-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

40 knygų, kurias rekomenduojama perskaityti per gyvenimą

Viena knyga veja kitą knygą – toks ritmas mėgstantiems skaityti yra įprastas. Tačiau neretai žmonės, norintys paimti į rankas knygą, pasimeta tarp gausybės kūrinių – kuriuos iš jų verta perskaityti, kad ne tik laikas būtų praleistas turiningai, bet ir pati knyga gebėtų praturtinti ją skaitantįjį?
Knygų lentyna
Knygų lentyna / 123RF.com nuotr.

Tokiu atveju dažnai atsigręžiama į klasikos kūrinius. Tačiau ir jų yra gausybė.

Leidinys „The Independent“ knygų mėgėjams siūlo štai tokį knygų sąrašą, kurio pavadinimas skamba ne tik ambicingai – „40 knygų, kurias turėtumėte perskaityti per savo gyvenimą“. Šis sąrašas kartu yra ir nuoroda bei priminimas apie knygas – vieniems jis atvers naujas pažintis su literatūra, o kitiems leis dar kartą pažvelgti, kiek iš šių minimų knygų jau esate perskaitę.

Į kokias knygas dėmesį atkreipia „The Independent“ literatūros kritikai Ceri Radford ir Chrisas Harvey'us?

  • Sąrašą pradeda anglų rašytojos Jane Austen romanas „Puikybė ir prietarai“ („Pride and Prejudice“), kuri pirmą kartą išleista dar 1813 metais. Knygą ne kartą ekranizuota, o jos visame pasaulyje parduota kelios dešimtys milijonų egzempliorių.

  • Paaugliams skirta Anglijos rašytojos Sue Townsend knyga „Slaptas Adriano Moulo dienoraštis“ („The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13¾“). Tai dienoraščio tipo romanas, nagrinėjantis paaugliams aktualias problemas. Kartu tai pirma serijos apie Adrianą Moulą dalis. Pirmą kartą knyga išleista 1982 metais.

  • Amerikiečių satyrinis romanas „22-oji išlyga“ („Catch-22“). 1961 metais pirmą kartą išleista knyga laikoma vienu ryškiausių XX literatūros amžiaus kūrinių. Pagal knygą sukurtas kino filmas ir teatro spektaklis.

  • Priešpaskutinis Anglų rašytojo Tomo Hardy romanas „Tesė iš dErbervilių giminės“ („Tess of the d’Urbervilles“). Knyga apie meilę, nusikaltimus ir snobizmą pirmą kartą išleista 1891 metais ir yra laikoma vienu geriausių T.Hardy kūrinių.

  • Nigerijos poeto, literatūros kritiko Chinua Achebe romanas „Ir prasidėjo griovimas“ („Things Fall Apart“) pasakoja apie gyvenimą Nigerijoje prieš kolonizavimą ir europiečių karingas keliones į Afriką. Knyga pirmą kartą išleista 1958 metais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello romanas „1984-ieji“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./George'o Orwello romanas „1984-ieji“
  • Anglų satyriko George'o Orwello knyga „1984“ JAV prezidentu tapus Donaldui Trumpui vėl buvo garsiai prisiminta kaip pasakojimas apie dabartinį pasaulį, kuriame „netikrų naujienų“ sąvoka gali tapti realybe. Nors knyga išleista 1949 metais, ji tarsi ir dabar kalba ir puikiai iliustruoja šių dienų visuomenių gyvenimus.

  • Charleso Dickenso romanas „Didieji lūkesčiai“ („Great Expectations“) pasakoja našlaičio Pipo istoriją. Tai antras rašytojo romanas. Tiesa, iš pradžių jis dalimis buvo spausdinamas kassavaitiniame britų literatūros leidinyje, o 1961 metais išleistas kaip knyga.

  • 1960 metais pirmą kartą išleistas rašytojos Harper Lee romanas „Nežudyk strazdo giesmininko“ („To Kill a Mockingbird“) šiemet amerikiečių skaitytojų buvo išrinktas mėgstamiausiu romanu. Apklausoje, kurioje dalyvavo per 4 mln. skaitytojų, ši knyga užtikrintai laimėjo rinkimus.

  • Prestižinę „Man Booker“ premiją Indijos rašytoja Arundhati Roy laimėjo dar 1997 metais su knyga „Mažmožių dievas“ („The God of Small Things“). Po to iki 1997 m. 20 metų ši garsi rašytoja neišleido jokio romano. Tačiau net ir tokia ilga tyla pasaulio skaitytojų atmintyje neištrynė A.Roy prieš kelis dešimtmečius parašytos knygos.

„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel
„Scanpix“ nuotr./Hilary Mantel
  • Romanas „Vilko dvaras“ („Wolf Hall“), anglų rašytojai Hilary Mantel atnešė pasaulinę šlovę. Istoriniame romane pasakojama apie Henriko VIII epochą. 2012 metais ši knyga pelnė prestižiniu vadinamą „Man Booker“ apdovanojimą.

  • „The Code of the Woosters“ – 1938 metais pirmą kartą išleistas P.G.Wodehouse'o satyrinis romanas, pasakojantis apie britų fašistus. Knygą ne kartą ekranizuota, pagal ją kurti teatro spektakliai.

  • Romanas, kurio plačiai nereikia pristatyti, o jos pagrindinį personažą yra girdėjęs bene visas pasaulis. Tai 1818 metais išleistas Mary Shelley gotikinis siaubo romanas „Frankenšteinas“ („Frankenstein“). Iš karto po knygos pasirodymo ji susilaukė didelės sėkmės ir ji neišblėso iki šių dienų.

  • Nobelio premijos laureato Williamo Goldingo romanas „Musių valdovas“ („Lord of the Flies“), pasakojantis apie negyvenamoje saloje po katastrofos apsigyvenusius vaikus. 1954 metais pirmą kartą išleistas romanas ne kartą pateko tarp įvairių geriausias knygas išskiriančių sąrašų. Šios knygos recenziją skaitykite čia.

Mažvydo Karaliaus/15min nuotr./Knyga „Musių valdovas“
Mažvydo Karaliaus/15min nuotr./Knyga „Musių valdovas“
  • „Vidurnakčio vaikai“ („Midnight's Children“) – 1981 metais išleistas skandalingojo Salmano Rushdie romanas, pasakojantis apie Indiją ir Pakistaną. Šis kūrinys vos pasirodęs įvertintas „Man Booker“ premija, o vėliau ir „Booker of Bookers“ apdovanojimu.

  • 1847 metais pirmą kartą išleistas Charlotte Bronte romanas „Džeinė Eir“ („Jane Eyre“), kurį ji skaitytojams pristatė prisidegdama literatūriniu pseudonimu. Romanas, kuriame paliečiamos ir tokios temos kaip feminizmas ar seksualumas, buvo ne kartą ekranizuotas.

  • Pirmą kartą šis romanas buvo išleistas aštuoniomis dalimis, kuriose pasakojama miestelio istorija. Daugiausia dėmesio čia kreipiama į moterų statusą, santuokos pobūdį, savanaudiškumą, religiją, politines reformas. Tai – 1871–1872 metais išleistas anglų rašytojo George'o Elioto romanas „Middlemarch“.

  • „Vėtrų kalnas“ („Wuthering Heights“), išleistas 1847 metais, buvo vienintelė knyga, kurią anglų rašytoja Emily Bronte parašė prisidengdama pseudonimu Ellis Bell. Gotikinių atspindžių turintis romanas yra vertinamas įvairiai, tačiau sutinkama, kad tai yra tikra anglų literatūros klasika.

  • „Slapta istorija“ („The Secret History“) – 1992 metais išleistas detektyvinis amerikiečių rašytojos Donna Tartt romanas. Ši knyga vos pasirodžiusi tapo bestseleriu. Įdomu yra tai, kad ši knyga, kuri buvo D.Tartt debiutas, pasirodė 75 tūkst. egzempliorių tiražu, nors įprastas tiražas tuo metu buvo 10 tūkst. egzempliorių.

  • 2013 metais išleistas Nigerijos rašytojos Chimamanda Ngozi Adichie romanas „Americanah“ pelnė ne tik skaitytojų, bet ir literatūros kritikų simpatijas. Knygoje pasakojama apie jauną merginą iš Nigerijos, kuri išvyksta laimės ieškoti į Ameriką ir ten pradeda studijuoti universitete.

  • Anglų rašytojos ir poetės Stello Gibbson komikso knyga „Cold Comfort Farm“ komišku žvilgsniu analizuoja to meto, kai knyga buvo išleista (1932 m.), visuomenę. Knyga ne kartą adaptuota televizijai, pagal ją kurti kino filmai.

  • Amerikiečių rašytojos Toni Morrison knyga „Beloved“ buvo įkvėpta vergės Margaret Garner istorijos, kuri sugebėjo pabėgti nuo vergijos. Knyga pirmą kartą išleista 1987 metais ir kalba apie JAV Pilietinio karo laikus. Romanas pelnė ne vieną apdovanojimą, tarp kurių – Pulicerio premija.

Wikimedia.org nuotr./Toni Morrison
Wikimedia.org nuotr./Toni Morrison
  • Sugrįžimas į Braidshedą“ („Brideshead Revisited“) – šis Evelyno Waugo romanas pirmą kartą išleistas 1940 metais ir ne kartą ekranizuotas – pagal jį kurtas ir serialas, ir kino filmas. Be šio romano šiuolaikinė britų literatūra – neįsivaizduojama.

  • Duoklė mokslinės fantastikos gerbėjams – amerikiečių autoriaus Franko Herberto 1965 metais išleistas romanas „Kopa“ („Dune“). Knyga pelnė prestižinius mokslinės literatūros įvertinimus – „Hugo“ ir „Nebula“ premijas. Knyga buvo ne kartą adaptuota ir tapo įkvėpimu kitoms knygoms, filmams, muzikos kūriniams ir net kompiuteriniams žaidimams.

  • Garsusis F.Scotto Fitzgeraldo „Didysis Getsbis“ („The Great Gatsby“) iliustruoja amerikietiškosios svajonės idėją. Knyga išleista 1925 metais, iš karto po pasirodymo ji netapo bestseleriu ir nebuvo tinkamai įvertinta. Skaitytojai ir pasaulis ją atrado gerokai vėliau, o dabar ši knyga patenka į amerikiečių literatūros klasikos lobyną. Plačiau apie šią knygą skaitykite čia.

„Scanpix“/AP nuotr./Leonardo DiCaprio ir Carey Mulligan filme „Didysis Getsbis“ (2013 m.)
„Scanpix“/AP nuotr./Leonardo DiCaprio ir Carey Mulligan filme „Didysis Getsbis“ (2013 m.)
  • 1962 metais pasirodžiusi Anthony Burgesso knyga „Prisukamas apelsinas“ („A Clockwork Orange“) yra persmelkta smurto scenų ir vaizduoja ateities visuomenę, kurioje, regis, tikrai nenorėtume gyventi. Knyga parašyta unikaliu stiliumi, kuriame atspindimi ir rusiško žargono žodžiai. Leidinys „Time“ šį romaną įtraukė tarp 100 geriausių kūrinių, išleistų nuo 1923 metų.

  • Vladimiro Nabokovo romanas „Lolita“ buvo išleistas 1955 metais ir yra puikiai žinomas ir dabar. Kontroversiška knyga apie vyresnio amžiaus vyro šiltus jausmus paauglei buvo ne kartą ekranizuota, o pats knygos pavadinimas tapo plačiai visuomenėje naudojamu žodžiu, reiškiančiu merginas, kurios suvilioja vyresnio amžiaus vyrus.

  • Dar viena mokslinės fantastikos knyga – tai 1968 metais išleista amerikiečių rašytojo Philipo K.Dicko „Ar androidai sapnuoja elektrines avis?“ („Do Androids Dream of Electric Sheep?“). Knyga nukelia į pasaulį po katastrofos – branduolinio karo. Šis romanas tapo įkvėpimu sukurti kultiniu tapusį 1982 metų filmą „Bėgantis skustuvo ašmenimis“ („Blade Runner“).

  • „Tamsos širdis“ („Heart of Darkness“) – 1899 metais išleistas Josepho Conrado romanas iš pradžių buvo išleistas keliomis dalimis, kurios vėliau sugulė į vieną knygą. Viena svarbiausių XX amžiaus britų literatūros knyga buvo ne kartą ekranizuota ir tapo įkvėpimu kitiems kūrėjams.

  • Personažas, kurį, regis, girdėję yra visi. Tai – Drakula. Gotikinis romanas „Drakula“ („Dracula“) buvo išleistas 1897 metais, o jį parašė airių rašytojas Bramas Stokeris. Sunku būtų ir suskaičiuoti, kiek įvairių adaptacijų yra išgyvenusi ši knyga – nuo kino filmų iki spektaklių.

Nuotr. iš „Wikipedia“/Bramas Stokeris
Nuotr. iš „Wikipedia“/Bramas Stokeris
  • Knyga, kuri paauglystėje atveria akis – tai amerikiečių rašytojo J.D.Salingerio „Rugiuose prie bedugnės“ („The Catcher in the Rye“). Skaičiuojama, kad ši knyga yra išversta bene į visas pagrindinėmis vadinamas užsienio kalbas, o kiekvienais metais jos nuperkama per milijoną egzempliorių. Kaip knyga šis kūrinys išleistas 1951 metais.

  • Kriminalinis romanas „Didysis miegas“ („The Big Sleep“) – Raymondo Chandlerio pasididžiavimas. Ši knyga pradėjo detektyvo Philipo Marlowe knygų seriją. Pati knygą pirmą kartą išleista 1939 metais.

  • Anglų rašytojo Williamo Makepeace Thackeray romanas „Tuštybės mugė“ („Vanity Fair“) pasakoja apie pasaulį po Napoleono Bonaparto karų. Knyga iš pradžių buvo leista atskiromis dalimis 1847–1848 metais ir yra ne kartą ekranizuota.

  • „Stiklo gaubtas“ („The Bell Jar“) – vienintelis romanas, kurį parašė amerikiečių rašytoja Sylvia Plath. 1963 metais pasirodžiusi knyga iš pradžių buvo pasirašyta su autorės pseudonimu – Victoria Lucas. Šis romanas – autobiografinis, o jame netrūksta ir atvirų pačios rašytojos prisipažinimų. Pavyzdžiui, čia nevengiama kalbėti apie depresiją ir panašias temas.

  • Vaikams skirta britų rašytojo Roaldo Dalhio knyga „Čarlis ir šokolado fabrikas“ („Charlie and the Chocolate Factory“) pirmą kartą išleista 1964 metais ir pasakoja apie nuotykius šokolado gamykloje. Knyga ne kartą ekranizuota.

  • Knyga, kurios plačiai pristatinėti nereikia – tai rusų rašytojų Levo Tolstojaus „Ana Karenina“ („Anna Karenina“), išleista 1878 metais. Pats autorius šią knygą pavadino pirmu tikru romanu, kurį jam pavyko parašyti.

wikimedia.org nuotr./Levas Tolstojus
wikimedia.org nuotr./Levas Tolstojus
  • Knyga, tapusi filmu, teatro, operos spektakliu, televizijos ir radijo serijomis – tai 1782 metais išleistas epistolinis prancūzų rašytojo Pierre Choderlos de Laclos romanas „Pavojingi ryšiai“ („Dangerous Liaisons“).

  • „Šimtas metų vienatvės“ („One Hundred Years of Solitude“) – 1967 metais išleistas Kolumbijos rašytojo Gabrielio García Márquezo romanas vadinamas magiškojo realizmo atspindžiu. Šios knygos nupirkta dešimtys milijonų egzempliorių, o jos pirmasis sakinys įtraukiamas tarp geriausių knygų pradžių literatūroje.

  • 1925 metais išleistas Franzo Kafkos romanas „Procesas“ („The Trial“) – vienas geriausiai žinomų šio rašytojų kūrinių. Knyga buvo ne kartą ekranizuota ir adaptuota teatro scenai, o paties romano rankraštis saugomas Moderniosios literatūros muziejuje Vokietijoje.

  • Gotikinis romanas „Rebeka“ („Rebecca“) pirmą kartą išleistas 1938 metais, o iki 1965 metų jo nupirkta daugiau nei 2 mln. egzempliorių. Knygos autorė – anglų rašytoja Daphne du Maurier.

  • Knyga „Leopardas“ („The Leopard“), išleista 1958 metais, pasakoja apie gyvenimą Sicilijoje. Giuseppe Tomasi di Lampedusa knyga leidyklos iš pradžių buvo atmesta du kartus, tačiau vėliau ją išleidus ji tapo perkamiausia knyga Italijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius