Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 12

Landsbergio filme – Tibeto vaikų ašaros ir slapti vaizdai

Antradienio vakarą kino teatre „Pasaka“ žiūrovai susirinko pasveikinti lietuvišką premjerą – režisierius Vytautas V.Landsbergis pristatė jautrų trumpametražį dokumentinį filmą „Nuo pasaulio stogo“. Kino juostoje užfiksuoti kadrai atskleidžia sunkią Tibeto kovą už išlikimą ir pabėgėlių ašaras, prisimenant kraupias bėgimo per kalnus akimirkas. Filme mintimis dalijasi ir pats Tibeto lyderis Dalai Lama.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis. / PASAKOS nuotr.

„Prieš keletą metų Indijoje susipažinau su tibetiečiu, kuris, man paklausus, kuo galėčiau padėti jų tautai, pasakė: „Sukurk apie tai filmą“ – idėjos filmui gimimą prisiminė režisierius, 2008 metų vasarą su kūrybine grupe tris savaites rinkęs medžiagą kino juostai. – Filmavome dvi dideles tibetiečių pabėgėlių stovyklas ir Dalai Lamos rezidenciją Indijoje, taip pat vietinis gidas mums parodė bėglių kelią per kalnus.“

Atsitiktinė pažintis su Tibeto parlamento nariu lėmė, kad kūrybinė grupė gavo leidimus filmuoti slaptose vietose. Nepaisant to, daug kur kūrėjams teko derėtis dėl filmavimo, nes tibetiečiai baiminosi būti susekti.

„Turėjome paslėpti visus ženklus, galinčius išduoti, kur iš tiesų buvo filmuota“, – prisiminė kūrėjai.

V.V.Landsbergis šiuo filmu nenorėjo šokiruoti žiūrovo – atvirkščiai – menininkas kino juostą vadina „mažažode meditacine“ istorija. Į filmą „Nuo pasaulio stogo“ įtrauktas ir kitai kino juostai filmuotas Dalai Lamos interviu, iš kurio sklinda dvasingumas.

Vis dėlto žiūrovą gali sujaudinti atviras Tibeto vaikų, bėgusių iš gimtosios žemės, pasakojimas su ašaromis akyse.

„Vaikų pasakojimai – įspūdingiausi. Jie po 20 dienų keliavo naktimis per kalnus, nuolat saugodamiesi, ar jų nepuola kinų pasieniečiai. Visiems buvo duota griežta instrukcija: jeigu šalia einantį žmogų nušauna – nesvarbu, ar jis būtų tavo tėvas, ar mama – privalai eiti toliau. Tik taip galima išlikti“, – prisiminė režisierius.

Filmo kūrėjai apgailestavo, kad po olimpiados Pekine pasaulio dėmesys pasitraukė ir nuo Tibeto nelaisvės problemos.

Filmas „Nuo pasaulio stogo“ įtrauktas į kino teatro „Pasaka“ repertuarą, todėl Lietuvos žiūrovai, neabejingi Tibeto priespaudai, gali jį pamatyti nuo sausio 13 dienos .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius