-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 17

Legendinis lenkų kino režisierius Andrzejus Zulawskis išėjo Anapilin

Šį trečiadienį po sunkios kovos su vėžiu mirė lenkų kino režisierius Andrzejus Zulawskis. Anapilin jis išėjo būdamas 75-erių.
Andrzejus Zulawskis
Andrzejus Zulawskis / „Scanpix“ nuotr.

Per daugiau nei keturis dešimtmečius trukusią karjerą A.Zulawskis sukūrė 13 ilgametražių filmų. Savo kūryboje režisierius laužė klasikinį naratyvą, nevengė provokacijų ir inovatyvių režisūrinių sprendimų, pelniusių jam tarptautinį pripažinimą.

Režisierius yra sakęs: „Nedarau nuolaidų žiūrovams, toms gyvenimo aukoms, manančioms, jog kinas kuriamas tik jų pramogai, ir nieko nenutuokiančioms apie savo pačių egzistenciją“.

1940 m. Lenkijoje gimęs režisierius augo tarp Varšuvos ir Paryžiaus. Kino mokslus baigė Prancūzijoje, o sugrįžęs į tėvynę dirbo garsaus lenkų režisieriaus Andrzejaus Wajdos asistentu. Debiutinis ilgametražis režisieriaus filmas „Trečioji nakties dalis“ buvo sukurtas 1971 m.

Antrasis A.Zulawskio darbas, juosta „Velnias“ (1972), neišvengė sovietinės cenzūros gniaužtų, o su tuo taikstytis nenorėjęs A.Zulawskis persikėlė gyventi į Prancūziją, kur toliau tęsė savo kūrybinį kelią. 1981 m. jo režisuota „Nuosavybė“ dalyvavo Kanų kino festivalio konkursinėje programoje.

A.Zulawskis sukūrė filmus „Beprotiška meilė“ (1985), „Mano naktys gražesnės už tavo dienas“ (1989), „Ištikimybė“ (2000) ir kt.

Paskutinysis jo filmas, pernai pristatytas „Kosmosas“, tarptautiniame Lokarno kino festivalyje pelnė apdovanojimą už geriausią režisūrą.

A.Zulawskis dirbo teatre, yra parašęs keletą romanų ir apsakymų. 15 paskutinių savo gyvenimo metų jis praleido Lenkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius