Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 21 /2018 11 30

15min knygos rinkimai“: balsuokite

15min tęsia praėjusiais metais pradėtą tradiciją – išrinkti geriausias, išskirtiniausias metų knygas. Renkant geriausias knygas dalyvauja tiek 15min sudaryta ekspertų komisija, tiek skaitytojai.
15min knygos 2018
15min knygos 2018

BALSUOKITE ČIA

15min daug dėmesio skiria kokybiškai literatūrai, aktyviai dalyvauja įvairiose su skaitymu susijusiose iniciatyvose, tad atrodė logiška, kad metų pabaigoje sudarysime labiausiai dėmesio nusipelnančių knygų sąrašus. Juo labiau kad tradiciją išrinkti geriausias metų knygas turi ir nemažai didžiųjų leidinių pasaulyje“, – sakė 15min vyr. redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas.

Praėjusiais metais rinkimai sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo, ir geriausiu kūriniu lietuvių autorių kategorijoje išrinkta Miglės Anušauskaitės komiksų knyga „Dr. KVADRATAS. Greimas ir jo semiotika“ (leidykla „Aukso žuvys“), o verstinės knygos kategorijoje – Tomo Venclovos ir Ellen Hinsey pašnekesiai „Nelyginant šiaurė magnetą“ (leidykla „Apostrofa“, iš anglų kalbos vertė Laimantas Jonušys).

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min metų knygos
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min metų knygos

Šiais metais nuspręsta praplėsti vertinamų knygų kategorijų sąrašą. Šiemet vertinamos geriausios knygos keturiose kategorijose: geriausia lietuvių autorių grožinė knyga, geriausia lietuvių autorių negrožinė knyga, geriausia verstinė grožinė knyga, geriausia verstinė negrožinė knyga.

„Šiemet nusprendėme išskirti ir negrožines knygas, nes Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pastebimas išaugęs susidomėjimas jomis, o ir šiai kategorijai priskiriamų knygų išleidžiama daug ir labai įdomių. Tiesa, teko susidurti ir su dilemomis – tarkime, nauji Giedros Radvilavičiūtės ar Sigito Parulskio kūriniai galėtų pretenduoti tiek į grožinės, tiek į negrožinės kūrybos kategoriją. Visgi nusprendėme priskirti jas negrožinei literatūrai“, – sakė A.Ožalas.

Pagrindiniai vertinimo kriterijai išlieka nepakitę: knygos meninė vertė, išskirtinumas, tai turi būti pirmą kartą išleista knyga (arba būti naujas vertimas), verstinės knygos kategorijoje taip pat didelis dėmesys kreipiamas į vertimo kokybę. Geriausių lietuvių knygų autoriams bus skirtos 500 eurų premijos, tokio paties dydžio premijos bus skirtos ir geriausių verstinių knygos vertėjams, tuo pabrėžiant vertėjų darbo svarbą, kuri neretai pas mus pamirštama.

Tikisi, kad taps kelrodžiu skaitytojams

Geriausias metų knygas rinks tiek sudaryta komisija, tiek 15min skaitytojai. Ekspertų komisiją sudaro 15min literatūros temomis rašantys žurnalistai, su portalu bendradarbiaujantys literatūros ekspertai: Marius Burokas, Jūratė Čerškutė, Jurga Mandrijauskaitė, Audrius Ožalas, Jurga Vaičiūtė, Lina Buividavičiūtė.

Šiemet šie 15min knygų sąrašai rodosi paaugę, juose jau ir atskiros negrožinės literatūros kategorijos, ilgą laiką buvusios savotiškose visų lietuviškų literatūrinių sąrašų paraštėse.

„Labai džiaugiuosi, kad pernai prasidėję 15min knygų rinkimai vyksta ir šiemet, jau tapdami gražia tradicija. Ta, kurią plėtoja ir palaiko daug garsių užsienio žiniasklaidos leidinių ir portalų, knygas ir skaitymą laikydami viena iš neatsiejamų ir privalomų kultūrinių praktikų.

Labai tikiuosi, kad su metais ši 15min iniciatyva taps dar vienu patikimu ir reikalingu kelrodžiu skaitytojams po literatūros pasaulį, – teigė J.Čerškutė. – Šiemet šie 15min knygų sąrašai rodosi paaugę, juose jau ir atskiros negrožinės literatūros kategorijos, ilgą laiką buvusios savotiškose visų lietuviškų literatūrinių sąrašų paraštėse.

Mano manymu, tokie sąrašai yra būtini, nes tai ir rekomendacijos, ir savotiškas literatūros istorijos – tų konkrečių knyginių metų – liudijimas, ir, neabejotinai, skaitymo skatinimas, o kartu ir literatūros prestižo visuomenėje kėlimas. Noriu gal ir naiviai, bet viltingai tikėtis, kad kuo daugiau sąrašų, tuo daugiau kalbų ir diskusijų apie knygas ir tų knygų skaitymo, tuo daugiau mūsų visų žinojimo ir kultūrinio augimo“.

15min knygų rinkimai išsiskiria itin glaudžiu skaitytojo ir literatūrologo bendradarbiavimu.

„Dabar esti nemažai visokio plauko rinkimų. Vieni prasmingiausių man – geriausių, įsimintiniausių knygų rinkimai, – sakė L.Buividavičiūtė. – Tai tikrai gyvina kultūrinį akiratį ir lauką, skatina atidžiai skaityti, domėtis, mąstyti, kodėl renkuosi būtent tą knygą – atsakomybė ir malonumas drauge.

15min knygų rinkimai išsiskiria itin glaudžiu skaitytojo ir literatūrologo bendradarbiavimu – pastarieji išrenka įsimintiniausius darbus net keturiose kategorijose. Skaitytojui esti didesnis pasirinkimas, o ir paskata perskaityti tai, į ką dar galbūt nebuvo atkreipęs dėmesio. Linkim aštrios regos, geros uoslės, budrios ausies. Ir kimbam į darbą.“

Ekspertai atrinko po 10 geriausių lietuvių autorių grožinių ir negrožinių knygų ir po 15 verstinių autorių grožinių ir negrožinių kūrinių. Skaitytojai iki gruodžio 7 dienos galės balsuoti ir išrinkti, jų nuomone, geriausias knygas. Tuomet iš skaitytojų atrinktų 5 daugiausia balsų gavusių knygų ekspertai atrinks, jų nuomone, geriausias knygas. Nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 14 dieną.

Balsuoti galite čia

Siekiama pasirinkti kokybišką literatūrą

15min, rinkdami geriausias knygas, siekia atkreipti ir verslininkų dėmesį – jie irgi skatinami paremti geriausių knygų rinkimus. Šiemet prie geriausių knygų rinkimo prisideda ir lietuviškų el. knygų parduotuvė „Milžinas“.

Komisijoje dalyvaujanti Jurga Mandrijauskaitė sako, kad skaitymo skatinimas, dėmesio atkreipimas į kokybišką literatūrą, naujų formų ieškojimas yra svarbus tikslas.

„Labai džiaugiuosi, kad bendradarbiaujant su 15min knygų mylėtojų komanda šiais metais pavyko kokybiškų knygų populiarinimo idėją perkelti ir į „Vilnius skaito“ skaityklą, kur į 15min sudarytą gurmanų lentyną pateko nemažai knygų iš praeitų metų rinkimų geriausių knygų rinkimų „trumpųjų sąrašų“. Geros knygos turi būti matomos, apie jas turi būti kalbama, diskutuojama“, – sakė J.Mandrijauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius