-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 15

Naujasis „Skalvijos“ kino centro sezonas: ta pačia kryptimi

„Skalvijos” kino centras pradeda naują sezoną. Kaip ir kasmet, jame nestigs kino festivalių, specialių retrospektyvų, ciklų, lietuviškų kino premjerų, naujų repertuarinių filmų.
VDFF 10 archyvas D. Stumbrio nuotr.
Projektas truks dvejus mokslo metus

Kaip ir kasmet filmus žiūrėti kino teatras kvies įvairiausio amžiaus, skirtingus kino poreikius turinčius žiūrovus. Naujame sezone „Skalvija” stengsis ne keisti, o išlaikyti tą pačią kryptį – rodyti tai, kas kino teatrui kino pasaulyje, atrodo, geriausia ir vertingiausia, plėsti edukacinę veiklą.

Rugsėjo 15 d. prasideda XI lenkų kino savaitė, kurioje bus pristatyti keturiolika įdomiausių pastarųjų metų Lenkijos kino režisierių filmų. Iškart po to, rugsėjo 22 d. bus atidarytas 8-asis Vilniaus dokumentinių filmų fesivalis. VDFF pradės naujausias Audriaus Stonio filmas „Raminas“ apie gruzinų imtynininką Raminą Lomsadzę. Šiųmetiniame festivalyje be pagrindinės programos bus pristatyta specialioji – „(Ne)realybės dokumentika“, kurioje dokumentikos mėgėjai galės pažiūrėti filmus apie žmonių susikurtus pasaulius, gimusius iš vienišumo, nevilties, nuobodulio, godumo, ilgesio ar aistros. Šių metų VDFF retrospektyva skirta bulgarų režisieriui Andrejui Paunovui, kurio dokumentinė kūryba apjungia ir rimtumą, ir šmaikštumą.

Nuo spalio 3 d. „Skalvijoje“ svečiuosis Kauno kino festivalis. Vienas ryškiausių programos filmų – Béla Tarro „Turino arklys“, kuris šių metų Berlinalėje pelnė Sidabrinį Lokį. Rugsėjo 13–16 d. vyks trumpametražių filmų festivalis „Kino šortai“. Jame bus pristatytos 10 konkursinių programų ir dvi specialiosios, sudarytos iš lietuvių autorių trumpų filmų. Tradiciškai spalio mėnesį vyks Tarptautinis vaikų ir jaunimo kino festivalis, socialines temas aktualizuojantis AD HOC: nepatogus kinas. Animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ į „Skalviją“ įžengs lapkritį. 2011 m. rudeninį festivalių maratoną užbaigs kino festivalis „Scanorama“ (lapkričio 10–20 d.).

„Skalvijos“ kino centras naujame sezone ir toliau rengs savaitgalio seansus vaikams. Cikle „Karlsono kinas“ – daug naujų filmų, skirtų įvairiaus amžiaus vaikams: „Krokodilai“, „Raudona kaip dangus“, „Kovotoja“, „Sutikręs Maksas“.

Jau ne pirmus metus nuolatiniai pirmadienio dieninio seanso žiūrovai – senjorai. Tai bene aktyviausia ir reikliausia „Skalvijos“ publika. Ir šiame sezone kino centras kvies į „Seansus senjorams“.

Pažintis su skirtingų šalių kinu tęsis „ARTscape‘o“ seansuose. Sumenkėjus galimybei rodyti kino klasiką, tai – didelė dovana kino žiūrovams, galintiems pamatyti rinktinę programą, reprezentuojančią tam tikros šalies kiną.

„Skalvijos“ kino centras yra pasiryžęs rengti garsiausių kino režisierių filmų retrospektyvas. Pirmoji – gruodžio 2–8 d., skirta Amerikos nepriklausomo režisieriaus Jimo Jarmusho kino kūrybai. Bus parodyti Lietuvoje dar nei karto viešai nerodyti pirmieji jo filmai.

Šiuo metu pradedamas itin reikšmingas, dvejus mokslo metus (2011–2013 m.) truksiantis, projektas „Mokausi iš kino”, kurį inicijavo „Skalvijos“ kino centras. Dalyvaudami projekte beveik visi Lietuvos moksleiviai bei pedagogai ir iš didžiųjų šalies miestų, ir iš regionų, žiūrės filmus, mokysis juos analizuoti ir interpretuoti, padedami kino profesionalų patys juos kurs. Smalsuoliams, besidomintiems kino istorija, bus rengiamos žaismingos edukacinės ekskursijos kino teatre.

Projektą „Mokausi iš kino“ įgyvendina didelę patirtį kino edukacijos srityje turinčios organizacijos. Be „Skalvijos“, kartu jį vykdys kino teatras „Pasaka“ (Vilnius), kino kompanija „Čiobreliai“, kino centras „Garsas“ (Panevėžys), VšĮ „Visos mūzos“ (Kaunas) ir VšĮ „Kultūrinių projektų centras“ (regionuose).
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius