-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 10 03

Tarptautiniame kino festivalyje „East by Southeast“ Lietuvai atstovaus Mantas Kvedaravičius su filmu „Barzakh“

Kopenhagoje trečiadienį prasidėjusiame tarptautiniame kino festivalyje „East by Southeast“ Lietuvos režisierius Mantas Kvedaravičius pristatys 14 apdovanojimų pelniusį dokumentinį filmą „Barzakh“. Filmas „Barzakh“ Danijos žiūrovams bus pristatytass pirmą kartą.
Metų geriausias dokumentinis filmas: „Barzakh“ (rež. Mantas Kvedaravičius).
Režisierius Mantas Kvedaravičius. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Be galo džiugu, kad filmą pamatys ir Danijos žiūrovai. Nors tai ir nedidele šalis, bet tiek Europos kinematografijoje, tiek humanitarinėse misijose karštuose pasaulio taškuose Danijos indėlis yra didžiulis. Tai manau, kad filmas atras auditoriją ir auditorija atras filmą“, – sako M.Kvedaravičius.

„Festivalio tikslas yra suteikti danų publikai galimybę susipažinti su mintimis, mitais ir istorijomis mūsų kaimyninėse Europos šalyse, su jų kultūra ir kino menu. Šią iniciatyvą įkvėpė ir padėjo įgyvendinti kasmet Wiesbadene (Vokietijoje) vykstantis festivalis „goEast“ “, – sako festivalio organizatorius Jesperis Andersonas.

Iki spalio 21 dienos vyksiančiame festivalyje bus pristatyti pastaraisiais metais Centrinėje ir Rytų Europoje sukurti vaidybiniai ir dokumentiniai filmai iš 13 Centrinės ir Rytų Europos šalių. Tikimasi, kad šis festivalis taps kasmetiniu renginiu, kuriame bus galima išvysti visus geriausius Centrinės ir Rytų Europos šalių kino režisierių sukurtus darbus.

Festivalio lankytojų laukia platus filmų asortimentas – nuo sukrečiančios dramos „Juodasis ketvirtadienis“ apie sukilimą Gdynėje 1970 m. – iki dokumentinio filmo „Berniukas, kuris buvo karaliumi“, kuris pasakoja apie charizmatišką bulgarų karalių Simeoną, 2001 m. sugrįžtantį į savo tėvynę. Festivalio programoje žiūrovai turės galimybę pamatyti ir naują kroatų filmą „Vegetaras kanibalas“, sukurtą tikros istorijos apie ambicingą ir amoralų ginekologą pagrindu.

„Į festivalio programą Barzakh” įtraukiau, nes tai labai įdomus ir profesionalus dokumentinis filmas, atskleidžiantis dabartinę situaciją Čečėnijoje ir paliečiantis bendražmogiškas aktualias temas. Šis filmas papildo Lietuvos režisierių kuriamų puikių dokumentinių filmų sąrašą“, –  sako J.Andersonas.

Filmas per itin trumpą laiką filmas apkeliavo garsiausius filmų festivalius Šveicarijoje, Serbijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, Italijoje, Pietų Korėjoje.

„Barzakh“ pelnė prestižinius apdovanojimus Taline vykusiame tarptautiniame kino festivalyje „Tallinn Black Nights Film Festival“, Berlyno kino festivalyje „Berlialė“, atidarė tarptautinį Helsinkio dokumentinių filmų festivalį „DocPoints“ Suomijoje. Filmą įvertino ir Lietuvos kino profesionalai – 2011 m. jis apdovanotas „Sidabrine gerve“ už geriausią metų dokumentinį filmą, festivalyje „Kino pavasaris“ buvo  išrinktas geriausiu debiutiniu filmu, o Vilniaus dokumentinių filmų festivalio žiuri išrinko jį geriausiu Baltijos šalių dokumentiniu filmu. Už šį filmą M.Kvedaravičius apdovanotas valstybine Suomijos kino meistrystės premija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius