Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 04

Žiūrovų teismui – G.Lukšo „Duburys“

Pastaruoju metu Lietuvoje sukuriama vos apie 4 vaidybinius filmus per metus, tad šiandien džiugi diena, mat žiūrovai kinuose išvys keletą metų kurtą Gyčio Lukšo filmą „Duburys“.
G.Kiela vaidina pagrindinį filmo herojų Juozapą Gaučį, kuris, apsigyvenęs ankštame bendrabutyje, atranda lemtingą meilę – Mašką, kurią vaidina ukrainietė aktorė Oksana Borbat. Patarimus herojams filmavimo metu dalina režisierius G.Lukšas.
G.Kiela vaidina pagrindinį filmo herojų Juozapą Gaučį, kuris, apsigyvenęs ankštame bendrabutyje, atranda lemtingą meilę – Mašką, kurią vaidina ukrainietė aktorė Oksana Borbat. Patarimus herojams filmavimo metu dalina režisierius G.Lukšas. / V.Ivinsko nuotr.
V.Ivinsko nuotr./Aktorė Oksana Borbat.
V.Ivinsko nuotr./Aktorė Oksana Borbat.

Filmą pagal to paties pavadinimo Romualdo Granausko romaną kūrė kino studija „Studija 2“. „Duburiui“ gimti prireikė net 4 metų. Prieš tiek laiko prasidėjęs nuo idėjos šiandien jis pasiekė ekranus. „Kūrėme juostą dar ekonominio klestėjimo metais, nors ir tada buvo nepatogu, kad Kultūros ministerijos skiriamas finansavimas išbarstomas per keletą metų. Pats filmavimas truko 42 dienas. Filmavome Anykščiuose, Klaipėdoje ir Vilniuje, sostinėje ypač daug laiko praleidome Subačiaus gatvėje esančioje Misionierių ligoninėje“, – pasakojo prodiuseris Arūnas Stoškus.

V.Ivinsko nuotr./„Duburio“ operatorius Viktoras Radzevičius
„Duburio“ operatorius Viktoras Radzevičius

Kultūros ministerijos vyriausiosios specialistės Indrės Blūšiūtės pateiktais duomenimis, iš viso filmo „Duburys“ kūrimui iš valstybės biudžeto buvo skirti beveik 2 mln. Lt – tai apie 70 proc. viso kino juostos biudžeto.

Filmo režisierius Gytis Lukšas į šiandien Vilniuje, kino teatre „Forum Cinemas Vingis“, numatytą premjerą atvyks tiesiai iš Maskvos. Dėl šio renginio į Lietuvos sostinę atvyks ir dvi aktorės iš Ukrainos – metų geriausia aktore „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose tapusi Oksana Borbat ir jos kolegė Jevgenija Varenitsa.

„Režisieriaus pageidavimas buvo toks, kad filme vaidintų ne lietuvės, o rusakalbės. Vykdėme atranką, tačiau G.Lukšas išvyko į Ukrainą, kur vietos kino kūrėjai jam pasiūlė šias aktores ir jos abi tiko ir patiko iš pirmo žvilgsnio“, – pasakojo filmo prodiuseris A.Stoškus.

Duburio, kaip juodos įtraukiančios skylės, kuri praryja žmonių likimus, metafora labai stipri.Pagrindinis „Duburio“ aktorius, kine su šiuo filmu debiutavęs 31-erių Giedrius Kiela, juokavo, kad jam filmuojantis ir bendraujant su ukrainietėmis prireikė prisiminti primirštą rusų kalbą, tačiau darbas vyko sklandžiai. „Tiesiog paskaičiau scenarijų, patiko ir nuėjau į atranką“, – pasakojo G.Kiela. Jis tikino mokantis visą „Duburį“ po kadrą, mat jam teko įrašinėti vadinamuosius filmo sinchroninius triukšmus. „Žinau visą filmą, premjeros metu nebejausiu jaudulio“, – linksmai kalbėjo kartu su „Keistuoliais“, „Teatro laboratorija“ ir kitomis trupėmis pasirodantis aktorius. Jis filme vaidina sovietmečio palaužtą žmogų.

Visas „Duburys“ žiūrovui bus girdimas lietuvių ir rusų kalbomis, pastaroji į lietuvių bus verčiama su titrais.

Filmas labai vertingas

V.Ivinsko nuotr./Kadras iš filmo  „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose geriausia metų antro plano aktore tapo „Duburyje“ vaidinusi aktorė Jūratė Onaitytė.
Kadras iš filmo.

Filmo veiksmas vyksta 1945–1970 metais, tad kūrėjams teko paprakaituoti ieškant to meto autentiškų automobilių ir daiktų. „Naudojome Lietuvos kino studijos bazę, rinkome iš žmonių visoje Lietuvoje“, – sakė A.Stoškus.

 „15min“ pasiteiravo vieno iš nedaugelio filmą mačiusiųjų – režisieriaus ir Nacionalinės premijos laureato Audriaus Stonio – kokia jo nuomonė apie filmą. A.Stonys „Duburiui“ negailėjo gerų žodžių. „Pirmą kartą po nepriklausomybės atgavimo kalbama apie sovietmetį. Tą laikotarpį lyg ir daug kas iš mūsų išgyveno, bet kino dokumentų nebuvo. Buvo kalbama apie tremtį, partizanus, bet per mažai. Šis filmas – pirmas ryškus pasakojimas apie tai, ką šie metai padarė su žmogaus siela ir kūnu“, – sakė režisierius. Jis džiaugėsi, kad, jo nuomone, talentingas ir įdomus režisierius Gytis Lukšas grįžo į kiną po ilgos tylos, o naujasis filmas subrandintas tiek turinio, tiek formos prasme. „Duburį“ kūrė labai stipri komanda – režisierius, operatorius Viktoras Radzevičius, kurio operatoriaus darbas yra išskirtinis“, – pagyrų negailėjo A.Stonys. Pasak jo, G.Lukšas pasižymi pagarba literatūros kūriniams, kurių jis neišdarko, tad filmas pakankamai arti R.Granausko romano ir jo nevertėjo keisti.

Tarsi praeities liudijimas

V.Ivinsko nuotr./ „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose geriausia metų antro plano aktore tapo „Duburyje“ vaidinusi aktorė Jūratė Onaitytė.
Aktorė Jūratė Onaitytė.

Filmą mačiusi Kultūros ministerijos Profesionalaus meno skyriaus vyriausioji specialistė Janina Krušinskaitė antrino, kad šis filmas vertingas dėl to, kad analizuoja praeitį, kurią miglotai atsimena net ir vyresnioji karta. „Praeitis pasimiršta, todėl sąlyginai autentiški dalyvių liudijimai yra itin vertingi, beje ir pats režisierius yra vyresnės kartos žmogus. Svarbu parodyti jaunajai kartai, kad šiandienos gyvenimas labai skiriasi nuo to, kuris buvo Sovietų Sąjungoje“, – sakė ji. J.Krušinskaitės teigimu, „Duburys“ atkartoja senus Lietuvos kino studijos poetinio realizmo nespalvotus filmus, tačiau pasakoja universalią meilės ir mirties istoriją. Ji pabrėžė kruopščiai atliktą apšvietimą, montažą, gerą vaidybą, istorijos nuoseklumą.

„Tai kokybiškas produktas. Tokio techninio išbaigtumo lietuvių kine kurį laiką nebuvo“, – apibendrino Kultūros ministerijos atstovė.

V.Ivinsko nuotr./Ukrainietė aktorė Jevgenija Varenica
V.Ivinsko nuotr./Ukrainietė aktorė Jevgenija Varenica

Iki šios dienos mūsų šalyje „Duburį“ matė vos keli žmonės, tiesa, gegužės pabaigoje ši juosta „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose gavo net tris gerves, o jo režisierius, po ilgos pertraukos sukūręs vaidybinį filmą, pasiūlytas Kultūros ministerijai kaip pretendentas į Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją.

„Duburys“ pirmasis pilno metro vaidybinis filmas, pristatomas plačiajai auditorijai šiais metais. Tiesa, kino festivalio „Kino pavasaris“ metu vieną kartą buvo parodyta režisieriaus iš Alytaus Roberto Šarknicko sukurta juosta „Nepalikit, prašau...“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius