-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 05 26

„Tarp pilkų debesų“ autorė Rūta Šepetys: filmas bus geresnis nei knyga

„Šią knygą parašiau ne aš, o istorija“, – šypsosi rašytoja Rūta Šepetys, klausiama, kaip jaučiasi matydama, kad jos kūrinys atgyja kine. Autorė beveik visą savaitę praleido Lietuvos pajūryje, kur filmuojama romantinė drama pagal jos romaną „Tarp pilkų debesų“.
„Tarp pilkų debesų“ filmavimo aikštelėje
„Tarp pilkų debesų“ filmavimo aikštelėje / „Stepdraw“ nuotr.

Filmas pasakoja apie jauną merginą Liną, kuri su šeima 1941-aisiais ištremiama į Sibirą. Jai pavyksta rasti stiprybės ir vilties išgyventi nežmoniškomis sąlygomis ir tremtyje surasti pirmąją meilę.

Rūtos Šepetys knyga yra tapusi „New York Times“ bestseleriu, išleista daugiau nei 50 šalių, o JAV įtraukta į privalomos literatūros jaunimui sąrašą.

Palangos paplūdimys filme primins pagrindinių herojų jaunystės dienas, Nidos kopos dėl savo unikalaus kraštovaizdžio pavirs dykynėmis prie Laptevų jūros. Lydima kino projektus aktyviai palaikančio Neringos mero Dariaus Jasaičio, Rūta Šepetys džiaugėsi, kad „Tarp pilkų debesų“ filmuojamas būtent Lietuvoje.

Rūtos Šepetys knyga yra tapusi „New York Times“ bestseleriu, išleista daugiau nei 50 šalių, o JAV įtraukta į privalomos literatūros jaunimui sąrašą.

„Nemažai kino kūrėjų norėjo ekranizuoti mano knygą. Aš visiems pateikdavau tik vieną sąlygą: filmas turi būti kuriamas Lietuvoje. Man atsakydavo: „Ne, tai neįmanoma“. Būdama čia ir stebėdama šiuos atsidavusius profesionalus bei filmo mastą, šypsausi: „Įmanoma!“, – sako rašytoja. – Aš gyvenau Los Andžele, esu dalyvavusi ne vieno filmo kūrime ir tai, ką matau čia, atima žadą. Jūs turite beprotiškai talentingus dailininkus, kostiumų kūrėjus, operatorius. Tikiu, kad filmo pagalba šis talentas atsiskleis visam pasauliui.“

R.Šepetys aktyviai dalyvauja filmo kūrimo procese ir sako besąlygiškai pasitikinti „Tarp pilkų debesų“ režisieriumi Mariumi Markevičiumi ir prodiuseriu Žilvinu Naujoku. „Manau, kad filmas bus geresnis nei knyga. Retas atvejis, kai rašytojas toks užtikrintas. Kur kas dažniau pasitaiko jaudulio, kad tai, kas sukurta autoriaus, bus netinkamai perteikta kine. Aš esu rami“, – šypsosi R.Šepetys.

Autorė taip pat teigia, kad kūrėjams pavyko pasirinkti tokius vaidmenų atlikėjus, kokius ji ir įsivaizdavo rašydama knygą: „Aktorius Martinas Wallströmas, vaidinantis sovietų karininką Kretzkį, puikiai įkūnija sudėtingą dvilypę tarp agresijos ir užuojautos pasimetusią asmenybę. O vien žiūrėdama į aktorės Lisos Loven Kongsli – pagrindinės herojės mamos, veidą, matau inteligenciją, rafinuotumą, stiprybę, drąsą, tuos bruožus, kuriuos mes visi skaitydami knygą joje įsivaizdavome.“

R.Šepetys nuomone, „Tarp pilkų debesų“ pasakoja apie visiems pasaulio žmonėms suprantamus dalykus – laisvę, meilę ir viltį, todėl ji neabejojanti, kad filmas ras kelią į žmonių širdis, nepriklausomai nuo jų amžiaus ar šalies, kurioje jie gyvena.

„Tarp pilkų debesų“ bus baigtas filmuoti birželio viduryje, o kino teatrus pasieks 2017 m. Romantinę dramą režisuoja lietuvių kilmės amerikiečių režisierius Marius Markevičius, žinomas kaip filmo „Kita svajonių komanda“ kūrėjas. Scenarijų pagal R.Šepetys bestselerį filmui parašė Sandanso kino instituto alumnas Benas Yorkas Jonesas. Filmo operatorius – Lietuvos ir Čekijos kino apdovanojimus pelnęs Ramūnas Greičius.

Pagrindinį, paauglės Linos, vaidmenį atlieka britų aktorė Bel Powley, Sandanso kino festivalio filmo „Paauglės dienoraštis“ atradimas, „Gotham“ apdovanojimo laureatė ir BAFTA nominantė. Jos mylimąjį Andrių – britų kino talentas Jonah Haueris-Kingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius