Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 24

Vilniuje provokuojančiu ir netikėtu filmu prasidėjo kino festivalis „Nepatogus kinas“

Trečiadienį, provokuojančiu ir netikėtu filmu „Dievas myli Ugandą“, prasidėjo žmogaus teisių kino festivalis „Nepatogus kinas“. Į septintąjį kartą vykstančio festivalio atidarymą sostinės „Multikino“ kino centre susirinkusiems keliems šimtams kviestinių svečių, atidarymo filmas tapo puikia įžanga į visą festivalio programą. Kaip renginio metu sakė festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis, šiemet, kaip niekad, festivalio programoje ryški ryšio tarp Vakarų ir „trečiojo pasaulio“ tema.
Žmogaus teisių kino festivalio „Nepatogus kinas“ atidarymas.
Žmogaus teisių kino festivalio „Nepatogus kinas“ atidarymas. / Rūtos Strakšaitės nuotr.

„Viena pagrindinių šių metų festivalio temų – ryšys tarp šiaurės ir pietų, tarp Vakarų ir „trečiojo pasaulio“. Deja, neretai šis ryšys nėra nuoširdus, greičiau grįstas paviršutiniškumu, o pagalba iš šalies ne visada atneša gerbūvį valstybei, kuriai norima padėti“, – festivalio „Nepatogus kinas“ atidarymo renginyje kalbėjo G. Andriukaitis.

Jau tradiciniu tapęs kino festivalis šiemet žiūrovus kviečia išgirsti negražias, tačiau tikras istorijas. Nemaža dalis festivalio programos filmų, kurie suskirstyti į aštuonias temas, stebins, provokuos, tačiau rodys dokumentiką apie šiuolaikinį pasaulį, kuri ne visuomet yra maloni. Vos prasidėjus festivalio viešinimo kampanijai, ji susilaukė kritikos dėl itin aštrios vizualinės reklamos, kurioje išreiškiamas turtingųjų šalių išnaudojimas skurdžiųjų atžvilgiu.

„Į šią kritiką mes atsakome paprastai – demokratinėse visuomenėse institucijos remia nevyriausybininkus ne tam, kad šie išsakytų oficialią valstybės poziciją, o tam, kad pilietinė visuomenė ir ją sudarančios organizacijos galėtų dalyvauti visuomeniniame gyvenime. Brandžiose demokratinėse šalyse oficialios pozicijos išsakymui samdomos viešųjų ryšių agentūros, o nevyriausybinės organizacijos remiamos tam, kad atstovautų pilietinėje visuomenėje egzistuojančią nuomonių įvairovę, kad nors kartais ir skirtingi, valstybės ir pilietinės visuomenės požiūriai papildytų vienas kitą“, – sakė G. Andriukaitis, dėkodamas pagrindiniams festivalio rėmėjams.

Septintasis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ šiemet žiūrovus pakvies į daugiau nei 70 kino seansų, kurių metu pristatys net 42 tarptautiniuose kino festivaliuose jau įvertintus ir pradedančių režisierių dokumentinius filmus. Festivalio metu vyks ir edukaciniai renginiai, diskusijos, susitikimai su net 17 svečių, kino kūrėjų, filmų herojų ir visuomeninių, pristatysiančių filmus ir dalyvausiančių festivalio renginiuose. Šiemet, jau kelintus metus iš eilės, pasibaigus festivalio renginiams Vilniuje, „Nepatogaus kino“ programos filmai bus rodomi ir kituose šalies miestuose.

Festivalis Vilniuje truks iki spalio 30 d., o jo filmai bus rodomi trijuose kino centruose – „Skalvija“, „Pasaka“ bei „Multikino“. Kadangi, pasak festivalio organizatorių, „Nepatogus kinas“ siekia būti prieinamas visiems, todėl kiekvienas žiūrovas pats gali nuspręsti, kiek kainuoja bilietas į filmą. Mažiausiai tai gali būti bent 1 ct. Daugiau informacijos bei renginių programa: www.nepatoguskinas.lt.

Žmogaus teisių kino festivalį „Nepatogus kinas“ rengia Lietuvos žmogaus teisių centras (LŽTC). Tai – nuo 1994 m. veikianti nevyriausybinė organizacija, viena seniausių žmogaus teisių švietimo organizacijų Lietuvoje. Nuo įsteigimo LŽTC telkė savo narių ir ekspertų pastangas įgyvendinant daugelį reikšmingų projektų žmogaus teisių švietimo, teisinių tyrimų srityse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius