Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 19

„Sidabrinės gervės“ keliasi iš numirusiųjų: kas ir kada organizuos šalies kino apdovanojimus?

Praėjusiais metais Lietuvių kino akademijai (LiKA) dėl susidariusių skolų paskelbus bankrotą, nustojo egzistuoti ir nuo 2008 m. rengiami kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“. Iki šio ketvirtadienio, kai apie „Sidabrinių gervių“ grįžimą į horizontą paskelbė audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija AVAKA, įgijusi teises tiek į „Sidabrinių gervių“ vardą, tiek į statulėlę
„Sidabrinės gervės“ apdovanojimų svečiai
„Sidabrinės gervės“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tiesa, šių metų pradžioje naujų nacionalinių kino apdovanojimų koncepciją pristatė ir Lietuvos kino centras (LKC), apdovanojimus ketinęs rengti su LRT. AVAKA iniciatyvą organizuoti „Sidabrines gerves“ LKC buvo staigmena – ši žinia LKC pasiekė iš žiniasklaidos.

Tad kokie apdovanojimai laukia Lietuvos kino bendruomenės, kuri ceremonijos bei įvertinimo praėjusiais metais nesulaukė? Klausimas kol kas lieka atviras.

A.Šlepikas: LKC turėtų mus palaikyti

Kaip 15min teigė AVAKA tarybos pirmininkas Alvydas Šlepikas, idėja išsaugoti „Sidabrinių gervių“ apdovanojimus kilo siekiant suaktyvinti domėjimąsi nacionaliniu kinu ir suprantant, koks svarbus impulsas apdovanojimai yra kino bendruomenei, ypač – jauniems kūrėjams.

„Manau, kad tai svarbi, graži šventė – nusprendėm ją pratęsti. Juo labiau kad AVAKA nariai buvo ir pirmųjų „Sidabrinių gervių“ iniciatoriai. Mes jas sugalvojom, ir patį pavadinimą sugalvojom.

Paskui atsirado LiKA, kuri buvo susieta su „Sidabrinėm gervėm”, ir ji pradėjo jas teikti kartu su LKC ir t.t. Mes, AVAKA, irgi prisidėdavom. Bet kadangi LiKA susidūrė su finansiniais ir kažkokiais kitokiais sunkumais, jie bankrutavo, mes perpirkom tų apdovanojimų teises. O dėl paties „Sidabrinių gervių“ pavadinimo sutarėme su pavadinimo teisių turėtojais, su Agne Grigaliūniene ir su Rolandu Skaisgiriu, kuriems tas pavadinimas priklausė. Sutarėme, kad jie mums juo leis naudotis“, – teigė A.Šlepikas

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Šlepikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alvydas Šlepikas

Pasiteiravus, ar į šį procesą buvo įtrauktas LKC, kuris taip pat yra pranešęs apie planus organizuoti kino apdovanojimus, AVAKA tarybos pirmininkas sakė: „Matote, mes nematome būtinybės kokius nors naujus apdovanojimus steigti, mes tęsiame tradiciją, tęsiam „Sidabrines gerves“, todėl kol kas su LKC nekalbėjom.

Bet, kadangi žinia nauja, mes, be jokios abejonės, kalbėsimės su LKC, bandysime bendradarbiauti ir rengti vienus kino apdovanojimus, būtent „Sidabrines gerves“. Ir aš manau, kad LKC mus turėtų palaikyti. Todėl kad visada geriau tai, kas turi vardą ir įdirbį, o ne pradėti kažką iš naujo.

Ar atsinaujinusiose „Sidabrinėse gervėse“ planuojami ryškesni pokyčiai filmų ir nominacijų atrankoje? Galbūt planuojama inicijuoti ir finansinį įvertinimą? Į šiuos klausimas A.Šlepikas atsakymų kol kas sako neturintis.

„Nieko labai konkrečiai dabar negaliu pasakyti, nes kaip tik dabar ir vyksta pokalbiai, diskusijos, mes stengiamės, kad „Sidabrinės gervės“ įvyktų šiemet, ko gero, lapkričio mėnesį – nežinau, ta data irgi nenustatyta, mano pasakymai dar labai apytikriai. Bus AVAKA visuotinis susirinkimas netrukus, dar šį mėnesį. Manau, kad ir ten kalbėsim apie šituos apdovanojimus. Kaip tik dabar svarstome, ką ir kaip daryti.

Žinoma, turės būti naujų dalykų, ir kažkoks rebrandingas įvykti, ir kt. Kol kas yra tokia nuomonė iškelta, kad kažkokiu būdu bus [sudaryta] komisija, kuri rinks vertingiausius kino filmus, kurie bus pateikti vertinti AVAKA bendruomenei – t.y. kiekvienas AVAKA narys pagal dabartinę idėją turėtų turėti galimybę balsuoti. Panašiai viskas vyko su „Sidabrinėm gervėm“, kai jos buvo susietos su LiKA“, – kalbėjo A.Šlepikas.

Kada ketinama priimti paraiškas filmų vertinimui, kol kas taip pat nežinia, tačiau, kaip praneša AVAKA, naujosiose „Sidabrinėse gervėse“ žadama vertinti geriausius ne tik 2020 metų, bet ir 2019 metų kino kūrėjus. Tikimasi, jog nominantų sąrašas bus paskelbtas rudenį.

LKC apie planus organizuoti Sidabrines gerves sužinojo iš žiniasklaidos

Susisiekus su LKC Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Dovile Butnoriūtė, ji teigė, kad žinia apie grįžtančias „Sidabrines gerves“ buvo netikėta – apie ją LKC sužinojo iš žiniasklaidos.

„Artimiausiu metu kalbėsimės su asociacijomis, su kuriomis drauge ir buvo aptariami Lietuvos kino apdovanojimų planai. Jei industrijos lūkesčiai šiandien kitokie, bendrausime ir aptarsime galimus sprendimus“, – teigė D.Butnoriūtė.

I.Budzeikaitės nuotr./Dovilė Butnoriūtė
I.Budzeikaitės nuotr./Dovilė Butnoriūtė

15min primena, jog kovo pradžioje naujus nacionalinius kino apdovanojimus LKC planavo organizuoti drauge su LRT. Apdovanojimus buvo ketinama rengti 2021-ųjų metų sausį, filmai turėjo būti apdovanojami už dvejus (2019 ir 2020) metus.

LKC pristatytoje apdovanojimų koncepcijoje yra 13 nominacijų. Jas turėjo skirti komisija, kurią sudarytų LKC, remdamasis kino asociacijų ir organizacijų nominuotais asmenimis. Šią komisiją turėtų sudaryti 7 asmenys, tarp jų siūlomi ir užsienio ekspertai. Jie turėtų būti sudaryti iš Europos kino akademijos, Baltijos šalių kino ekspertų, A klasės festivalių atstovų, FIPRESCI atstovų ir delegatų iš nacionalinės komisijos.

LKC ir LRT inicijuoti apdovanojimai kol kas neturi vardo – jiems buvo žadama skelbti konkursą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius