Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 17

Rusų režisieriui K.Serebrenikovui skirti aukščiausi teatro apdovanojimai

Rusų režisieriui Kirilui Serebrenikovui, paleistam prieš savaitę po ilgiau nei metus trukusio namų arešto, atiteko net du Rusijos nacionaliniai teatro apdovanojimai „Auksinės kaukės“.
Kirilas Serebrenikovas
Kirilas Serebrenikovas / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

49 metų kūrėjas, pernai negalėjęs dalyvauti pripažinimo sulaukusio savo filmo „Vasara“ (Leto) premjeroje Kanų kino festivalyje, jam keliamus kaltinimus grobstymu vadina „absurdiškais“.

Po sulaikymo 2017 metų rugpjūtį K.Serebrenikovas net namų arešte tęsė savo darbą. Antradienį jis buvo pripažintas geriausiu dramos režisieriumi bei pelnė apdovanojimą už geriausią baletą.

„Tikiuosi, kad šį apdovanojimą man skyrėte, nes jums tikrai patiko mano spektaklis“, – sakė K.Serebrenikovas savo padėkos kalboje, sukėlusioje kai kurių ceremonijos dalyvių juoką.

„Tikiuosi, kad teatro bendruomenė palaikys vieni kitus kaip palaiko mane“, – kalbėjo režisierius. Jo kalbą transliavo nepriklausomas televizijos kanalas „Dožd“.

K.Serebrenikovo spektaklio „Mažosios tragedijos“ – modernios Aleksandro Puškino veikalo interpretacijos – premjera režisieriaus vadovaujamame Maskvos teatre Gogolio centre įvyko po jo suėmimo 2017 metų rugpjūtį. Spektaklis buvo baigtas statyti režisieriui nedalyvaujant.

Pirmadienį Maskvos teismas priėmė netikėtą sprendimą ir leido paleisti režisierių iš namų arešto, tačiau nurodė jam likti šalies sostinėje iki bylos nagrinėjimo pabaigos.

Režisierius ir dar trys byloje figūruojantys kaltinamieji yra kaltinami suformavę organizuotą nusikaltėlių grupę ir 2011–2014 metais pavogę daugiau nei 2 mln. JAV dolerių (1,75 mln. eurų), valstybės skirtų modernaus meno projektui „Platforma“.

K.Serebrenikovas tvirtina, kad pinigai buvo teisėtai panaudoti. Šią savaitę teismas nurodė iš naujo peržiūrėti ir įvertinti projekto finansinę dalį ir meninę vertę, sakoma pranešimuose.

Antrą „Auksinę kaukę“ K.Serebrenikovas atsiėmė prizą už baleto „Nurejevas“ pastatymą Maskvos Didžiajame teatre.

Organizatorių nuotr./Kirilas Serebrenikovas
Organizatorių nuotr./Kirilas Serebrenikovas

Šis baleto spektaklis, pasakojantis apie į Vakarus pabėgusį rusų baleto legendą Rudolfą Nurejevą, buvo atšauktas likus kelioms dienoms iki 2017 metų gegužę numatytos premjeros, nors buvo parodytas tais pačiais metais vėliau.

Spektaklio premjeros atidėjimą Didžiojo teatro vadovybė paaiškino tuo, kad spektaklyje dalyvaujantiems artistams neužteko repeticijų pasiruošti premjerai, tačiau buvo manančių, kad įtakos atidėjimui turėjo pradėtas tyrimas dėl spektaklio režisieriaus arba jo spektaklyje atskleistas R.Nurijevo homoseksualumas.

K.Serebrenikovo suėmimas sukrėtė visą Rusijos meno pasaulį ir sulaukė didelio Vakarų dėmesio.

„Auksinės kaukės“ apdovanojimus teatro profesionalams už geriausius sezono darbus 1993 metais įsteigė Rusijos teatralų sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius