-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min knygų rinkimai: išrinkite geriausius metų kūrinius

Šiemet jau trečius metus vyksta 15min metų knygos rinkimai – skaitytojai ir ekspertai išrinks, kurie per metus išleisti kūriniai buvo įsimintiniausi. Renkant geriausias knygas dalyvauja tiek 15min sudaryta ekspertų komisija, tiek skaitytojai.
2019 metų 15min knygų rinkimai
2019 metų 15min knygų rinkimai / 15min nuotr.

15min visuomet daug dėmesio skiria knygoms. Mes dalyvaujame įvairiose su skaitymo skatinimu susijusiose iniciatyvose, patys apie knygas rašome, kalbame įvairiais formatais. Be tradicinių formų – interviu, recenzijų, jau kelerius metus tęsiame literatūrai skirtą videolaidų projektą 15min knygos“, o šį rudenį startavo ir knygoms skirta tinklalaidė „Perskaitymai“. Šie rinkimai yra tarsi visų pokalbių apie knygas apibendrinimas, tačiau čia savo nuomonę išsakyti gali ne tik ekspertai, bet ir skaitytojai. Be to, tradicijas išrinkti geriausias metų knygas turi ir nemažai solidžių leidinių užsienyje, mes norime, kad tai prigytų ir Lietuvoje“, – sakė 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas.

Šie rinkimai yra tarsi visų pokalbių apie knygas apibendrinimas, tačiau čia savo nuomonę išsakyti gali ne tik ekspertai, bet ir skaitytojai

Šįkart ekspertų komisiją sudarė Audrius Ožalas, Marius Burokas, Jūratė Čerškutė, Jurga Mandrijauskaitė, Lina Buividavičiūtė.

Kaip ir praėjusiais metais, šįkart į atskiras kategorijas išskirtos ir negrožinės knygos – tiek lietuvių autorių, tiek verstinės. „Susidomėjimas negrožine literatūra pastebimas jau daug metų, tad atrodė logiška, kad tam skirtume didesnį dėmesį. Juo labiau kad praėjusiais metais, sudarydami išleistų negrožinių kūrinių sąrašus, pamatėme, kiek kokybiškos tokio žanro literatūros yra išleidžiama“, – sakė A.Ožalas.

Ekspertai atrinko 15 geriausių lietuvių autorių grožinių, po 15 verstinių autorių grožinių ir negrožinių kūrinių bei 10 lietuvių autorių negrožinių kūrinių. Skaitytojai iki gruodžio 3 dienos galės balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas. Tuomet ekspertų komisija balsuos dėl kiekvienoje kategorijoje 5 daugiausia skaitytojų balsų gavusių knygų. Komisijos balsai bus sudėti su skaitytojų balsais – taigi, išrenkant laimėtoją 50 proc. lems skaitytojai, 50 proc. ekspertai. Taip didesnis vaidmuo suteikiamas skaitytojams – anksčiau galutinius nugalėtojus išrinkdavo tik ekspertų komisija.

Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 12 dieną.

BALSUOTI GALITE ČIA

Esminis kriterijus vertinant kūrinius – knygos turėtų turėti išliekamąją, meninę, pažintinę vertę, verstinės knygos atveju vertinama ir jos vertimo kokybė. Taip pat knygos turi būti pirmą kartą išleistos lietuvių kalba (arba tai turi būti naujas knygos vertimas į lietuvių kalbą). Vertinamos knygos, išleistos nuo 2018 m. lapkričio 1 dienos iki 2019 m. lapkričio 1 dienos. Lietuvių knygų autoriams bus skirtos 500 eurų premijos, tokio paties dydžio premijos bus skirtos ir geriausiomis išrinktų verstinių knygų vertėjams – tuo pabrėžiant svarbų vertėjų, kurie lietuvių kalba prakalbina svarbius užsienio kūrinius ir neretai lieka šešėlyje – svarbą.

2017 metais įvyko pirmieji 15min knygų rinkimai – tuomet geriausia lietuvių autorių knyga išrinktas Miglės Anušauskaitės kūrinys „Dr.KVADRATAS. Greimas ir jo semiotika“ (leidykla „Aukso žuvys“). Geriausia verstine knyga išrinkta Tomo Venclovos knyga „Nelyginant šiaurė magnetą: pašnekesiai su Ellen Hinsey“ (iš anglų kalbos vertė Laimantas Jonušys, leidykla „Apostrofa“).

2018 metais geriausia lietuvių grožine knyga tapo Mariaus Buroko „Švaraus buvimo“ (Rašytojų sąjungos leidykla), geriausia lietuvių negrožine knyga išrinkta Giedros Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojimas. Esė apie rašytojus ir žmones“ (leidykla „Apostrofa“), geriausia verstine grožinė knyga tapo Virginios Woolf kūrinys „Tarp veiksmų“ (leidykla „Vaga“, vertėja Emilija Ferdmanaitė), geriausia verstine negrožine knyga išrinkta Witoldo Gombrowicziaus „Lenkiški prisiminimai“ (leidykla „Odilė“, vertėja Irena Aleksaitė).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius