Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 04

Lietuvoje viešės garsūs kino kūrėjai iš Argentinos

Antradienį į Kauną atvyksta Kanų kino festivalyje apdovanoto filmo „Akacijos“ kūrybinė grupė iš Argentinos. Susitikimas su filmo kūrėjais: režisieriumi Pablo Giorgelli ir montažo režisiere Maria Astrauskas ir filmo peržiūros kino mėgėjų laukia spalio 4 dieną Kaune ir spalio 6 dieną Vilniuje.
Kino juosta
Kino juosta / 4.bp.blogspot.com nuotr.

Šių metų Kanų kino festivalyje pirmasis režisieriaus Pablo Giorgelli filmas „Akacijos“ nuskynė prestižinį „Auksinės kameros“ prizą už geriausią debiutą. Geriausiu jį išrinko ir festivalio žiuri, suformuota vien iš režisierių, ir jaunieji kino kritikai.

Filme pasakojama apie tolimųjų reisų vairuotojo Rubéno ir jo paimtos pakeleivės su kūdikiu kelionę į Buenos Aires. Pripažinimo „Akacijos“ sulaukė už filmo kūrėjų gebėjimą itin subtiliai atskleisti vos keletą žodžių kelyje teištariančių vienišų herojų jausmus.

Pasak filmo kūrėjų, pristatyti „Akacijas“ Lietuvoje džiugu dar ir todėl, kad režisieriaus žmona ir filmo montažo režisierė Maria Astrauskas yra lietuvių kilmės ir Lietuvoje svečiuosis pirmą kartą. Kino kūrėjos senelis yra gimęs netoli Kauno. Į Argentiną, kurioje gyveno senelio sesuo Maria Obelenitte, pabėgusi iš tėvų namų, nes jie norėjo ją išleisti už nemylimo vyro, jis iškeliavo būdamas septyniolikos.

„Simboliška, kad vienas filmo motyvų yra bandymas susigrąžinti ryšį. Tai kelio filmas, atveriantis keletą galimybių: iš naujo atrasti prarastus dalykus, arba suprasti, kad jie niekuomet nebuvo prarasti,“ – sakė Maria Astrauskas.

Festivalio organizatoriai atkreipia dėmesį ir į kitus ilgai lauktus filmus, kurie netrukus ims suktis kino teatrų ekranuose. Pirmadienį 21.15 val. „Žalgirio“ arenoje Kaune festivalio programoje „Tapatumai“ bus rodomas albanų režisieriaus Bujaro Alimani debiutinis filmas „Amnestija“ apie vyro ir moters pažintį, užsimezgusią prie kalėjimo vartų. Filmas pelnė CICAE apdovanojimą šių metų Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje.

Spalio 4 dieną festivalio žiūrovų laukia ir Lietuvai nesvetimą asmeninę ir politinę dramą atskleidžiantis filmas „Būtina žmogžudystė“, pasakojantis apie iš slapto JAV politinių kalinių centro Europoje pabėgusį Muhamedą. Pagrindinis aktorius Venecijos kino festivalyje pelnė geriausio aktoriaus apdovanojimą, o režisieriaus Jerzy Skolimowski filmas šiame festivalyje buvo
įvertintas specialiuoju žiuri prizu.

Antradienį Kaune, o trečiadienį – Vilniuje festivalio žiūrovai pamatys ir publikos prizą Berlyno kino festivalyje pelniusį dokumentinį Mikos Kaurismakio filmą „Mama Afrika“. Filmas pasakoja apie garsios muzikos atlikėjos ir kovotojos už žmogaus teises bei pirmosios juodaodės atstovės
Jungtinėse Tautose, Miriam Makebos, gyvenimą.

Savaitgalį Kaunas taip pat sulauks svarbių svečių iš Argentinos: spalio 7 ir 8 dienomis Lietuvoje lankysis filmo „Premija“ režisierė Paula Markovitch su kompozitoriumi Sergio Valente Gurrola Alvarez. Festivalio žiūrovams jie pristatys Berlyno kino festivalio „Sidabriniu lokiu“ apdovanotą dramą apie vaikystę, pasitikėjimą ir pavojus „Premija“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius