2012 05 13 /23:59

„Sidabrinės gervės 2012“ apdovanojimuose triumfavo filmas „Miegančių drugelių tvirtovė“

Lietuvos nacionaliniame dramos teatre sekmadienio vakarą apdovanoti ryškiausi praėjusių metų darbai Lietuvos kine ir televizijoje – penktą kartą įvyko „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai, nebuvę tokie prognozuojami, kaip tikėjosi kino kritikai.
Janina Lapinskaitė
Janina Lapinskaitė / Luko Balandžio nuotr.

Komisija šiemet iš 56-ių atrankai pateiktų filmų nominavo 25 Lietuvos kūrėjų darbus, kurių geriausi nusipelnė sidabrinės gervės statulėlių.

Kabareto dvasia užkrėtusiai apdovanojimų ceremonijai vadovavęs aktorius Andrius Bialobžeskis, žvelgdamas į gervių statulėles, pasidžiaugė, kad „išsiperėjęs šioje scenoje, jubiliatas gerokai priaugo svorio“ ir pakvietė mylėti vieniems kitus, kol „dar gyva didžioji iliuzija – kinas“. Tačiau apdovanojimų režisierius Kęstutis Jakštas neleido šiam vedėjui vienam užimti scenos ir jam į kompaniją paskyrė savo žmoną – aktorę Viktoriją Streičą bei aktorių Darių Meškauską.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Apdovanojimų Sidabrinė gervė 2012 vedėjas Andrius Bialobžeskis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2012“ vedėjas Andrius Bialobžeskis

„Po pirmųjų gervių įsikūrusi Lietuvių kino akademija dabar jau turi 40 narių, kurie ir nusprendė, kas šiais metais laimės 14 gervių ir kuriam studentų darbui atiteks sidabrinis kiaušinis“, – sveikindama susirinkusiuosius, sakė komisijos pirmininkė Gražina Arlickaitė. Ji paskelbė ir pirmosios nominacijos nugalėtoją – metų geriausiu ilgametražiu dokumentiniu kino filmu pripažintas režisieriaus Mindaugo Survilos „Stebuklų laukas“. Kūrėjas, atsiimdamas statulėlę, ne tik padėkojo komandai, bet ir perdavė linkėjimų dar gyviems savo filmo herojams – šiukšlyno žmonėms.

Zita Kelmickaitė sidabrinės gervės statulėlę įteikė metų geriausio trumpametražio kino filmo nugalėtojui – režisieriui Mikui Žukauskui už jo filmą „Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“.

Metų geriausiu trumpametražiu vaidybiniu kino filmu aktorius Arūnas Storpirštis paskelbė režisieriaus Andriaus Blaževičiaus kino juostą „Dešimt priežasčių“.

Šypsena pasipuošusi aktorė Nelė Savičenko, pasidžiaugusi filmo „Dešimt priežasčių“, kuriame taip pat atliko vaidmenį, sėkme, publikai pranešė, kad metų geriausiu TV filmu komisija pripažino režisieriaus Justino Lingio filmą „Ledo vaikai“.

Luko Balandžio nuotr./Jubiliejinių apdovanojimų Sidabrinė gervė nepraleido ir įspūdingai pasipuoausi aktorė Tatjana Liutajeva
Luko Balandžio nuotr./Mindaugas Survila ir Gražina Arlickaitė

Dainininkė Rūta Ščiogolevaitė, prisipažinusi svajojanti įgarsinti animacinį filmą, pasveikino metų geriausio animacinio filmo „Nepriklausomybės diena“ režisierę Urtę Budinaitę.

„Tikiuosi, kad animacija bus matoma Lietuvoje, nes tikriausiai nedaugelis iš jūsų matė čia nominuotus filmus, bet aš toliau juos kursiu ir jūs juos tikrai galėsite pažiūrėti“, – entuziazmu užkrėtė laureatė.

„Sidabrinis kiaušinis“ ir pirmą kartą skirta 10 tūkstančių litų premija už metų geriausią studento darbą atiteko režisieriui Jurgiui Matulevičiui už filmą „Anima animus“.

Luko Balandžio nuotr./Žilvinas Naujokas
Luko Balandžio nuotr./Žilvinas Naujokas

metų geriausią profesinės meistrystės darbą sidabrinė gervė įteikta žiūrimiausio lietuviško filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ prodiuseriui Žilvinui Naujokui. Pastarasis, ne kartą viešai piktinęsis, kad šiuose apdovanojimuose nebuvo nominuotas filmo „Tadas Blinda. Pradžia“ režisierius Donatas Ulvydas, nuo piktesnių komentarų padėkos kalboje susilaikė.

„Prieš eidamas čia, planavau ilgą kalbą, bet kai pamačiau, kiek sielos įdėta į šį renginį ir jo scenografiją, kalbėsiu trumpiau. Vedėjai ir scenografija super – geriau negu kai kurios nominacijos. Labai ačiū 300 tūkstančių žiūrovų, kurie atėjo pasižiūrėti šio filmo. Ši gervė priklauso ir režisieriui Donatui,  ir visai grupei“, – sakė Ž.Naujokas.

Viena sidabrine gerve teks dalintis aktorėms Elzei Gudavičiūtei, Giedrei Giedraitytei ir Miglei Polikevičiūtei, kurių ansamblis pelnė apdovanojimą už metų geriausią epizodinį aktorės vaidmenį filme „Miegančių drugelių tvirtovė“.

„Esu viena už tris ir ta, kuri labiausiai nemoka kalbėti viešai. Ačiū režisieriui už galimybę... O Jėzau.. Ai, tai tiek“, – trijulei jaudindamasi atstovavo G.Giedraitytė.

Žavioji aktorė Gražina Balandytė sidabrinę gervę įteikė kolegai Vidui Petkevičiui už sukurtą metų geriausią epizodinį aktoriaus vaidmenį filme „Tadas Blinda. Pradžia“.

„Keistas jausmas – visada galvojau, kad esu kino aktorius, bet didžiausius apdovanojimus laimėjau teatre, o čia pirmoji kregždė, tiksliau – gervė, ir dar sidabrinė!“ – džiaugėsi artistas.

Luko Balandžio nuotr/Sidabrinės gervės 2012 apdovanojimų ceremonija
Luko Balandžio nuotr/„Sidabrinės gervės 2012“ apdovanojimų ceremonija

Komisija nusprendė, kad įtaigiausia muzika skambėjo filme „Tadas Blinda. Pradžia“ ir už metų geriausią kompozitoriaus darbą apdovanojo Kiprą Mašanauską. Šis nuoširdžiai padėkojo tėvams, kad įkvėpė jį vaikystėje pasirinkti būtent muziko darbą, kuris dabar jam teikia ne tik didelį malonumą, bet ir atneša apdovanojimų.

Metų geriausia aktore išrinkta Janina Lapinskaitė už Monos vaidmenį filme „Miegančių drugelių tvirtovė“.

„Man labai keista atsiimti apdovanojimą kaip aktorei, manau, kad kaip buvau, taip ir toliau būsiu režisiere. Bet, kaip sako viena filmo herojė, visada būna pirmas kartas. Labai norėčiau padėkoti visai kūrybinei grupei ir ypatingai kažkur pasimetusiam ir nepatekusiam į nominacijas operatoriui Viktorui Radzevičiui“, – dėkojo J.Lapinskaitė.

Iš Maskvos atskridusi Tatjana Liutajeva, padėkojusi už kvietimą „įteikti prizą, o ne gauti“, paskelbė, kad metų geriausiu aktoriumi tapo Marius Repšys už vaidmenį filme „Dešimt priežasčių“. Garbingą apdovanojimą už gastrolėse išvykusį laureatą atsiėmė šio filmo režisierius.

Metų geriausiu operatoriumi išrinktas Ramūnas Greičius už darbą filme „Tadas Blinda. Pradžia“.

Eglė Gabrėnaitė pranešė, kad šypsotis turėtų Algimantas Puipa, pripažintas metų geriausiu režisieriumi už kino juostą „Miegančių drugelių tvirtovė“. Deja, pats laureatas į apdovanojimus neatvyko – už jį sidabrinę gervę atsiėmė jo žmona ir antroji filmo režisierė J.Lapinskaitė, dar kartą pabrėžusi, kad išskirtinai dėkoja filmo operatoriui.

Tačiau trečią kartą J.Lapinskaitė į sceną nebelipo, kai praėjusių metų geriausias režisierius Kristijonas Vildžiūnas pranešė, kad metų geriausiu ilgametražiu vaidybiniu filmu tapo A.Puipos „Miegančių drugelių tvirtovė“. Sumišimą salėje nutraukė ir situaciją ištaisė filmo kompozitorius K.Mašanauskas, nusprendęs atsiimti apdovanojimą už į renginį neatvykusį A.Puipą.

Iškilmingą apdovanojimų ceremoniją vainikavo Auksinės gervės apdovanojimas aktorei Vaivai Mainelytei už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kinui.

„Ačiū už jūsų meilę, paramą, ačiū kolegoms, režisieriams, ypatingai – mieliems žiūrovams, kurie mane palaikė netgi mano ne pačiose šviesiausiose akimirkose. Aš džiaugiuosi, kad turėsiu šią paukštę“, – nuoširdžiai už įvertinimą padėkojo legendinė aktorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius