Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

15min konkursas: laimėkite Jaroslavo Melniko knygą „Rojalio kambarys“

15min ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla skelbia konkursą – laimėkite Jaroslavo Melniko knygą „Rojalio kambarys“.
Knyga „Rojalio kambarys“
Knyga „Rojalio kambarys“ / Knygos viršelis

Kas nutiktų mūsų pačių ir mūsų artimųjų gyvenimui, jei kiekvienas žinotumėme savo mirties datą? O jei staiga, užuot senę, pradėtume jaunėti? Galbūt esame tik kažkieno kuriami personažai? Kuo tapsime, jei mūsų gyvenamoji erdvė ims trauktis, o namuose pradės dingti kambariai?

Jaroslavą Melniką kritikai lygina su Borgesu ir Kafka, Saramago ir Cortázaru. Jo prozą apibūdina kaip „egzistencialistinę", „metaforišką". Išoriškai atpažįstamas situacijas rašytojo plunksna paverčia pokalbiais apie pačius giliausius dalykus. Kas mes tokie? Kodėl esame? Kas mūsų laukia? Štai pagrindiniai klausimai, kuriuos kelia šio unikalaus autoriaus kūryba.

J.Melniko knygos yra triskart patekusios į Metų knygos penketuką („Pasaulio pabaiga", „Tolima erdvė", „Maša arba postfašizmas"), buvo įtrauktos į kūrybiškiausių knygų dvyliktuką. Vėliau, išleistos Ukrainoje, keturis kartus tapo BBC Metų knygos finalistėmis, o romanas „Tolima erdvė" pripažintas „BBC Metų knyga". Šis romanas, 2017 metais išverstas į prancūzų kalbą, buvo paskelbtas Metų knyga Prancūzijoje (premija Libr à nous), apie ją daug rašė prancūzų žiniasklaida.

Naujajai skaitytojų kartai ši knyga bus nežinoma. Praėjo beveik penkiolika metų po pirmojo „Rojalio kambario" pasirodymo. Bet laikas neįveikė jos aktualumo. Neseniai Lietuvoje pagal apysaką „Likimų knyga" buvo pastatytas filmas „Paskutinė diena" (rež. Klaudija Matvijevaitė), pagal apysaką „Rojalio kambarys" rengiamas to paties pavadinimo filmas. 2018 m. „Rojalio kambarį" skaitytojai išrinko viena iš geriausių lietuvių literatūros šimtmečio knygų: sąraše ji užėmė penkioliktą vietą. Tais pačiais metais „Rojalio kambarys" buvo išverstas į anglų kalbą ir išleistas Didžiojoje Britanijoje.

Jūs galite laimėti šią knygą. Tam jums reikia parašyti bent dviejų J.Melniko knygų pavadinimus.

Atsakymus rašykite „15min knygos“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius