Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 18

Vilnius kino nepritrūks

Šiandien į Vilniaus kino teatrų būrį įsilieja naujokė „Pasaka“. Sostinėje ilgą laiką durų neatvėrė jokia nauja kino salė, tad kino teatro „gimimas“ Senamiestyje, Šv.Ignoto gatvėje, džiugus įvykis tiek kino mėgėjams, tiek šios srities profesionalams.
„Pasakos“ direktorės G.Akcijonaitės teigimu, kino teatro idėją paversti realybe padėjo draugai, o kai kurie iš jų įdėjo ir nemažai savo rankų darbo.
„Pasakos“ direktorės G.Akcijonaitės teigimu, kino teatro idėją paversti realybe padėjo draugai, o kai kurie iš jų įdėjo ir nemažai savo rankų darbo. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naujasis kino teatras „15min“ pasitiko „Alisos stebuklų šalyje“ motyvais ant sienos, šviežiai perdažytu koridoriumi, linksmu rožiniu kasininkės kiosku, dideliais ekranais ir naujutėlėmis kėdėmis. Kino teatro direktorė Greta Akcijonaitė šypsodamasi pasakojo, kad kurdami savąją „Pasaką“ jos savininkai apie sunkmetį nė nesvarstė. „Susirinko entuziastų grupė, kuri jau seniai svarstė, kad reikia atidaryti savo kino teatrą, kad jų Vilniuje trūksta. Kartą susėdome ir nutarėme, kad „jau darom“, – kalbėjo ji. G.Akcijonaitės teigimu, naujasis kino teatras nekonkuruos su Vilniaus senbuviais.

„Tikrai nesame konkurentai įsitvirtinusiems kino teatrams. Sostinėje kino ir kino erdvių paklausa didesnė nei pasiūla, tad apie konkurenciją kol kas negali būti kalbos. Juolab mūsų formatas toks, kad negalime būti konkurentais didiesiems kino teatrams. O mažųjų Vilniuje tėra vienas – „Skalvija“ – su ja stengsimės draugauti“, – tvirtino G.Akcijonaitė. Anot pašnekovės, abu mažieji kino teatrai suvokia, kad kinas Lietuvoje nėra stipri sritis ir ją būtina stiprinti.

Kalbėdami su „15min“ naujokę „Pasaką“ pasveikino „Forum Cinemas“, „Skalvijos“ bei „Ozo kino salės“ atstovai, vildamiesi, kad miestui į naudą didinti kino erdvių skaičių, ypač turint omeny, kad „Pasaka“ sukurta privačiomis lėšomis.
 
„Pasakos“ direktorės G.Akcijonaitės tvirtinimu, naujo kino teatro įsikūrimas buvo neišvengiamas. „Vilniuje trūko erdvių nekomerciniam kinui, vietų, kur gali vykti kino festivaliai, lietuviškos premjeros, burtis bendraminčiai, nes „Skalvijos“ kino centras per mažas patenkinti visus poreikius“, – aiškino ji. G.Akcijonaitė kine – ne naujokė, ji – buvusi festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytoja, o dar anksčiau vadovavo ir „Skalvijai“. „Pasakos“ direktorės vizija – sukurti gero kino vietą, kurioje vyks kino festivaliai, o atėjusiems bus miela ir jauku.

„Persivilioti festivalių neketiname. Jie pas mus ir taip bus, nes anksčiau neišsiteko esamose kino erdvėse. Pirmoji bus Amerikos dokumentinių filmų programa „Amerikos fragmentai. Šiuolaikinė JAV dokumentika“. Atkeliaus Kauno kino festivalis, „Ad hoc: Nepatogus kinas“ ir kiti“, – sakė ji. Iš viso „Pasakoje“ yra dvi kino salės. Vienoje 150, kitoje – 87 vietos žiūrovams. Taip pat yra videosalė, kuri talpina apie 30 žmonių. Bilieto kaina sieks 12 Lt, o moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir pensininkams – 10 Lt.

Šiokia tokia sveika konkurencija, žinoma, bus. Bet žiūrovams tai tik į gerą.Stiprės gero kino pozicijos

„Skalvijos“ kino centro direktorė Vilma Levickaitė tikino „Pasakos“ atsiradimą vertinanti teigiamai. „Vilniuje bus 4 nepriklausomo ir nekomercinio kino salės. Dėl to, gero kino pozicijos tik stiprės. Šiokia tokia sveika konkurencija, žinoma, bus. Bet žiūrovams tai tik į gerą“, – sakė ji. Anot V.Levickaitės, abu kino teatrai bendradarbiaus – derins programą, kad nepateiktų tų pačių filmų. „Tai, kuris pirmas gaus vieną ar kitą filmą iš platintojų, priklausys nuo daugelio faktorių, tokių kaip salių užimtumas ir panašiai. Juolab turime planų tiek mes, tiek „Pasaka“ ir patys pirktis filmus, tad repertuaras bus platus“, – žadėjo V.Levickaitė. Ji pridūrė, kad „Skalvija“ ketina išlaikyti savo tradicinius festivalius, tačiau teigė nematanti bėdos, jei jie būtų padalinti per kelias erdves. „Dauguma Vilniuje vykstančių festivalių yra tarptautiniai, tad kuo daugiau vietų jie vyksta, tuo jie yra reikšmingesni miestui“, – sakė ji. „Skalvijos“ kino centre bilietai kainuoja 12 Lt, moksleiviams, pensininkams ir studentams – 8 Lt.

Pasveikino ir didieji

„Forum Cinemas“ rinkodaros vadovas Dainius Beržinis „Pasakos“ įkūrėjams linkėjo stiprybės. „Sveikiname kolegas ir linkime stiprybės bei ryžto šiuo sunkmečiu. Skirtingai nei valstybės remiamas „Skalvijos“ kino centras, naujasis „Pasaka“ nebus remiamas mokesčių mokėtojų pinigais. Pinigus teks užsidirbti jiems patiems, kaip ir įgauti žiūrovų pasitikėjimą, užsitikrinti lankomumą, siekti pelno, kurį investuotų į komfortą žiūrovams, modernias technologijas ar kitokius reikiamus šiai dienai patobulinimus“, – sakė D.Beržinis. Anot jo, naujojo kino teatro direktorė G.Akcijonaitė „puikiai orientuojasi ir gerai pasirenka strategines kryptis“, tad Vilniuje „Pasaka“ ir „Forum Cinemas“ bus ne konkurentai, o kolegos – skirsis ir repertuaras, ir kino koncepcija. „Forum Cinemas“ bilietų kaina – iki 18 Lt. Įėjimas į 3D filmus brangesnis.  

Klasikos mokytojai

Vilniuje yra ir dar viena miesto senbuviams gerai žinoma „kino vieta“. Tai Kultūros ministerijai priklausančios bendrovės „Lietuvos kinas“ Ozo kino salė Ozo gatvėje. „Lietuvos kino“ filmų vadybininkės Alvyros Valeikienės teigimu, „Pasaka“ – Vilniuje laukiama viešnia. „Kartu esame filmų saugojimo ir platinimo bendrovė, tad, kuo daugiau kinų, tuo geriau. Žinoma, tai mums apsimoka ir finansiškai“, – sakė jis. A.Valeikienė „15min“ pasakojo, kad Ozo kino salėje yra tik 28 vietos, o kasdien įvyksta po vieną kino seansą.

„Daugiausia rodome senąjį, retro kiną, kino klasiką. Bilieto kaina visuomet viena – 6 Lt“, – nebrangiai pažiūrėti filmų, anot jos, ateina įvairaus amžiaus kino mėgėjai. Nors Ozo kino salėje tedirba vienas žmogus – Valdemaras Isoda – jis ne tik parduoda bilietus ir paleidžia juostą, bet ir papasakoja lankytojams apie filmus ir jų režisierius. „Prieš keliolika metų kai uždarė didžiąją salę ir persikėlėme į šitą mažytę, kai kurie net iki šiol sako, kad gerai įvyko – pasidarė jauku“, – juokėsi jis.

Vyksta derybos

Neseniai sostinėje atsidaręs vokiečiams priklausantis „Ozo“ prekybos centras taip pat turėtų tapti vieta naujam kino teatrui. Tačiau čia turėjęs įsikurti „Forum Cinemas“ neskuba, manoma, kad savininkai gali kino teatrą įsirengti patys, o po to išnuomoti. „Forum Cinemas“, neoficialiais duomenimis, artimiausiu metu ketina plėsti savo tinklą, taip pat, esą, vis dar deramasi su „Ozu“.
Manyta, kad „Ozu“ gali susidomėti anksčiau ketinimus savo kino centrą atidaryti Vilniuje pareiškęs estams priklausantis kino teatrų tinklas „Cinamon“. Tačiau jo rinkodaros vadovė Žaneta Pakalniškienė pasakė, kad artimiausiu metu Vilniuje „Cinamon“ nebus ir plačiau situaciją komentuoti atsisakė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius