-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 14

Mirė prancūzų kino kūrėjas Pierre'as Schoendoerfferis

Prancūzų kino kūrėjas, „Oskaro“ laureatas, rašytojas ir karo reporteris Pierre'as Schoendoerfferis – garsus konfliktų nuo Vietnamo iki Alžyro kronikininkas – mirė, trečiadienį pranešė jo šeima. Jam buvo 83 metai.
Prancūzų kino kūrėjas Pierre'as Schoendoerfferis
Prancūzų kino kūrėjas Pierre'as Schoendoerfferis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Režisierius

„Pierre'as Schoendoerfferis, rašytojas, režisierius, dokumentinių filmų kūrėjas, Dailiųjų menų akademijos kino ir audiovizualinių menų skyriaus viceprezidentas, šį rytą mirė karinėje ligoninėje „Percy“, – sakoma jo šeimos pareiškime.

P.Schoendoerfferis, kuris buvo vienas prancūzų kino apdovanojimų „Cezarių“ steigėjas, savo karjerą Prancūzijos pajėgų filmavimo tarnyboje pradėjo per karą Indokinijoje.

Jis nufilmavo šio karo kulminacinį mūšį – prancūzų pralaimėjimą 1954 metais prie Dien Bien Pu – ir keturis mėnesius buvo laikomas kaip karo belaisvis.

Po karo P.Schoendoerfferis pasitraukė iš armijos, bet liko Vietname dirbti reporteriu prancūzų ir JAV leidiniams, tarp jų – „Paris Match“, „Time“ ir „Life“.

1955-aisiais grįžęs į Prancūziją jis tapo keliaujančiu korespondentu, rašytoju ir kino kūrėju, buvo daug kartų sugrįžęs į Vietnamą ir pranešinėjo apie tokius konfliktus kaip Alžyro karas.

Patirtis Indokinijos kare atsispindi jo garsiausiuose darbuose: filmuose „Būgnininkas krabas“ (Le Crabe-Tambour), kuris 1977-aisiais laimėjo tris „Cezarius“, ir „317-asis būrys“ (La 317e Section), kuris buvo pastatytas pagal jo romaną ir laimėjo 1965 metų Kanų kino festivalio apdovanojimą už geriausią scenarijų.

Jis taip pat buvo grįžęs į Vietnamą kurti „Oskaru“ apdovanotos 1967-ųjų juostos „Andersono būrys“ (The Anderson Platoon), kurioje pasakojama apie toje šalyje kariavusių amerikiečių gyvenimą.

Prie to konflikto jis grįžo ir 1991-aisiais, filmu „Dien Bien Phu“ (Dien Bien Phu) apie amerikiečių karo korespondentą, rašiusį apie tą lemtingą mūšį.

P.Schoendoerfferis gimė 1928 metais centrinės Prancūzijos mieste Šamaljere. Jis turi tris vaikus, tarp jų – kino kūrėją Fredericą Schoendoerfferį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius