-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 22

Mokslų daktaras apie filmą „Kosmoso šunys“: (ne)atsakomybė už tuos, kuriuos prisijaukinome

Kaip bekraštės kosmoso platybės, filmas „Kosmoso šunys“ skatina mąstyti apie savo būtį ir vietą planetoje. Taip sako San Diego universiteto mokslinis bendradarbis, biomedicinos mokslų daktaras Julius Bogomolovas ir priduria, kad dokumentika apie keturkojus klajūnus nušviečia ir žmonių (ne)atsakomybę už tuos, kuriuos kadaise prisijaukino.
„Kosmoso šunys“
„Kosmoso šunys“ / Organizatorių nuotr.

25-ojo festivalio „Kino pavasaris“, kuris šiemet kviečia filmus žiūrėti namuose, repertuare žiūrovai gali aptikti iš šuns perspektyvos nufilmuotą ir retais, sovietmetį menančiais archyviniais kadrais papildytą dokumentinę juostą „Kosmoso šunys“ (Space Dogs).

Filmo autoriai Elsa Kremser ir Levinas Peteris primena puikiai žinomą istoriją apie Laiką – pirmąjį šunį, išsiųstą į kosmosą, taip pat ir į mirtį. Vis dar galima išgirsti legendą apie tai, kaip Maskvos gatvėmis iki šiol klajoja Laikos vaiduoklis, kartu su juo – gausybė dabar gyvenančių palikuonių, niekieno neprižiūrimų šunų.

Organizatorių nuotr./„Kosmoso šunys“
Organizatorių nuotr./„Kosmoso šunys“

Biomedicinos mokslų daktaras Julius Bogomolovas kalbėdamas apie filmą „Kosmoso šunys“ teigia, kad tai nė kiek neprimins nei Davido Attenborougho stiliumi įgarsintos gamtos dokumentikos, nei „Disney“ sukurtos romantiškos istorijos „Dama ir valkata“.

VIDEO: Kosmoso šunys I KINO PAVASARIS 2020

„Kosmoso šunys“ – tartum Chantal Akerman filmo „Iš Rytų“ (From the East) tęsinys. Dešimtojo dešimtmečio pradžioje Ch.Akerman ilgais, nepertraukiamais kadrais filmavo žmones byrančiame Rytų bloke.

Asmeninio archyvo nuotr./Julius Bogomolovas
Asmeninio archyvo nuotr./Julius Bogomolovas

Daugiau nei po 25 metų E.Kremser ir L.Peteris ilgais ir nepertraukiamais kadrais filmuoja benamius Maskvos šunis – žymiosios Laikos gentainius, taip ir nepakilusius į kosmosą, o gimstančius, gyvenančius ir žūvančius Maskvos mieste“, – apibūdino J.Bogomolovas.

Filmo žiūrovai gali išvysti šių dienų Maskvoje gyvenančių šunų gyvenimą, jis rodomas be užkadrinių komentarų. Į praeitį nukelia istoriniai kadrai iš sovietinės kosmoso šunų programos.

VIDEO: „Kosmoso šunys“ kūrėjai: norėjome papasakoti apie didmiesčio benamių šunų gyvenimą jų pačių akimis

Pasak J.Bogomolovo, „Kosmoso šunys“, perfrazuojant rašytoją Antoine de Saint-Exupery, yra filmas apie (ne)atsakomybę už tuos, kuriuos prisijaukinome. Taip pat apie gyvūnus utilitaristinėje visuomenėje.

„Tai filmas apie žiaurumo kilmę. O kas žino, galbūt žiūrovui ši istorija pasirodys kaip postsovietinės traumos metafora ar drąsi utilitaristinės visuomenės kritika. Kaip ir bekraštės kosmoso platybės, „Kosmoso šunys“ skatina mąstyti apie savo būtį ir vietą šioje planetoje“, – teigia mokslų daktaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius