-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 24

Žemiausios induistų kastos atstovai reikalauja pakeisti Bolivudo žvaigždę

Bolivudo kino studija atmetė diskriminuojamą žemiausiai induistų kastai atstovaujančios grupės prašymą pakeisti pagrindinio vaidmens atlikėją dėl jo aukštos kilmės.
Saifas Ali Khanas
Saifas Ali Khanas / Marco SecchiStarstock/Photoshot/„Scanpix“ nuotr.

Pasak kino studijos „Prakash Jha Productions“, dalitų grupė prašo išbraukti Saifą Ali Khaną iš filmo „Aarakshan“ (Rezervacija) aktorių sąrašo.

Grupė sako, kad „aistringai priešinsis“ tam, kad S.A.Khanui butų leista vaidinti dalitą dėl jo aukštos musulmoniškos kilmės, kuri daro jį netinkamu šiam vaidmeniui.

Maždaug 160 mln. Indijos dalitų anksčiau buvo laikomi „neliečiamaisiais“ ir dirbdavo patį juodžiausią darbą. Daugelis jų jaučiasi diskriminuojami iki šiol, jiems draudžiama naudotis bendruomenių šuliniais, neleidžiama dalyvauti jų renginiuose, nors Indija yra priėmusi tokį diskriminavimą draudžiančius įstatymus.

Tačiau Bolivudo direktorius Prakashas Jha atmetė minėtą dalitų atstovų reikalavimą. Elektroniniu paštu atėjusiame jo pareiškime sakoma, kad toks reikalavimas yra „absurdiškas ir akivaizdžiai prieštarauja laisvės ir lygybės dvasiai“.

Atvirame laiške grupei jis sako, kad aktoriaus pakeisti neįmanoma, nes filmavimas jau pasibaigė.

„Indija yra demokratinė šalis ir suteikia visokeriopas teises ir laisves rodyti istorijas filmuose. Ekrane gali būti atspindėti socialiniai, politiniai ir religiniai klausimai“, – sakė jis.

Filmas, kuriame taip pat vaidina Amitabhas Bachchanas ir Deepika Padukone, pasakoja apie prieštaringai vertinamą darbo vietų rezervavimą vyriausybėje ir švietimo sektoriuje, atrenkant darbuotojus pagal jų kastas.

Pasak P.Jha, S.A.Khanas vaidmeniui buvo pasirinktas išskirtinai dėl jo aktorinių gebėjimų, kurie padeda jam atskleisti abi „rezervavimo“ problemos puses. Be to, reikalavimas pakeisti S.A.Khaną tik „didina diskriminaciją“, sakoma pareiškime.

Vienas garsiausių Bolivudo aktorių Saifas Ali Khanas dar yra vadinamas „mažuoju princu“ (chota navab). Jo tėvas Mansooras Ali Khanas yra buvęs Indijos kriketo komandos kapitonas ir devintasis Pataudžio musulmonų princas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius