Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 19

,,Scanorama“ kelia sparnus į Kauną ir Klaipėdą

Garsaus islandų režisieriaus Daguro Kari filmu „Gera širdis“ ir ovacijomis autorinio kino kelionę Kaune pradėjo Europos šalių kino forumas „Scanorama“, laikinosios sostinės žiūrovus džiuginsiantis visas dešimt dienų.
Filmas „Gera širdis“
Filmas „Gera širdis“ / Kadras iš filmo

„Scanoramos“ kvietimu į Lietuvą pristatyti savo naujausio filmo „Gera širdis“ iš Islandijos atvykęs režisierius Daguras Kari pirmiausia susitiko su Kauno žiūrovais. Ketvirtadienio vakarą, iškart po seanso, filmo kūrėją kauniečiai pasitiko klausimų lavina. Buvo domimasi filmo istorija, gyvenimu Islandijoje ir net režisieriaus mėgstamomis knygomis.

Filmu „Albinosas Nojus“ visoje Europoje išgarsėjęs Daguras Kari Lietuvoje vieši pirmą kartą. Iškart po filmo premjeros Kaune, atsakinėdamas į žiūrovų klausimus, kūrėjas sakė nesitikėjęs tokio šilto ir pozityvaus žiūrovų vertinimo, o paklaustas apie ketvirtojo filmo planus papasakojo lingvistinius jo kuriamų filmų niuansus.

„Ketvirtasis mano filmas bus arba nauja kalba, kuria iki šiol nesu kūręs, arba grįšiu prie Islandijos ištakų ir vėl kursiu tik islandų kalba. Nežinia, kaip bus. Galbūt darysiu pertrauką“, – sakė jis. Išgirdus šį atsakymą, salėje kaipmat nuskambėjo pasiūlymas režisieriui naująjį filmą kurti lietuvių kalba. Daguras Kari pažadėjo šį pasiūlymą rimtai apsvarstyti.

Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė, kalbėdama po atidarymo seanso Kaune, sakė: „Scanorama“ laikinojoje sostinėje vyksta nuo 2003-ųjų metų. Per tiek laiko spėjome pažinti Kauno žiūrovus, todėl tikimės, kad programa, parengta specialiai Kaunui, ne tik pateisins kino mėgėjų lūkesčius, paskatins atrasti naujas kino formas, bet ir maloniai stebins. Stengiamės atvežti kuo daugiau naujų filmų, nevengti klasikos, dokumentinių juostų, parodyti bent po vieną filmą iš visų vienuolikos „Scanoramos“ programų, pristatyti svečius. Daguras Kari ir jo filmas „Gera širdis“ pirmiausia vyko į Kauną tik todėl, kad norime, jog Kaune „Scanoramos“ tradicijos vystytųsi taip pat, kaip jos vystosi Vilniuje“, – teigė festivalio vadovė.

Festivalio pradžia Kaune ir netrukus prasidėsianti kelionė Klaipėdoje tradiciškai žymi „Scanoramos“ pabaigą Vilniuje. Nepaisant to, Gražina Arlickaitė sako festivalio finišo tiesiosios sostinėje nejaučianti.

„Iki uždarymo akimirkos Vilniuje, šeštadienio, dar turime daug gražaus laiko ir jį prasmingai išnaudojame. Penktadienį įvyks ilgai laukta lietuviško dokumentinio filmo „Knygnešiai“ (rež. Jeremiah Cullinane) premjera, Vilniaus žiūrovams pristatysime Dagurą Karį ir jo filmą „Gera širdis“, bus rodoma Šiaurėje kurtų trumpamentražių filmų programa „Šiaurė trumpai“, šeštadienį bus rodomas puikus Sussane Bier uždarymo filmas „Geresniame pasaulyje“, o sekmadienį žiūrovai turės progą pažiūrėti tai, kas buvo geriausia, ir ko, galbūt, nespėjo pamatyti per visas dešimt dienų Vilniuje“, – entuziastingai pasakoja Gražina Arlickaitė.

Kitos savaitės pradžioje, lapkričio 23 dieną, „Scanorama“ pasitiks žiūrovus Klaipėdoje. Šiais metais „Scanorama“ Klaipėdoje įsikurs dviejuose kinui pritaikytose erdvėse. Filmus klaipėdiečiai bus kviečiami žiūrėti „Forum Cinemas“ Akropolyje ir Švyturio menų doke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius