-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

15min metų knygos rinkimai: skaitytojai išrinko savo mėgstamiausiųjų penketukus

Šiemet antrą kartą organizuojami 15min knygos rinkimai artėja prie pabaigos – skaitytojai išrinko po penkias, jų nuomone, geriausias knygas kiekvienoje kategorijoje. Dabar iš jų ekspertai išrinks po vieną, kurioms ir atiteks metų geriausiųjų titulas.
15min knygos 2018
15min knygos 2018

„Šiemet, matydami, kiek išleidžiama kokybiškos negrožinės literatūros, nusprendėme ją išskirti, taigi, skaitytojai rinko knygas keturiose kategorijose. Tai pasiteisino, – matome, kad skaitytojai aktyviai reiškė savo nuomonę, balsuodami tiek už grožines, tiek už negrožines knygas, – sakė 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas. – Daugelyje kategorijų jau nuo pat pradžių išryškėjo lyderis. Tarp lietuvių grožinės kategorijos autorių aiškus lyderis buvo Marius Povilas Elijas Martynenko su savo debiutine knyga. Akivaizdu, kad jo kūryba turi labai daug gerbėjų, jis užčiuopė nemažos dalies jaunų žmonių jausenas.

Negrožinių lietuvių autorių kūrinių sąraše lyderis buvo Gediminas Kulikauskas, kuris savo knygoje aprašė tai, kokie lietuvių būdo bruožai ir įpročiai buvo prieš 100 metų. Akivaizdu, kad nemažai tų būdo bruožų būdingi ir šių dienų lietuviams. Yuvalio Noah Harari knyga „Sapiens“ Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, tapo bestseleriu ir iš dalies paskatino panašių knygų leidybą. Nenuostabu, kad ir kita jo knyga „Homo Deus: glausta rytojaus istorija“ sulaukė didelio skaitytojų dėmesio.

Grožinių verstinių knygų rinkimuose vyko kur kas lygesnė kova – aiškaus lyderio nebuvo, nežymi buvo Philippe'o Claudelio knygos „Brodekas“ persvara. Dabar ekspertai iš šių penketukų išrinks po vieną geriausią knygą – jų verdiktas nebūtinai turi sutapti su skaitytojų simpatijomis.“

Esminis kriterijus, kuriuo remsis ekspertų komisija, – kad knyga turėtų išliekamąją, meninę, pažintinę vertę, verstinių knygų atveju vertinama ir jų vertimo kokybė. Vertinamos knygos, išleistos nuo 2017 m. lapkričio 1 dienos iki 2018 m. lapkričio 1 dienos. Lietuvių knygų nugalėtojų autoriams bus skirta po 500 eurų premija, tokio paties dydžio premijos bus skirtos ir geriausiomis išrinktų verstinių knygų vertėjams.

Geriausiomis išrinktos knygos bus paskelbtos gruodžio 14 dieną. Rinkimams skirtą polapį su visais rezultatais ir aprašymais galite pažiūrėti čia.

VIDEO: 15min knygos 2018: skaitytojų išrinkti penketukai

Skaitytojų išrinktos 5 geriausios lietuvių autorių grožinės knygos:

1. Marius Povilas Elijas Martynenko „Be penkių pasaulio pradžia: tekstai malonumui sužadinti“ (leidykla „Tyto alba“) 35 proc.

2. Greta Ambrazaitė „Trapūs daiktai“ (Rašytojų sąjungos leidykla) 12 proc.

3. Laura Sintija Černiauskaitė „Šulinys“ (Rašytojų sąjungos leidykla) 12 proc.

4. Valdas Papievis „Brydė“ (leidykla „Odilė“) 11 proc.

5. Marius Burokas „Švaraus buvimo“ (Rašytojų sąjungos leidykla) 9 proc.

Skaitytojų išrinktos 5 geriausios lietuvių autorių negrožinės knygos:

1. Gediminas Kulikauskas „Lietuvio kodas: įpročiai ir būdas senovės lietuvio prieš 100 metų“ (leidykla „Tyto alba“) 29 proc.

2. Giedra Radvilavičiūtė „Tekstų persekiojimas. Esė apie rašytojus ir žmones“ (leidykla „Apostrofa“) 12 proc.

3. Sigitas Parulskis „Amžinybė manęs nejaudina“ (leidykla „Alma littera“) 11 proc.

4. Darius Pocevičius „Istoriniai Vilniaus reliktai 1944–1990“ (leidykla „Kitos knygos“) 10 proc.

5. Vaiva Rykštaitė „Pirmąkart mama: faktai, mitai, giminės moterų balsai ir vienos mamos istorija“ (leidykla „Tyto alba“) 10 proc.

Skaitytojų išrinktos 5 geriausios verstinės grožinės knygos:

1. Philippe Claudel „Brodekas“ (leidykla „Baltos lankos“, vertėja Jonė Ramunytė) 13 proc.

2. Virginia Woolf „Tarp veiksmų“ (leidykla: „Vaga“, vertėja Emilija Ferdmanaitė) 11 proc.

3. Elena Ferrante „Apie tuos, kurie pabėga, ir tuos, kurie lieka“ (leidykla „Alma littera“, vertėja Ieva Mažeikaitė-Frigerio) 10 proc.

4. Karl Ove Knausgård „Mano kova“ (leidykla „Baltos lankos“, vertėja Justė Nepaitė) 10 proc.

5. Howard Phillips Lovecraft „Tykantis tamsoje“ (leidykla „Kitos knygos“, vertėjai Marius Burokas, Paulius Jevsejevas, Virginija Mickienė, Andrius Kunčina) 10 proc.

Skaitytojų išrinktos 5 geriausios verstinės negrožinės knygos:

1. Yuval Noah Harari „Homo Deus: glausta rytojaus istorija“ (leidykla „Kitos knygos“, vertėjas Tadas Juras) 18 proc.

2. Icchokas Rudaševskis „Vilniaus geto dienoraštis“ (leidykla Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, vertėjas Mindaugas Kvietkauskas) 13 proc.

3. Witold Gombrowicz „Lenkiški prisiminimai“ (leidykla „Odilė“, vertėja Irena Aleksaitė) 11 proc.

4. Peter Wohlleben „Paslaptingas medžių gyvenimas: ką jie jaučia, kaip bendrauja – neregimo pasaulio atradimai“ (leidykla „Kitos knygos“, vertėja Zita Baranauskaitė-Danielienė) 10 proc.

5. Nadia Murad „Paskutinė mergina. Mano nelaisvės ir kovos su „Islamo valstybe“ istorija“ (leidykla „Baltos lankos“, vertėja: Eglė Podčašinskienė) 9 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius