Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

19-oje Vilniaus knygų mugėje – dėmesys ne tik Lietuvos, bet ir kaimynų šimtmečiams

Šūkiu „Skaitau Lietuvą – skaitau pasaulį“ lankytojus vasario 22–25 dienomis pasitiksianti Vilniaus knygų mugė, pasak antradienį spaudos konferenciją surengusių organizatorių bus kaip niekad tarptautiška – į 19 kartą organizuojamą renginį atvyks apie 80 svečių iš užsienio, o mugės renginiuose bus minimas ne tik Lietuvos vastybės atkūrimo šimtmetis, bet ir kitų šalių sukaktys.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Svečiai iš daugiau nei 20 žmonių

Pasak vienos Vilniaus knygų mugės iniciatorių, Lietuvos leidėjų asociacijos valdybos narės Lolitos Varanavičienės, į Vilnių šiemet atvyks ne tik užsienio autoriai ir ne Lietuvoje kuriantys lietuviai, bet ir žurnalistai bei užsienio institucijų vadovai iš daugiau nei 20 šalių.

„Didelė įtaką turi ir Londono knygų mugė, kur šiemet Lietuva kartu su Latvija ir Estija taps viešnia. Šių metų Vilniaus knygų mugė yra ir savotiška generalinė repeticija prieš Londoną“, – sakė L.Varanavičienė.

Kalbėdama apie ryškiausias žvaigždes iš užsienio, L.Varanavičienė minėjo garsų lenkų kino režisierių Krzysztofą Zanussį, pristatysiantį autobiografiją „Gyvenimo strategijos“. „Manyčiau, kad šis susitikimas pritrauks ne tik kino gerbėjus, bet ir intelektualus“, – apie daugiau nei 30 filmų per savo karjerą sukūrusį režisierė sakė L.Varanavičienė.

Lankytojų dėmesio turėtų sulaukti ir vokietis Alexanderis von Schonburgas, pristatysiantis naujausią savo knygą „Pasaulio istorija išsinešti“, kuri, panašiai kaip ir Lietuvoje daug dėmesio sulaukusi knyga „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“ (Yuval Harari) pristato žmonijos istoriją nuo seniausių laikų iki modernybės. „Tai chuliganiška knyga, bet tik tokios knygos man yra įdomios“, – apie „Pasaulio istoriją išsinešti“ yra sakęs pats autorius.

Ypač trumpam vizitui – vos penkioms valandoms – į knygų mugę atvyks buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas, kuris pristatys savo kontroversiškai vertinamą knygą „Paskutinis Europos šansas. Idealo atradimas iš naujo“. Knygoje jis kalba apie pokyčių Europos Sąjungoje būtinybę ir siūlo ją reformuoti pagal Amerikos federalinės vyriausybės principus.

Knygų mugėje tradiciškai dalyvaus ir užsienyje gyvenantys Lietuvos autoriai: Tomas Venclova, Kristina Sabaliauskaitė, Valdas Papievis, Lina Ever, Eglė Gerulaitytė ir kt.

Šimtmečio minėjimas

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, daug dėmesio bus skiriama nw tik šalies valstybingumo apmąstymui, bet ir kitų šalių sukaktims.

Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė spaudos konferencijoje sakė: „Norime švęsti ne vieni, prisiminti artimiausius kaimynus, kurie taip pat šiemet mini valstybių atkūrimo jubiliejus. Pasinaudojome proga pakviesti juos pabūti kartu, pasikalbėti, nes dažnai suvokiame, kad per mažai pažįstame savo kaimynus, savo artimiausius kolegas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Žilinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušrinė Žilinskienė

Šiemet knygų mugėje bus organizuojamas renginių ciklas „Mūsų šimtmetis. Kalbasi rašytojai“ – rašytojų, kurių šalys šiemet mini valstybių atkūrimo šimtmečių jubiliejus, pokalbiai apie kūrybą, kaimynystę, istoriją, regiono savitumą ir Europos likimą.

Pokalbiuose dalyvaus Nora Ikstena (Latvija) ir Danutė Kalinauskaitė, Zuska Kepplová (Slovakija) ir Eugenijus Ališanka, Jonáš Hájek ir Alvydas Šlepikas bei kiti.

Pažintis su šimtetį mininčių šalių kultūra bus tęsiama ir atsinaujinusioje kino salėje, kurioje bus rodomi Europos šalių filmai.

Naujiena – džiazo ir klasikos alėjos

Lankytojus tradiciškai pasitiks ir muzikos salė, kurioje vyks gyvos muzikos koncertai, naujausių lietuviškų albumų pristatymai, diskusijos, neformalūs susitikimai su muzikantais ir didžiausia Lietuvoje muzikinės produkcijos mugė.

Šių metų naujiena – džiazo ir klasikos alėjos. Džiazo gerbėjai turės galimybę susipažinti su Lietuvos džiazo kūrėjais ir naujausiais jų darbais, o klasikos alėjoje bus transliuojami šio sezono Lietuvos nacionalinės filharmonijos koncertai, filmuoti skaitmeninėje salėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Spaudos konferencijos akimirka

Pokalbių scenoje mintimis apie kūrybą bei rinkos tendencijas dalinsis Sigitas Parulskis ir Gintaras Sodeika, Jazzu ir Leon Somov, „Skamp“, Tomas Sinickis, Saulius Petreikis ir kt.

Daugiau nei 500 renginių 17-oje erdvių

Vilniaus knygų mugė šiemet vyks visose parodų rūmų „Litexpo“ erdvėse. Iš viso – net 17-oje renginių erdvių ir 5-iose ekspozicinėse erdvėse.

Lankytojų šiemet laukia daugiau nei 500 kultūrinių renginių: diskusijos, parodos, renginiai vaikams, muzikiniai pasirodymai ir kt.

Mugėje dalyvaus 370 dalyvių iš 9 šalių.

Kaip ir kasmet, vilniečius nuo Katedros aikštės iki „Litexpo“ rūmų veš nemokamas mugės autobusas.

Iš anksto bilietą įsigysiantys sostinės svečiai mugės dienomis galės trečdaliu pigiau įsigyti kompanijų „Eurolines“ ir „Toks“ bilietus į Vilnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius