Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 24

Pagrindinis Kanų prizas atiteko Haneke juostai „Balta juosta“ apie protestantišką Vokietijos miestelį

Austrijos kino kūrėjo Michaelio Haneke filmas „Balta juosta“ (Das weisse Band) – šiurpus pasakojimas apie protestantišką Vokietijos miestelį Pirmojo pasaulio karo išvakarėse – sekmadienį buvo apdovanotas pagrindiniu Kanų kino festivalio apdovanojimu.
Režisierius Michaelis Haneke su kūrybine grupe
Režisierius Michaelis Haneke su kūrybine grupe / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Protestantizmas

M.Haneke „Auksinę palmės šakelę“ gavo už puikiai nufilmuotą nespalvotą filmą, kuriame nagrinėjamos kolektyvinės kaltės, nepasitikėjimo ir bausmių temos.

Antrasis pagal svarbą Kanų didysis žiuri prizas atiteko prancūzų režisieriaus Jacqueso Audiardo kalėjimo dramai „Pranašas“ (Un prophete).

Ši niūri kalėjimo istorija pasakoja apie šešeriems metams kalėti nuteistą arabų jaunuolį, kuris atlikdamas bausmę įtraukiamas į nusikalstamą pasaulį.

Austrų muilo operų žvaigždė Christophas Waltzas Kanuose sekmadienį gavo geriausio aktoriaus apdovanojimą – už nacio poligloto vaidmenį Quentino Tarantino filme „Negarbingi šunsnukiai“.

Prancūzė Charlotte Gainsbourg už tabu laužantį nuo sielvarto pamišusios moters vaidmenį danų trileryje „Antikristas“ buvo pripažinta geriausia aktore.

Geriausio režisieriaus apdovanojimą atsiėmė Brillante Mendoza iš Filipinų, atvežęs į šį festivalį niūrų filmą „Kinatay“. Filipiniečių kalba jo juostos pavadinimas reiškia „Žudynės“.

Aborigenų režisieriaus Warwicko Thorntono „Samsonas ir Dalila“, pasakojimas apie meilę problemiškoje aborigenų bendruomenėje, buvo apdovanotas „Auksine kamera“.

W.Thorntono juosta atvirai kalba apie problemas, su kuriomis susiduria atokiuose Australijos vietose gyvenančios aborigenų bendruomenės: apie smurtą, išnaudojimą ir skurdą.

Uždrausto kinų kūrėjo Lou Ye aistringos gėjų meilės trikampio istorijos „Pavasario karštligė“ scenaristas Feng Mei buvo apdovanotas už geriausią scenarijų.

Lou Ye šią temperamentingą juostą nufilmavo slapta, per du mėnesius, o Kanuose žurnalistams sakė, jog tikisi būti „paskutiniu uždraustu kinų režisieriumi, kad daugiau niekas to nepatirtų“.

Kultinis Pietų Korėjos režisierius Park Chan-wookas ir britų kino kūrėja Andrea Arnold  atsiėmė žiuri prizą. A.Arnold buvo pagerbta už dramą „Akvariumas“ (Fish Tank) apie problemišką paauglę niūriame Londono priemiestyje, o Park Chan-wookas – už „Troškulį“ (Bak-Jwi), kuriame pasakojama apie vampyru virtusį kunigą ir jo slaptą romaną su draugo žmona.

Kanų kino festivalio apdovanojimas trumpametražio filmo kategorijoje buvo paskirtas portugalų režisieriaus Joao Salavizos filmui „Arena“, kuriame pasakojama apie namų arešto sąlygomis laikomą vyrą, iš kurio tyčiojasi vietos vaikai.

86 metų Alainas Resnais, legendinis prancūzų kino meistras, sekmadienį buvo apdovanotas specialiuoju Kanų kino festivalio prizu už pusę amžiaus trukusią karjerą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius