Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų mugėje apdovanoti „Metų knygos“ laureatai (nuotraukos)

Sekmadienį 12-ąją Vilnius knygų mugę vainikavo „Metų knygos“ apdovanojimai, kurie šiemet sulaukė itin didelio skaitytojų aktyvumo.
Apdovanojimų akimirka
Poetas Marcelijus Martinaitis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Šiais metais vyko jau šeštieji „Metų knygos“ rinkimai, kuriuos rengia Lietuvos kultūros ministerija, Lietuvos radijas ir televizija, Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka bei Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija.

Pagrindinis „Metų knygos“ rinkimų netikėtumas tas, jog šiemet rinkimuose dalyvavo daugiau nei 17 tūkst. skaitytojų, praeitų metų rinkėjų aktyvumas buvo pralenktas net šešis kartus. Aktyviausi „Metų knygos“ rinkėjai buvo mažieji skaitytojai.

„Žvelgiant į rezultatus jau beveik ima atrodyti, kad „Metų knygos“ rinkimai pradeda užimti aiškią ir prasmingą vietą Lietuvos skaitytojų gyvenime“, – sakė renginį vedusi knygų apžvalgininkė Rasa Drazdauskienė.

„Metų knyga“ buvo renkama trijose kategorijose: vaikų, paauglių ir suaugusiųjų, o į kiekvieną kategoriją po penkias knygas rinkimams pasiūlė dvi ekspertų komisijos.

Suaugusiųjų knygų kategorijoje „Metų knygos“ titulą pelnė Marcelijaus Martinaičio biografiniai užrašai „Mes gyvenome“.

„Noriu padėkoti tokiam vienam mažam vaikui, kurio vardas ir pavardė – Marcelijus Teodoras Martinaitis. Be jo nebūtų šitos knygos – jis mokėsi skaityti, rašyti, stebėjo viską aplink – žmones, paukščius, žoles – ką aš dabar sudėjau į tą knygą. Taigi šioje knygoje yra ir kitas Martinaitis – tas mažas vaikas – Marcelijus Teodoras Martinaitis“, – savo padėkos žodžius tarė apdovanotas rašytojas.

Vaikų kategorijoje „Metų knyga“ išrinkta Rimanto Černiausko knyga „Vaikai ir vaiduokliai“.

„Pirmiausia noriu padėkoti leidyklai, išleidusiai mano knygą, komisijai, kurie knygą išrinko į penketuką ir visiems Lietuvos vaikams, kurie augs ir po to skaitys suaugusiųjų knygas“, – apsiimdamas apdovanojimą kalbėjo R. Černiauskas.

Paauglių kategorijoje laimėjo Vytauto Račicko romanas „Baltos durys“, kurį išleido pats autorius.

„Noriu padėkoti sau, kad parašiau. Padėkoti sau, kad išleidau. Ir, žinoma, skaitytojams, kurie mane palaikė“, – savo įvertinimu džiaugėsi V. Račickas.

Per „Metų knygos“ laureatų iškilmes pagerbti ir apdovanoti burtų keliu atrinkti skaitytojai, balsavę už „Metų knygos“ nominantus.

„Nuoširdžiai dėkoju autoriams, jog jie, nepaisant ištikusių smūgių, nepasiduoda ir toliau kūrybingai pripildo mūsų Lietuvos kultūrą prasmingais impulsais ir suteikia viltį, kad skaitymas ir knyga nebus išstumti ekranų“, – „Metų knygos“ laureatus sveikino kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius