-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 07 08

Lietuvių dokumentiniai filmai vasaroja tarptautiniuose kino festivaliuose

Šį savaitgalį baigėsi jau 11 – ąjį kartą Italijoje vykstantis tarptautinis kino festivalis „Ischia Film Festival“. Jame pristatytas Linos Lužytės dokumentinis filmas ,,Igruški”, pasakojantis apie Baltarusijos Žlobino miesto gyventojų kasdienybę.
Kaip mes žaidėme revoliuciją
Kaip mes žaidėme revoliuciją

,,Sidabrinei gervei” geriausio dokumentinio filmo kategorijoje nominuotas filmas šiais metais jau dalyvavo 53 – iajame Krokuvos tarptautinio kino festivalyje, Vokietijos mieste Vysbadene vykstančiame Centrinės ir Rytų Europos filmų festivalyje ,,goEAST” bei Amerikos dokumentinių filmų festivalyje Kalifornijoje.

Tuo tarpu režisierės Dalios Rust dokumentinis filmas ,,Marinos namai”, sukurtas bendradarbiaujant studijai ,,Just a moment” su Rusijo kino kompanija ,,Vita Aktiva”, sėkmingai keliauja po Rusijos festivalius. Apie poeto Arsenijaus Tarkovskio dukters ir režisieriaus Andrejaus Tarkovskio sesers Marinos Tarkovskayos ir jos vyro Aleksandro Gordono šeimą ir šiltus namus pasakojantis filmas birželio mėnesį buvo parodytas specialioje tarptautinio 35 – ojo Maskvos kino festivalio Rusijos filmų programoje. Į šią programą jis atkeliavo iš pirmojo Rusijos nacionalinio debiutinių filmų festivalio „Judėjimas” ir kito jau septintą kartą Ivanovo srityje Rusijoje vykstančio Andrejaus Tarkovskio vardo festivalio „Veidrodis”, kuriame jis buvo parodytas programos „Tarkovskis. Kontekstas“ rėmuose.

„Seniai nemačiau tokio neskuboto pasakojimo, tokio gilaus pasinėrimo į žmogaus gyvenimą, kuris gali ir džiuginti paprastu savo būties faktu, ir kelti visais laikais Rusijos inteligentijai svarbius klausimus. Posakiui „gyvenimas yra, koks yra“ surasta ypatinga prasmė,“ – su tokiais įspūdžiais salę paliko festivalio žiūrovai.

Jau daugiau nei 10 festivalių skaičiuojantį režisierės Giedrės Žickytės dokumentinį filmą ,,Kaip mes žaidėme revoliuciją”, naujai pristatantį Lietuvos nepriklausomybės atgavimo istoriją, šią vasarą išvydo net dviejų festivalių žiūrovai. Po birželio mėnesio pradžioje Didžiojoje Britanijoje vykusio dokumentinių filmų festivalio ,,Sheffield Doc/Fest” filmas iškeliavo į Portugaliją, kur dalyvavo konkursinėje 9 – ąjį kartą organizuojamo festivalio ,,FEST” programoje.

Savo kelionę tęsia ir jau dvi svarbias pergales tarptautiniuose festivaliuose nuskynęs Marato Sargsyano dokumentinis filmas ,,Tėvas”, iš arti žvelgiantis į vieno įdomiausių buvusio Sovietų Sąjungos nusikaltėlių Vido Zenono Antonovo šiandieninį gyvenimą.  Liepos mėnesį filmą rodys 20 – asis Palic Europos filmų festivalis Serbijoje bei 10 – asis Jerevano tarptautinis festivalis ,,Golden Apricot” Armėnijoje.

Filmų gamybą dalinai finansavo Kultūros rėmimo fondas ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius