Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 rekomenduojamų knygų vaikams

Ketvirtadienį švenčiame Tarptautinę vaikiškos knygos dieną, ta proga atrinkome penkiolika naujų vertingiausių vaikiškų knygų, į kurias siūlome atkreipti dėmesį tėveliams su vaikais, šiuo metu skaitantiems namuose. Sąraše rasite knygas, skirtas įvairaus amžiaus vaikams ir paaugliams, taip pat keletą naujai perleistų klasikos knygų.
Knygos viršelis
Knygos viršelis

1. Vytautas V. Landsbergis, Dalia Karpavičiūtė „Kas tas Pūkis?“ (Leidykla „Dominicus Lituanus”)

Tų pačių autorių knyga „Pūkis karalius“ buvo išrinkta į „Metų knygos 2019“ vaikams penketuką. Knygoje „Kas tas Pūkis?“ rasite penkias pirmąsias apie lapiuką Pūkį pasakas vienoje knygoje.

Tai nuotaikingi pasakojimai apie lapiuko Pūkio pažintis su aplinka: jausmais, daiktais ir sutvėrimais. Jose paprastu, žaismingu stiliumi apšnekama viena konkreti vaikui suprantama problema ar supažindinama su kokiu nors gyvenime laukiančiu sudėtingesniu reiškiniu, tarkim, dėde dantistu arba kada tampame baidyklėmis ir pan.

Pirmosios pasakos susilaukė daugybės teigiamų įvertinimų, nuskambėjusių tiek iš profesionalių vaikų edukologų lūpų, tiek iš tėvų.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Pasakos skirtos 2 - 7 metų vaikams.

2. Marius Marcinkevičius, Agnė Nananai Kaip pelėdžiukas iš namų pabėgo(Leidykla „Alma Littera“ )

Pasitaiko dienų, kai nei namai, nei tėvai nemieli... Ir galvoje sukasi mintys, kaip būtų puiku nuo visų pabėgti… Taip atsitiko ir mažajam pelėdžiukui. Viską metęs, jis patraukė pats sau vienas į girią nuotykių ieškoti. Bėgiojo, paikiojo, medžiojo, kol… atrado geriausią draugę!

Marius Marcinkevičius – poetas, prozininkas, gydytojas, keliautojas ir tėtis. Jo parašytos knygos yra mėgstamos skaitytojų, verčiamos į užsienio kalbas, pagal jas statomi spektakliai ir kuriamos dainos.

Agnė Nananai – dailininkė, iliustruotoja ir mama. Jai svarbu, kad vaikas ne tiesiog perverstų knygą, o stabtelėtų ją atsivertęs, kad turėtų ką tyrinėti ir kuo stebėtis.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirtas 3–5 metų vaikams, nors patiks ir mokyklinukams, ir jų tėveliams ar seneliams.

3. Selemonas Paltanavičius „Kaip miega gyvūnai" (Leidykla „Tyto alba" )

Ar teko matyti miegantį slieką? Kas pramiega visą dieną? Kodėl briedžiui nereikia namų? Mylimas ir puikiai pažįstamas gamtininkas, aplinkosaugininkas, radijo laidų vedėjas Selemonas Paltanavičius kviečia pažvelgti, kaip miega gyvūnai. Smarkiai nustebsite! Gyvūnams poilsis ir miegas nepaprastai svarbūs: lemia gerą nuotaiką, suteikia sveikatos ir žvitrumo. Ilsisi jie visi skirtingai. Vien arklys gali miegoti keliais būdais. Kai kurie snaudžia ar miega net po keliolika valandų per parą. Gali būti, kad miegodami sapnuoja, tik mums apie tai sunku sužinoti. Kai žinosime, kaip gyvūnai miega, niekada jų be reikalo nepažadinsime. Beje, į gyvūnų pasaulį knygoje nukelia puikios Marijos Smirnovaitės iliustracijos.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

​​​​​​

Knyga patiems mažiausiems.

4. Linas Jonauskas „Kur ieškoti rudojo lokio“ ( Leidykla „Baltos lankos” ).

Pavasariui labai tinkama knyga apie mus supančią gamtą. Skaitydami šią knygą, leiskitės į nesibaigiančius nuotykius ir viską išvyskite savo akimis! Čia rasite galybę įdomių faktų, daug naudingų patarimų; pasisemsite idėjų, kaip keliauti su šeima ar draugais; sužinosite, kaip tausoti gamtą ir rūpintis kitais, bei išbandysite daugybę naujų dalykų!Jūsų laukia ištisus metus trunkanti smagi kelionė, per kurią visur lydės gamtos mylėtojas Linas ir jo gera draugė voverytė Gilė!

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta 3 - 8 metų vaikams.

5. Aušra Kiudulaitė „Maksas ir 92 musės” (Leidykla „Tikra knyga”)

Kaip ir visi šunys, Maksas mėgsta lakstyti, stebėti praeivius ir loti. Jis – paprastas šuo. Vieną dieną Maksas susidraugauja su muse. Paskui su dar viena ir dar kita, ir dar… Atspėkite, ką nuo šiol Maksas skaičiuoja prieš miegą ir kodėl jis zyzia.

Aušra Kiudulaitė – tarptautiniuose ir nacionaliniuose konkursuose įvertinta iliustratorė ir paveikslėlių knygų autorė. Jos iliustruotos knygos „Laimė yra lapė“ (teksto autorė E.Daciūtė) ir „Draugystė ant straublio galo“ (teksto autorius M.Marcinkevičius) išverstos daugiau nei į dešimtį kalbų ir mylimos mažųjų skaitytojų bei jų tėvelių.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta 3 - 8 metų vaikams.

6. Debi Gliori „Kaip išmokyti drakonus Žemę tausoti“ (Leidykla „Baltos lankos” )

Nuostabus pasakojimas vaikams itin svarbia mums visiems Žemės tausojimo tema.

Jau ankstesnėse autorės knygose „Mylėsiu tave, kad ir kas nutiktų“ bei „Nuraminsiu tave, net jei šėls audra“ pamėgtas lapiukas kartu moko šėlstančius ir be saiko Žemės resursus eikvojančius drakonus pradėti gerbti, mylėti mūsų planetą, ją tausoti ir visada apgalvoti savus norus.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta 3 - 7 metų vaikams.

7. Martin Baltscheit „Apie Lapiną, kuris pametė protą“ (Leidykla „Odilė“ )

„Daug žinosi, ilgai gyvensi“, – taip manė Lapinas ir pragyveno ilgą, nuotykių kupiną gyvenimą. Bet jis truputį klydo. Anksčiau ar vėliau pasensta ir jauni, gudrūs, stiprūs lapinai. Lapinas pradėjo tai šį, tai tą pamiršti. Kartą jis nerado kelio į namus, kitąkart išėjo į medžioklę ir pamiršo medžioti, o vieną dieną pamiršo, kad jis – lapinas. Žąsys ir avys ėmė tyčiotis iš jo, tada jis supyko ir norėjo jas suėsti, bet ir tai tuojau pamiršo – ir palinkėjo visoms labos dienos. Galiausiai jį rado jaunieji lapiukai, parsivedė namo ir užgydė jam žaizdas. Tik proto jau nebepagydė, nes protą Lapinas pametė, ir niekas nežinojo kur.

Ši paveikslėlių knyga, šiltai ir sąmojingai pasakojanti vaikams apie senatvę, yra pelniusi Vokietijos jaunimo literatūros premiją ir Sidabrinės plunksnos apdovanojimą, ji išversta į daugelį pasaulio kalbų, daug kartų vaidinta scenoje.

Vaikų rašytojas, aktorius, scenaristas ir režisierius Martinas Baltscheitas (g.1965) iš viso yra sukūręs per 60 knygų vaikams ir pelnęs daugiau nei 30 apdovanojimų.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta 4 - 6 metų vaikams.

8. Sabina Konečná „Gyvūnų pilnas namas“ ( Leidykla „Nieko rimto" )

Nedidelė skylė tvoroje – tiek tereikia, kad prasidėtų didelis ir smagus nuotykis. Smalsūs gyvūnai iš gretimo zoologijos sodo leidžiasi patyrinėti kaimyninį namą. Jie iš viso apžiūrės šešis kambarius ir mėgausis viešnage. Jie paragaus daug skanumynų, nusnūs, įlįs į spintas, užsiropš ant lentynų ir net šoks į vonią. Atrask visus 86 gyvūnus, kurie slepiasi šioje gausiai iliustruotoje ir interaktyvioje knygoje mažiesiems skaitytojams, ir sužinok daug įdomybių!

„Gyvūnų pilnas namas“ – tai spalvinga čekų rašytojos Sabinos Konečnos knygelė su atvartais. Mažieji skaitytojai, savarankiškai ar drauge su tėveliais vartantys šią knygelę, mėgausis linksmais netikėtumais, atrasdami skirtinguose namų kampuose pasislėpusius zoologijos sodo gyvūnus.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta 2 - 4 metų vaikams.

9. Rotraut Susanne Berner „Ką žmonės veikia vasarą“ (Leidykla „Baltos lankos”)

Ši didelė, spalvinga, kupina pačių įdomiausių istorijų knyga įtrauks ne tik mažiausius, bet ir vyresnius vaikus! Laukime vasaros kartu! Kiekviename knygos puslapyje iliustracijomis pasakojama daugybė vasariškų istorijų: apie Zuzanos gimtadienį parke, pradingusius pingvinus ar nuo katino besislepiančią pelytę.

Vokietijoje gimusią ir ten pat kuriančią autorę Rotraut Susanne Berner pasaulyje išgarsino ši populiari knygų vaikams serija, kurios tiražas pasaulyje siekia pusę milijono egzempliorių, išleista penkiolikoje šalių.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta 3 - 8 metų vaikams.

10. Monika Vaicenavičienė „Kas yra upė?“ (Leidykla „Tikra knyga”) )

Upės išsiuvinėja pasaulį margiausiais raštais, sudygsniuoja istorijas, supina kartu įvairiausias vietoves, laikus ir žmones. Jų srovės gali mus nuplukdyti į tolimiausias vietas, suburti ir atgaivinti. Upės ramina, gąsdina, įkvepia, neleidžia užsimiršti.

Upė yra visa jungianti gija. Upė yra namai ten gyvenančioms žuvims. Kiekviena upė turi pavadinimą – kilusį iš neatmenamų laikų, arba visai naują. Upės gali būti paslaptingos arba gilios.

Kas slypi upėje? Kas joje gyvena? Kokios žuvys ir kokie augalai ten auga? Kur upė teka, ir ką mato? Kiek šalių aplanko? O kaip upė palengvina mūsų gyvenimą?

Pažintinės ir edukacinės knygos autorė Monika Vaicenavičienė – tarptautiniuose ir nacionaliniuose konkursuose įvertinta iliustratorė ir paveikslėlių knygų autorė, knygos “Per balas link aušros. Pasakojimas apie daktaro Jono Basanavičiaus keliones ir darbus”. 2018 m. Geriausia knyga vaikams (Pasauliniai iliustracijos apdovanojimai) .

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta 6 - 12 metų vaikams.

11. Salomėja Nėris, Reda Tominga „Eglė žalčių karalienė“ ( Leidykla „Alma Littera“ )

„Eglė žalčių karalienė“ yra vienas unikaliausių lietuvių tautos pasakojimų, atspindinčių mūsų tautos labai gilias ir senas kolektyvinės pasąmonės struktūras. Eiliuotas šios pasakos variantas – Salomėjos Nėries „Eglė žalčių karalienė“ – vaikų literatūros ekspertų sudarytame Reikšmingiausių lietuvių autorių knygų vaikams šimtuke užėmė garbingiausią pirmą vietą. Tobulą šios eiliuotos pasakos skambesį pripažino literatūros specialistai ir mėgėjai. „Džiugu, kad šis kūrinys gavo modernius spalvotus drabužius – Redos Tomingas iliustracijas. Dailininkė puikiai perteikė šio nemirtingo kūrinio dvasią, tai labai džiugina!", - apie knygą atsiliepė tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus pirmininkė Inga Mitunevičiūtė.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta mokyklinio amžiaus vaikams.

12. David Walliams „Ledo pabaisa“ (Leidykla „Tyto alba“)

Viso pasaulio vaikų mėgstamas britų rašytojas Daviw Walliams kviečia į dar vieną neįtikėtiną nuotykį – Arktyje atrasta ledo pabaisa! Niūraus karalienės Viktorijos laikų Londono gatvėse – tamsu, šalta ir vieniša. Dešimtmetė Elzė gyvena baisioje našlaičių prieglaudoje Kirmėlynėje, tačiau nors ir yra alkana, mušama ir suvargusi, mergaitė nepasiduoda: sugeba pabėgti iš prieglaudos ir viena klajoja šaltomis Londono gatvėmis. Vienintelis našlaitės prieglobstis – Gamtos istorijos muziejus. Ir štai į muziejų atkeliauja Ledo Pabaisa – mamutas, miręs prieš 10 000 metų, tačiau puikiausiai išsilaikęs iki šių dienų. Elzė pradeda svajoti, o gal pavyktų šį vargšą gauruotą mamuto mažylį…atgaivinti? Taip prasideda didysis jos gyvenimo nuotykis!

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta 5 - 8 metų vaikams.

13. Vytautė Žilinskaitė „Kelionė į Tandadriką“ (Leidykla „Alma Littera)

Išmonės ir nuotykių nestokojanti Vytautės Žilinskaitės apysaka-pasaka nukelia į šaltą Naujųjų metų naktį. Vieniši, nuskriausti ir likimo valiai palikti žaislai gūdžiame miške atranda kosminį laivą, iš nesvetingos Žemės skraidinantį į žaislų planetą Tandadriką. Žaisliniai bičiuliai surizikuoja leistis į kelionę, tačiau nė vienas nenutuokia, kad čia jiems teks patirti ne vieną išbandymą, lemsiantį tolesnę draugystę.

Pirmą kartą knyga išleista daugiau nei prieš 30 metų, su ja jau užaugo kelios vaikų kartos.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta mokyklinio amžiaus vaikams.

14. Viktorija Aprimaitė, Viktorija Urbonaitė „Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms“ (Leidykla „Dvi tylos“)

„Vakaro istorijos Lietuvos mergaitėms“ – tai 100 pasakojimų apie realias lietuves moteris, dideliais, o kartais mažais ir nematomais darbais keitusias šalies istoriją ar savo aplinką.

Šios knygos puslapiuose atrasite įkvepiančių istorijų apie karžygę, čempionę, medžių globėją, karinio laivo kapitonę leitenantę, motociklininkę ir tyliąją kovotoją, smalsiąją ieškotoją, cirko pradininkę, moterį, apkeliavusią visą pasaulį, genų dėlionės kūrėją, į giliausius pasaulio urvus besileidžiančią speleologę, pilotę, scenos karalienę, vadeliotoją, slaptąją agentę ir daugelio kitų mažiau žinomų profesijų atstoves, gyvenančias visai šalia mūsų. Visų jų gyvenimai liudija, kad gražiausi, brangiausi dalykai nutinka, kai nesirenki lengviausio kelio, kai išdrįsti sekti savo svajone ir tiki, kad net klaidos gali būti pamokomis.

Iliustratorės: Adriana Valantiejūtė, Agnė Gintalaitė, Akvilė Magicdust, Daukantė Subačiūtė, Gintarė Kava, Greta Alice Liekytė, Jekaterina Budrytė, Justina Česnauskaitė, Justine Shirin, Kissi Usuki, Lina Vyšniauskaitė, Margarita Bukšnaitytė, Miglė Vilčiauskaitė-Migloko, Neringa Mongirdaitė, Reda Tomingas, Staselė Jakunskaitė, Teklė Ūla Pužauskaitė, Ula Rugevičiūtė Rugytė, Ūla Šveikauskaitė.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta mokyklinio amžiaus vaikams.

15. Zane Zusta, Evija Timma-Novika „Ūkė Pūkė randa išeitį“ (Leidykla „Debesų ganyklos “)

Vertėjas: Audrius Musteikis

Autorė Zanė Zusta dirba samdoma žurnaliste, rašo vaikams ir suaugusiesiems. Latvijoje jos knygos jau tapo bestseleriais. Istorijose apie Ūkę Pūkę žaismingai atskleidžiama gyvenimo išmintis. Su Ūkės Pūkės nuotykiais mažieji Lietuvos skaitytojai jau pažįstami iš knygelės „Ūkė Pūkė grįžta namo“.„Ūkė Pūkė randa išeitį“ – tai antroji knyga apie smalsią ir išmintingą pelėdžiukę. Šįkart Ūkė Pūkė moko vaikus, kad nėra padėties be išeities. Jei negali pakeisti aplinkybių, pakeisk požiūrį, ir išeitis tikrai atsiras – štai tokia paprasta, bet ne prasta pelėdžiukės išmintis.

Knyga nominuota Latvijos geriausios knygos vaikams apdovanojimui. Knygos rinkinyje yra smagi istorija, edukacinė pamoka bei šešėlių teatro lėlė.

Knygos viršelis
Knygos viršelis

Knyga skirta vaikams nuo 3 metų. Pasirodys balandžio viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius