-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 faktų apie „Drakulos“ autorių Bramą Stokerį, kurių jūs galbūt nežinojote

Bramo Stokerio romanas „Drakula“ buvo išleistas 1897 metais ir tapo vampyrų temos populiarinimo literatūroje pradžia. Telegraph.co.uk pateikia dešimt faktų apie šį autorių.
Bramas Stokeris
Bramas Stokeris / Nuotr. iš „Wikipedia“
Temos: 2 Literatūra Knygos

1. Bramas Stokeris parašė 12 romanų, jis taip pat rašė ir apsakymus. Iš pradžių „Drakulą“ ketinta pavadinti „The Undead“. Iki dabar apie vampyrą Drakulą yra parašyta daugiau kaip 1000 romanų ir sukurta apie 200 filmų. 

2. B.Stokeris XIX amžiaus pabaigoje pradėjo dirbti neetatiniu „The Daily Telegraph“ žurnalistu, nuo 1905 iki 1910 metų dirbo leidinio kultūros skyriuje, čia jis rašydavo ir spektaklių recenzijas. 

Iki dabar apie vampyrą Drakulą yra parašyta daugiau kaip 1000 romanų ir sukurta apie 200 filmų

3. B.Stokeris gimė Dubline 1847 metų lapkričio 8 dieną, iš motinos pusės giminėje buvo įvairių plačiai nuskambėjusių istorijų – tarkime, teisėjas, kuris pakorė savo paties sūnų.

4. Nors pagrindinis įkvėpimas „Drakulai“ buvo Vladas III Drakula, vietovės šalia Transilvanijos princas, gyvenęs XV amžiuje, itorikė Fiona Fitzsimons sakė, kad kūriniams jis naudojo ir Airijos istoriją, savo paties šeimos istoriją, tuos faktus perleidęs per turiningą vaizduotę. 

5. B.Stokeris vyko į Londoną kaip verslo vadybininkas pas garsų aktorių Henry Irvingą, kuris sužavėjo jį jau per pirmą susitikimą, ėmęs cituoti stingdančią Thomaso Hoodo siaubo istorijos „The Dream of Eugene Aram“ ištrauką. 

„Scanpix“ nuotr./Aktorius Christopheris Lee ir Anoushka Hempel filme „Drakula“ (1970)
„Scanpix“ nuotr./Aktorius Christopheris Lee ir Anoushka Hempel filme „Drakula“ (1970)

6. Jis dažnai vykdavo į JAV – ten buvo susitikęs su prezidentais Williamu McKinley ir Teddy Rooseveltu. Čia jis susitiko ir su vienu iš savo literatūros herojų Waltu Whitmanu. 

7. B.Stokeris giliai domėjosi menu ir Dubline 1874 metais įkūrė tapybos klubą. 

8. Vaikystėje B.Stokeris dažnai sirgo, ir tuomet motina stengdavosi jį pralinksminti pasakodama Slaigo miesto istorijas ir legendas, tarp kurių buvo ir pasakojimai apie antgamtiškus dalykus, o taip pat ir pasakojimai apie ligas ir mirtį. 

„Scanpix“ nuotr./Drakulos pilis Rumunijoje
„Scanpix“ nuotr./Drakulos pilis Rumunijoje

9. 1878 metais B.Stokeris vedė aktorę Florence Balcombe, jie apsigyveno Londone ir susilaukė sūnaus Irvingo Noelio Thornley. Gyvendami ten jie susidraugavo su Oscaru Wilde'u, Williamu Butleriu Yeatsu, seru Arthuru Conan Doyle.

10. Iki šiol nežinoma tiksliai, kas yra rašytojo mirties priežastis. Jis mirė 1912 metų balandžio 20 dieną. Iškeltos įvairios versijos – jis mirė nuo per didelio išsekimo ar sifilio. Be to, prieš tai jis buvo patyręs širdies smūgius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius