-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aktorius R.Šimukauskas augo klausydamasis eiliuotų pasakų

Ne už kalnų Vilniaus knygų mugė, į „Litexpo“ pakviesianti vasario 18 - 21 dienomis, ta proga 15min.lt teiraujasi žinomų lietuvių apie mėgstamas knygas, rašytojus ir pačią mugę. Šįkart mintimis dalinasi Kauno mažojo teatro ir televizijos aktorius Ramūnas Šimukauskas.
Aktorius R.Šimukauskas prisipažino mielai skaitantis ir prozą, ir poeziją.
Aktorius R.Šimukauskas prisipažino mielai skaitantis ir prozą, ir poeziją. / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 „Litexpo“

Kokį autorių ir jo knygą pavadintumėte mylimiausiais? Kodėl?

Išskirti vieną autorių ir knygą labai sunku. Paauglystėje, kaip ir daugelis, žavėjausi Antanu Škėma ir jo „Baltąja drobule“. Paskui atėjo eilė Michailo Bulgakovo „Meistrui ir Margaritai“. Buvo ir Karlo Majaus „Vinetu“, Džeimso F.Kuperio knygų, Ericho Marijos Remarko periodai. „Suskaičiau“ ir „Drąsiųjų keliai“ serijos knygas. Vėliau pradėjau domėtis poezija. Iš poetų – daug palikusių įspūdį. Kai kuriuos rusų poetus atradau pirmiausia per dainas.

Iš lietuvių rašytojų labiausiai vertinu poetą Donaldui Kajokui. Jo eilėraščius atradau su knyga „Žuvusi avis“ ir užsikabinau. Atskira kalba apie Juozą Erlicką. Tai niekada nenusibostantis autorius.

Ką skaitėte vaikystėje?

Užaugau su Salomėjos Neries „Senelės pasaka“ ir Bernardo Brazdžionio „Meškiuku Rudnosiuku“ (šią knygą, kaip ir kai kurias kitas, skirtas vaikams poetas pasirašė slapyvardžiu – Vytė Nemunėlis – red.). Šios knygos labiausiai įsiminusios iš vaikystės.

Ką manote apie Vilniaus knygų mugę? Ar yra tekę joje lankytis?

Daug pasakyti apie Vilniaus knygų mugę nieko negaliu, bet iš to, kiek ten lankosi žmonių, manau, akivaizdu, jog ji reikalinga. Aš pats pernai ten buvau, kai pristatėme mano su Arnu Mikalkėnu išleistą kompaktinį diską „Šekspyro sonetai“. Neslėpsiu – mažai ką mačiau, nebuvo laiko.

Kokį autorių norėtumėt pamatyti Vilniaus knygų mugėje?

Kartais manau, kad geriau rašytojų gyvai nepamatyti, nes jo literatūra gali pasirodyti įdomesnė nei jis pats. Nesakau, kad taip yra visada. Tačiau kartais žmogus susikuria tobulą mitą, kokia yra kūrinį parašiusi asmenybė. O jį sutikęs gali suprasti, kad jis – paprasčiausias žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius