Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 05

Režisieriaus Raimondo Vabalo 75-metis paminėtas jo laiką pralenkusiais filmais

Pirmadienį, kovo 5 d., minint režisieriaus Raimondo Vabalo 75-erių metų jubiliejų, „Skalvijos“ kino centre buvo rodomas filmas „Birželis, vasaros pradžia“ (1969).
Filmas „Birželis, vasaros pradžia“ (1969).
Filmas „Birželis, vasaros pradžia“ (1969). / Kadras iš filmo

„Paprasti darbininkai, inteligentijos atstovai, kūrybinio darbo žmonės gyvena ekrane nenusakomo slapto nerimo – galbūt artėjančio visuotinio sąstingio nuojautos („Niekas nepasikeis“) [...] pritvinkusį gyvenimą. [...] Ilgimasi permainų – tačiau kokių, kiek tikrų?“ – taip apie šį filmą rašė kino kritikas Saulius Macaitis.

„Birželis, vasaros pradžia“ pranoko laiką, o ir šiomis dienomis R.Vabalo iškeltos temos išlieka aktualios. Pagrindinius vaidmenis šiame filme sukūrė Vytautas Tomkus, Juozas Budraitis, Gediminas Karka, Elvyra Žebertavičiūtė, Kazimiera Kymantaitė ir kt.

Raimondas Vabalas – vienas svarbiausių Lietuvių kino režisierių. Visi jo filmai, išskyrus paskutinįjį – „Miškais ateina ruduo“ (1990), buvo kurti sovietiniais metais. R. Vabalas buvo itin „nepatogus“ režisierius ir derybos Maskvoje su kino cenzoriais dėl kiekvieno jo kuriamo filmo pareikalaudavo daug laiko ir neišvengiamų korekcijų. Tačiau ir tuo laiku R.Vabalo filmai – „Žingsniai naktį“ (1964), „Laiptai į dangų“ (1968), „Skrydis per Atlantą“ (1983) pelnė įvairius sąjunginius įvertinimus. Režisieriaus R.Vabalo kūrybą pristatys kino kritikė Rasa Paukštytė ir scenaristas Pranas Morkus.

R. Vabalas gimė (1937 m.) Paryžiuje. Į Lietuvą šeima grįžo 1940 m. R. Vabalas mokėsi Panevėžyje, vaidino pas Juozą Miltinį dramos teatre. 1964 m. baigė Maskvos sąjunginį kinematografijos institutą, kuriame mokėsi pas Levą Kulešovą ir Aleksandrą Chochlovą. Sukūrė dvylika filmų. Redagavo Vinco Seliokos knygą apie pokario partizaninį judėjimą (R. Vabalo tėvas taip pat buvo partizanas). Režisierius mirė 2001 m. gruodžio 25 d. Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius