Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 knygos: paskelbtas „Man Booker“ tarptautinės premijos trumpasis sąrašas

Ketvirtadienį vakare paskelbtas prestižinės „Man Booker“ tarptautinės premijos trumpasis sąrašas, kurį sudaro šešios knygos. Patekimas tarp šešių geriausių knygų autoriams ir vertėjams garantavo 1000 svarų sterlingų piniginį prizą, tuo tarpu literatūros pasaulis dar labiau sukluso – kas taps premijos laureatais?
Tarptautinės „Man Booker“ premijos trumpojo sąrašo knygos
Tarptautinės „Man Booker“ premijos trumpojo sąrašo knygos / „Man Booker“ premijos teikėjų nuotr.

Priminsime, kad 50 tūkst. eurų premiją pasidalina knygos autorius ir vertėjas, o apdovanojimo laimėtojai bus paskelbti birželio 14 dieną.

Trumpajame sąraše yra vienas autorius, kuris jau kartą buvo patekęs tarp pagrindinių pretendentų laimėti šį literatūrinį apdovanojimą – 2007 metais į šį prizą pretendavo Izraelio autorius Amosas Ozas. Šiais metai dėmesį atkreipė jo alegorinis pasakojimas apie Jeruzalę „Judas“ (vertėjas Nicholas de Lange). Įdomu yra tai, kad sąraše tarp šešių autorių yra net su Izraelio rašytojai. Antrasis iš jų – Davidas Grossmanas, kuris į trumpąjį prizo sąrašą pateko su kūriniu apie komikų gyvenimą „A Horse Walks Into a Bar“ (vertėja Jessica Cohen).

Vienintelė autorė iš Lotynų Amerikos, kurios knyga nominuota tarptautinės „Man Booker“ trumpąjame sąraše yra Samanta Schweblin. Romanas „Fever Dream“ (vertėja Megan McDowell), atkreipęs komisijos dėmesį, yra penkta autorės knyga.

Dar du autoriai, patekę į šį sąrašą, yra iš Skandinavijos: norvegas Roy Jacobsenas ir detektyvinė knyga „The Unseen“ (vertėjas Donas Bartlettas) bei Danijos autorė Dorthe Nors ir jos tragikomiška knyga apie moters gyvenimą „Mirror, Shoulder, Signal“ (vertėjas Misha Hoekstra).

Mathias Énardas – dar vienas europietis, pretenduojantis į prestižinį apdovanojimą. Į trumpąjį sąrašą pateko jo knyga „Compass“ (vertėja Charlotte Mandell), kuri daugiau nei prieš metus jam atnešė prestižinį Prancūzijos literatūrinį apdovanojimą – Goncourt'ų premiją.

Plačiau apie ilgąjį tarptautinės „Man Booker“ premijos sąrašo knygas galite skaityti paspaudę čia.

Tarptautinės kategorijos „Man Booker“ apdovanojimas pradėtas teikti 2005 metais. Iki 2016 metų ši premija buvo teikiama už dabar gyvenančio rašytojo kūrybą, kuri išversta į anglų kalba. Tačiau nuo praėjusių metų šios kategorijos apdovanojimas teikiamas kiekvienais metais už į anglų kalba išverstą ir Didžiojoje Britanijoje išleistą knygą, o patį 50 tūkst. svarų sterlingų vertės prizą pasidalija knygos autorius ir vertėjas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Han Kang (dešinėje) su savo knygos vertėja Deborah Smith
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Han Kang (dešinėje) su savo knygos vertėja Deborah Smith

Praėjusiais metais šią prestižinę premiją pasidalijo Pietų Korėjos rašytoja Han Kang ir jos knygos „Vegetarės“ („The Vegetarian“) vertėja Deborah Smith. Plačiau apie šią autorę ir jos knygą galite skaityti paspaudę čia.

Pagrindinės „Man Booker“ premijos ilgasis sąrašas bus paskelbtas liepos 27 dieną, trumpasis – rugsėjo 13 dieną. O premijos laureatas bus aiškus rudenį – spalio 17 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius