Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 30

Režisierius A.Puipa: kaip prieš 20 metų skaitytas romanas virto filmu „Kita tylos pusė“

Skandinavijos kino festivalyje apdovanotas naujausias Algimanto Puipos filmas „Kita tylos pusė“ Lietuvos kino teatrų žiūrovus pasieks jau spalio 4 d. Tačiau, kaip pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė režisierius, šio filmo kelionė į kino ekranus buvo kaip niekad ilga.
Algimantas Puipa
Algimantas Puipa / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Filmas „Kita tylos pusė“ pasakoja apie tylos siena atsitvėrusius du pagyvenusius brolius: Einarą (akt. Juozas Budraitis) ir Kasparą (akt. Povilas Stankus). Praeities nuoskaudos vėl iškyla į paviršių, kai jųdviejų gyvenimuose atsiranda Izabelė (akt. Viktorija Kuodytė).

„Kita tylos pusė“ yra švedų rašytojo Torgny Lindgren romano „Kamanių medus“, apdovanoto Augusto premiją, ekranizacija. Šią knygą A.Puipa teigė perskaitęs prieš dvidešimt metų ir nutaręs, jog būtų smagu kartu su švedais sukurti skandinavišką filmą apie dviejų žmonių amžiną neapykantą vienas kitam ir pasišventimą trečio žmogaus, kuris nepaaiškindamas, neturėdamas didelių motyvų, būna su tai žmonėmis iki jų mirties.

„Prieš dvidešimt metų planavom šį filmą kurti su švedais, buvo viskas sutarta: buvo prodiuseris, scenarijaus autorius. Iš tų laikų išliko tik scenarijaus autorius ir jo scenarijus, už kurį sumokėjo švedai. O lietuviškų pinigų nebuvo ir scenarijų perpirko kitos šalys <…> – ilgai tos autorinės teisės keliavo iki mūsų. Ačiū Dievui, autorius dar gyvas ir kai vėl į kreipėmės, mums geranoriškai perleido teises į tą scenarijų ir išliko filme švediškas akcentas“, – kalbėjo A.Puipa, pridurdamas, jog scenarijų filmui parašęs Jonas Cornellis Švedijoje yra žinomas dramaturgas.

VIDEO: KITA TYLOS PUSĖ (rež. Algimantas Puipa) - anonsas | Kinuose nuo spalio 4 d.

Vis tik pasiteiravus, ar dabar kuriant filmą nebebuvo svarstoma apie bendrą produkciją su Švedija, A.Puipa sakė, jog tai, tikėtina, nebūtų apsimokėję.

„Klausiau prodiuserių – jei dabar pajungtume švedus? Sako, nepajusi, kaip pusė grupės bus švediškomis pavardėmis, atsiras prodiuserio noras turėti paskutinę teisę į montažą. Yra daug niuansų. <...> Tai, kas tada turėjo įvykti su švedais, turėjo būti idealus atvejis. Bet dažniausiai koprodukcija yra labai sąlyginė“, – teigė režisierius.

Filmo operatorius Algimantas Mikutėnas paminėjo, jog dirbant su A.Puipa jiedu dažnai pasirenka paveikslą – kaip kryptį, nuorodą į filmo stilių: „Andrew White’as, amerikiečių dailininkas, mums prilipo iš karto. Tai buvo mūsų kelrodis, inspiracija.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algimantas Mikutėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algimantas Mikutėnas

Nors A.Mikutėnas teigė manantis, jog viziją pavyko įgyvendinti 100 procentų, filmuoti šį filmą buvo iššūkis: „Man reikėjo išsisukinėti ir išsisukinėti ir išsisukinėti. Tai stulpas, tai kažkokį tvartą naują stato ir šviečia švediška skarda... Viską reikėjo maskuoti. <...> Arba – atvažiavom per potvynį, 9 val. ryto, o 11 val. ryto jau sausa.“

A.Puipa, paklaustas, koks buvo filmo biudžetas, teigė, jog jis siekė 400-500 tūkst. eurų: „Biudžetas labai nedidelis. Normalus biudžetas lietuviško filmo, kuris negali sau leisti nei paviljonų, nei užsienio ekspedicijų, negali įpirkti užsienio aktorių.“

Filmo „Kita tylos pusė“ premjera įvyko Skandinavijos kino festivalyje, kur juosta pelnė du apdovanojimus: tapo geriausiu ilgametražiu vaidybiniu filmu, o geriausiu aktoriumi buvo pripažintas Juozas Budraitis.

A.Puipa spaudos konferencijoje atskleidė, jog filmas taip pat bus pristatomas „Juodosiose naktyse“, A klasės kino festivalyje Taline. „Kita tylos pusė“ taip pat bus rodoma ir Latvijoje.

Lietuvos kino teatrų ekranus „Kita tylos pusė“ pasieks spalio 4 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius