Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 21

Marato Sargsyano filmas – Venecijos kino festivalyje

Antradienį buvo paskelbti 9 filmai, dalyvausiantys šių metų Venecijos kino festivalio konkursinėje „Kritikų savaitės“ programoje. Tarp jų – ir Marato Sargsyano filmas „Tvano nebus“.
Kadras iš filmo „Tvano nebus“
Kadras iš filmo „Tvano nebus“

Prieš kelerius metus filmavimo aikštelėje kalbintas režisierius sakė, jog viskas priklauso nuo žmonių sugedimo laipsnio, tad ir „šįkart tik nuo žiūrovų sugedimo ir jų mąstymo laipsnio priklausys, ką jie išvys filme.“

Trumpametražį vaidybinį „Lernavan“ (2009) ir ilgametražį dokumentinį „Tėvą“ (2012) sukūręs M.Sargsyanas tikino, kad naujausias jo filmas „Tvano nebus“ sunkiai įtelpa į vienos temos ar žanro rėmus.

„Filmas pasakoja apie pulkininką, kuris ilgus metus kariavo užsienyje ir staiga, jo šalyje prasidėjus pilietiniam karui, kariauti nebenori. Kitus jis žudė lengvai, o saviškių žudyti nesinori. Taip pulkininkas po truputį pradeda degraduoti. Šiame filme nėra šalies, nėra tautų. Laikmetis taip pat nėra svarbus, bet kai žiūri filmą, supranti, kad tai ne viduramžiai, o šiandiena“, – kalbėjo M.Sargsyanas ir pridūrė, kad siužetas metaforų prisodrintame filme negroja pirmu smuku.

Scenarijų M.Sargsyanas rašė pats ir teigė, jog filmo kūrybinis procesas prasidėjo, kai į galvą šovė mintis, jog mus visus truputį „durnina“.

„Nesakysiu, kas „durnina“, nes taip išduočiau per daug informacijos apie filmą, nors iš tiesų apie patį „durninimo“ procesą filme tiesiogiai nekalbama. Žinot, kartais scenaristai rašo vis daugiau ir daugiau, galvodami, kad žiūrovai buki ir kitaip nieko nesupras. O iš tikrųjų rašyti reikia kuo mažiau. Žiūrovas viską ir pats supras“, – teigė režisierius.

Kalbėdamas apie darbą su pulkininko vaidmenį atliekančiu V.Masalskiu, M.Sargsyanas sakė: „Dirbti su maestro vienu metu ir labai lengva, ir labai sunku. Jis stipriai kelia kartelę. Nebegali dirbti vidutiniškai. „Neblogai“, „visai nieko“ nebetinka, kai V.Masalskis visada pataiko į „labai gerai“. O tai, žinoma, sunku. Pradedi iš visų – ir iš savęs – reikalauti to paties. Kankiniesi ir visus aplink kankini, bandydamas pasiekti tą rezultatą“, – sakė režisierius.

Filmavimo darbai pradėti 2017 m.. Kaip teigė filmo prodiuserė Ieva Norvilienė, „Tvano nebus“ biudžetas – 757 000 eurų.

„Pagrindiniai finansavimo šaltiniai – Lietuvos kino centras, mokestinė lengvata, keli privatūs rėmėjai, televizija, mūsų pačių šiokia tokia investicija“, – sakė prodiuserė.

95 min. trukmės filme vaidina Valentinas Masalskis, Remigijus Vilkaitis, Sigitas Račkys, Daumantas Ciunis ir kt. Filmą prodiusuoja Ieva Norvilienė, operatorius – Feliksas Abrukauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius