią Vudstoko atmosferą.

„Kai visi susirinko pas mane, 3 savaites intensyviai repetavome. Niekam neleidau praustis, kirpti plaukų ir treniruotis. Netgi hipius vaidinantiems statistams įkūrėme specialią stovyklą ir mokėme istorijos, terminologijos, laisvo elgesio taisyklių“, – prisimena A.Lee.

Po filmo „Jamam Vudstoką“ premjeros Kanuose kitame Atlanto krante įsižiebė skandalo žiežirbos, kai 40-ųjų Vudstoko metinių išvakarėse viešai prabilo renginio direktorius ir pagrindinis strategas M.Langas. Jis paskleidė rimtas abejones dėl E.Tiberio memuaruose aprašytų minčių tikroviškumo ir pavadino knygos turinį nereikšmingais paistalais. M.Lango nuomone, greitai išgarsėti užsimanęs ir lengvą uždarbį pajutęs Elliotas pernelyg stipriai sureikšmino savo vaidmenį festivalio organizacijoje, paįvairino tikrus faktus išsigalvotomis fantazijomis.

Tačiau po kelių dienų M.Langas staiga pakeitė savo nuomonę ir išplatintame pareiškime spaudai jau tikino, kad neturi jokių priekaištų „Jamam Vudstoką“ kūrybinei grupei, neturi minčių kreiptis į teismą ir žarstė pagyras labai patikusiam filmui, kuris jam sugrąžino nepamirštamus prisiminimus apie Vudstoko legendą. Savo ruožtu A.Lee paaiškino visiems, kad pats žinojo apie kai kuriuos tikrovės neatitinkančius faktus, bet panaudojo juos scenarijuje, nes siekė parodyti legendomis apipintą muzikos fiestą paprasto, darbštaus ir nuoširdaus vaikino akimis.

A.Lee „Jamam Vudstoką“ ir dar septyni šypseną dovanojantys filmai – lapkričio 27 – gruodžio 5 dienomis vyksiančiame „Viasat“ kino komediju festivalyje. Daugiau informacijos www.kinopavasaris.lt/komedijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius