Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 27

„Open Talks“ rudens sezoną pradeda pokalbiu su kino kūrėju Jurgiu Matulevičiumi – 15min tiesioginėje transliacijoje

Lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts“ pradeda „Open Talks“ rudens sezoną ir kviečia pokalbių apie kiną klausytis naujoje erdvėje - Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Šiandien nuo 18 val. savo patirtimi dalinsis kino kūrėjas Jurgis Matulevičius. Režisierių kalbins kino žurnalistė, programų sudarytoja Dovilė Grigaliūnaitė. „Open Talks“ renginio transliaciją bus galima stebėti ir 15min naujienų portale.

Vilniuje gyvenantis režisierius, scenaristas ir montažo režisierius Jurgis Matulevičius baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kino režisūros specialybę. J. Matulevičiaus filmografijoje - penki trumpametražiai filmai bei debiutinis ilgo metro filmas „Izaokas“ (2019 m.), sulaukęs pripažinimo tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Filmas 2020 m. nominuotas Europos kino apdovanojimuose, „Europos atradimų“ kategorijoje, dalyvavo viename didžiausių JAV kino festivalių „Slamdance“, pelnė du Sidabrinės gervės apdovanojimus už filmo muziką ir operatoriaus darbą bei Lietuvos kinematografininkų sąjungos išrinktas kaip geriausias 2020 metų filmas. Režisieriaus kartu su Pauliumi Aniču kurto dokumentinio trumpametražio filmo „Auksinis flakonas“ (2021 m.) premjera įvyko Šefildo tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje. Šiuo metu J. Matulevičius vysto savo antrojo ilgo metro filmo „Kinų Jūra“ scenarijų.

Režisierius Jurgis Matulevičius. Asmeninio archyvo nuotr.
Režisierius Jurgis Matulevičius. Asmeninio archyvo nuotr.

Šiandien žiūrovai turės išskirtinę galimybę pamatyti tris režisieriaus trumpametražius vaidybinius filmus. Programa bus prieinama vieną parą virtualiai – nuo rugsėjo 27 d. 10 val. iki 28 d. 10 val. 15min naujienų portale ir „Lithuanian Shorts“ Facebook paskyroje. Filmai taip pat bus rodomi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Konferencijų salėje po pokalbio su režisieriumi. Programa skirta žiūrovams nuo 16 m.

Kadras iš filmo „Absurdo žmonės“,rež. Jurgis Matulevičius
Kadras iš filmo „Absurdo žmonės“,rež. Jurgis Matulevičius

Filmas „Absurdo žmonės“ (2011 m.) pasakoja apie žmonių susvetimėjimą, vartotojišką visuomenę, kuri tiesiog plaukia pasroviui. Viena šios visuomenės dalis neįdomi, tiesmuka ir vienoda, kita – vulgari, gal net brutali, tačiau jos abi yra vienišos. Apskritai, šiuolaikinis žmogus, apsuptas įvairiausių modernizmo kultūros sukurtų įrankių, tampa vienui vienas tarp prietaisų, nustatytų gyvenimo normų, rutinos. Filmas apie vyro mąstymą savuoju organu, apie tokią slegiančią ir nepakeliama rutiną, kurioje nebelieka nieko kito, kaip tik grįžti prie pirmutinės žmonijos vystymosi formos – primato. Tačiau, anksčiau ar vėliau, kiekviename žmoguje, net primate ar gyvulyje, atbunda jausmas.

„Anima Animus“ (2012 m.) – tai filmas apie dviejų žmonių: seno, vienišo vyro ir mergaitės pasąmones, susijungusias viename sapne. Animos pasireiškimai sapnuose tarnauja kaip tarpininkas tarp pasąmonės ir „aš“. Anima čia pasireiškia kaip mergelė Marija ar kaip laisvo elgesio moteris, taip išpildant įvairius galimus vyro įsivaizdavimo apie moteriškumą aspektus. Tuo tarpu mergaitei: animus, t. y. nesąmoningų vyriškų savybių ir potencialų rinkinys moters pasąmonėje. Animus pasireiškia mergaitės sapne: kaip tėvo figūra, dvasininkas ar iškrypęs senelis. Šie archetipai gali būti tiek pozityvūs, tiek negatyvūs.

Kadras iš filmo "Anima Animus", rež. Jurgis Matulevičius
Kadras iš filmo "Anima Animus", rež. Jurgis Matulevičius

Trečiajame filme „Auka“ (2013 m.) vaizduojamas metas, kai žmonija atsisako bendro visumos suvokimo. Laikas, kai Dievas miręs, o žmogus paliktas likimo valiai savo jėgomis kapanotis ir ieškoti atsakymų. Kai utopinis, mistinis unikalumas ima viršų, kai atskiras individų dalumas, žmogaus vienišumas yra aukščiausiame taške. Kelias, kurį turi nueiti unikalaus pasaulio matymo siekiantis žmogus, yra pagrįstas bandymų metodu – kiek daug savo ieškojimuose jis gali sau leisti? Nuklydus per toli, sugrįžti atgal sunkiai įmanoma. Tai yra ta kaina, kurią moka individas, bandantis ištirti ribinius kūno ir proto įgeidžius. Šiame filme žmogus susiduria būtent su ta riba, kurios nebegali peržengti. Čia ir užsimezga konfliktas tarp kūno ir proto, tarp visuomenės ir individo, tarp moralės ir to, kas su ja nesuderinama, galiausiai ir tarp gyvenimo ir mirties.

Kadras iš filmo „Auka“, rež. Jurgis Matulevičius
Kadras iš filmo „Auka“, rež. Jurgis Matulevičius

OPEN TALKS – atvirų pokalbių ciklas, kurį nuo 2019 m. vykdo lietuviškų trumpametražių filmų agentūra „Lithuanian Shorts”. Renginių metu moderatoriai veda pokalbius su jaunosios kartos lietuvių filmų kūrėjais – kalba apie jų profesinio kelio ypatumus, kylančius iššūkius ir kūrybinius sprendimus, sėkmes ir nesėkmes, autoritetus ir įkvėpimo šaltinius, kūrybinės ateities prognozes ir vyraujančias audiovizualinių menų tendencijas. Pokalbiai užbaigiami režisierių filmų peržiūromis. OPEN TALKS pokalbius galite rasti „Lithuanian Shorts” Facebook paskyroje arba 15min ir Spotify tinklalaidėse. „Lithuanian Shorts” veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius