Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 22

„Meno avilio“ ruduo – nuolat augantiems nekonvencinio kino žiūrovams ir žiūrovėms

Išeivijos menininko Jono Meko kolekcijos pagrindu įkurta, kas mėnesį nauja periodika ir knygomis pasipildanti mediateka, emocinei sveikatai reflektuoti skirti filmų seansai, šalies videomeno istorija, lietuvių režisierių premjeros, meną ir mokslą apjungiantys projektai mokykloms bei kino ekspedicijos ir tyrimai – medijų edukacijos ir tyrimų centras „Meno avilys“ pristato aktyvaus rudens naujienas, rašoma pranešime spaudai.
MENO AVILIO mediateka
MENO AVILIO mediateka / Visvaldo Morkevičiaus nuotr.

Jau šešiolika metų platų veiklų spektrą vykdančio „Meno avilio“ svarbiausia kryptimi išlieka – auginti kino žiūrovus ir žiūroves: tiek nuo mažų dienų, tiek jau subrendus, kai norima kuo giliau pažinti kiną ir jo kultūrą. Tam, žinoma, ir skirti šį rudenį įvyksiantys „Meno avilio“ renginiai ir projektai.

Rodymai: terapinės „Projekcijos“ ir virtualiosios realybės patirtys

„Projekcijos“ – tai pirmojo karantino metu „Meno avilio“ drauge su Kauno ir Panevėžio miestų savivaldybių visuomenės sveikatos biurais inicijuota, specialiai sukuruota nemokamų filmų peržiūrų programa, kurią lydi psichologų ir psichikos sveikatos specialistų pristatymai, diskusijos ir terapiniai pokalbiai apie emocinę savijautą. „Projekcijos. Kaunas“ vyks spalio 14 d., lapkričio 11 d. ir gruodžio 9 d., o „Projekcijos. Panevėžys“: lapkričio 8, 15, 22, 29 d. ir gruodžio 8 d. Daugiau informacijos apie būsimus seansus: https://www.facebook.com/meno.avilys

„Meno avilio“ namuose „Planeta“ (Goštauto g, 2, Vilnius) veikia drauge su kino centru „Skalvija“ koordinuojama virtualiosios realybės erdvė. Rugsėjo 24–spalio 3 d. čia įsikurs Vilniaus dokumentinių filmų festivalis. Naujus pasaulio ir realybės suvokimo atspirties taškus siūlančią virtualiosios realybės filmų programą sudarys keturi trumpametražiai filmai. Repertuaras: https://bit.ly/3hMJn9A

Paveldas: lietuvių videomenas

Technologijų ir inovacijų festivalio „LOGIN 2019“ apdovanojimuose „Meno avilio“ projektas „Nepriklausoma sinemateka“ pripažintas geriausiu ne pelno siekiančiu tinklalapiu. Adresu www.sinemateka.lt veikiančiame virtualiame archyve galima nemokamai žiūrėti restauruotą ir suskaitmenintą lietuvišką dokumentiką, videomeno darbus ir kuruotas programas. Filmus lydi pokalbiai su kūrėjais ir kūrėjomis, kūrinių atsiradimo kontekstą nušviečiantys tekstai.

Pasak videomeno archyvo kuratorės Gerdos Paliušytės, sinematekoje esantys videomeno darbai – tai lietuvių autorių kūriniai, darę įtaką ir formavę Lietuvos videomeno raidą nuo jos pradžios, 9 dešimtmečio pabaigos, iki dabar. Sinematekoje galima išvysti Gintaro Šepučio, Nomedos ir Gedimino Urbonų, Lino Augučio, Laimės Kiškūnės, Eglės Rakauskaitės ir kitų menininkų (-ių) videomeno darbus.

Gamyba: lietuvių režisierių premjeros

2015 m. „Meno avilys“, siekiant bendradarbiauti su pradedančiais kino kūrėjais (-omis), įkūrė kino gamybos platformą. Šiemet virtualiai vyksiančiame Otavos tarptautiniame animacinių filmų festivalyje (Kanada) rugsėjo 26 d. ir spalio 2–4 d. bus pristatytas atlikėjos Jurgos Šeduikytės animacinis filmas „Mora Mora“, kurio gamyba ir prodiusavimu rūpinasi „Meno avilys“ (prodiuserė Giedrė Burokaitė). „Mora Mora“ dalyvauja oficialios programos filmų konkurse, skirtam jaunajai auditorijai. Tai pasakojimas apie mažą mergaitę Morą, kuri draugystę su pasauliu randa per išbarstytų fortepijono klavišų garsus.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje bus pristatytas menininkės G. Paliušytės filmas „Nevermore“, kurio bendragamintojas yra „Meno avilys“. Tai poetinis meninis garsaus amerikiečių rašytojo Edgaro Allano Poe legendos tyrimas, kurį bus galima išvysti rugsėjo 30 d. kino centre „Skalvija“.

Edukacija: garsais ir vaizdais

Kasmet didelį dėmesį kultūros edukacijai skiriantis „Meno avilys“ šiemet mokyklas pakvies į du projektus: „Istorijos. Garsais ir vaizdais“ ir „Garsovaizdžiai“. Abiem projektais per integruotus, patyriminio ugdymo modelius, pavyzdžiui, kaip garso reiškinio tyrinėjimas, siekiama pedagogams ir mokiniams suteikti gebėjimą žvelgti į kasdienius reiškinius iš meno ir mokslo perspektyvos. Taip ugdant jų kūrybiškumą ir kritinį mąstymą.

Projektų užsiėmimus ves tokie kūrėjai ir kūrėjos kaip dramaturgė, rašytoja Gabrielė Labanauskaitė, dokumentinio kino režisierė Aistė Žegulytė, kompozitorius Vladas Dieninis ir kt. „Istorijos. Garsais ir vaizdais“ ir „Garsovaizdžiai“ yra Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos organizuojamo projekto „Kultūros edukacijos sistemos modernizavimas“ dalys. „Garsovaizdžiai“ vykdomi drauge su asociacija AGATA.

Taip pat „Meno avilys“ šį rudenį Lietuvos mokykloms vykdo edukacinę autorių teisių programą, tarptautinius projektus „Moving Cinema“ ir „Kinas, šimtas metų jaunystės“, bendradarbiaujant su Britų taryba Lietuvoje įgyvendina medijų raštingumo projektą „Dideli maži ekranai“. Plačiau www.menoavilys.org

Mediateka: vienintelė Lietuvoje

Prieš 15 metų „Meno avilio“ iniciatyva ir Jono Meko leidinių kolekcijos pagrindu buvo įkurta „Meno avilio“ mediateka – skaitykla, biblioteka, filmų archyvas. Šiandien ji yra visuomenei atvira, vienintelė tokia vieta Lietuvoje, kurios nuolat atnaujinamoje kolekcijos dalyje galima rasti šiuolaikinės kino ir medijų kultūros procesus pristatančias knygas ir periodiką. Rasti norimą leidinį skaityti vietoje ar jį užsakyti pasiimti į namus galima kataloge čia: https://mediateka.librarika.com/search.

2009 m. mediatekos kolekciją papildė kino kritiko Sauliaus Macaičio kelių tūkstančių VHS kasečių kolekcija, periodiniai leidiniai, knygos ir asmeninis S. Macaičio fotografijų archyvas. 2012– 2014 m. archyvas pasipildė kino režisierių Almanto Grikevičiaus, Henriko Šablevičiaus asmeninėmis knygų ir filmų kolekcijomis. Mediatekoje taip pat galima rasti kino kritikų, režisierių, festivalių, atskirų įstaigų dovanotų filmų ir leidinių.

Tyrimai: fotografijų paroda ir knygos pristatymas Berlyne

„Tyrimais stengiamės išsiaiškinti, kokį vaidmenį kinas atliko žmonių kasdienybėje, atmintyje, formuojantis regionų tapatumui. Paprastai tariant, ieškome judančių vaizdų archyvų, kino rodymo vietų, renkame atsiminimus apie filmų kūrimą ir žiūrėjimą, stengiamės skatinti lyčių lygybę kino industrijoje. Kino tyrimai Lietuvoje težengia pirmus žingsnius, tad mes stipriai prisidedame prie augančio šio lauko profesionalumo“, – sako „Meno avilio“ tyrimus inicijuojanti ir juos drauge su komanda atliekanti kino istorikė Lina Kaminskaitė.

„Meno avilys“ dar praeitais metais pradėjo kino kultūros tyrimą Lietuvos regione, kurio metu kartu su fotografu Simu Lin keliavo po Lietuvą siekdami įamžinti turtingas Lietuvoje esančių kino teatrų istorijas, pastatų ir vietovių unikalumą bei jiems būdingus bruožus. Po metus trukusių ekspedicijų Lietuvos miestuose ir miesteliuose tyrėjų komanda pradeda tyrimo duomenų sisteminimo darbus ir džiaugiasi netikėtais atradimais. O štai fotografijų paroda „Kino teatras regione“ ruošiama ne tik kelionei po Lietuvą, bet ir ekspozicijai Berlyne. Čia ji veiks kino teatre „Sputnikas“ lapkričio 3–24 d., festivalio „Litauisches Kino Goes Berlin“ metu ir vėliau.

Čia pat lietuvių bendruomenei Berlyne bus pristatyta ir „Meno avilio“ drauge su leidykla „Lapas“ išleista L. Kaminskaitės ir Natalijos Arlauskaitės knyga „Fokuse: moterys Lietuvos kine“ (2021)– pirmoji feministinės kinotyros knyga lietuvių kalba, kurią galima įsigyti Lietuvos knygynuose. Artimiausias knygos pristatymas Vilniuje – literatūros festivalyje „Open Books“, rugsėjo 25 d. 15.45 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius