-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 senos knygos, kurias privalote perskaityti

Ieškodami knygos skaitymui dažniausiai žvelgiame į naujausių knygų sąrašus, kuriuose ne taip sunku pasiklysti. Pamirštame, kad ir prieš šimtą ar kelis šimtus metų buvo rašomos puikios knygos.
Aktorius Leonardo DiCaprio
Aktorius Leonardo DiCaprio / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Daugelis šių literatūros klasikai priskiriamų kūrinių įtraukti į švietimo programas ir skaitytos dar mokykloje.

Pagal dalį šių knygų yra sukurti kino filmai. Pavyzdžiui, vien apie poemą „Odisėja“ yra sukurta dešimtys filmų ir serialų.

Siūlome susipažinti su „Bustle“ sudarytu geriausių senų knygų sąrašu. Kiek iš jų esate skaitę?

„Didysis Getsbis“

Garsiausia amerikiečių autoriaus Francio Scotto Fitzgeraldo knyga išleista 1925 metais. 2013 metais remiantis knyga sukurtas tokio paties pavadinimo kino filmas.

Knygos viršelis/Knyga „Didysis Getsbis“
Knygos viršelis/Knyga „Didysis Getsbis“

Romane pasakojama apie auksu tviskantį trečiąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, kuriame viską nustelbia alkoholis, cigaretės ir pasilinksminimai. Knygos epicentre – paslaptingas turtuolis Džėjus Getsbis, į kurio prabangius vakarėlius renkasi šimtai svečių. Tačiau šiais vakarėliais jis siekia ne palinksminti svečius. Jo planas visai kitoks.

Šios knygos recenziją galite skaityti paspaudę čia.

„Hobitas“

J.R.R.Tolkieno romanas „Hobitas“ pirmą kartą išleistas 1937 metais. Po šios knygos pasirodė jos tęsinys – labai populiari trilogija „Žiedų valdovas“. Dažnai manoma, kad tai yra daugiau paaugliams skirtas kūrinys, tačiau jis turi daug gerbėjų ir tarp suaugusiųjų. Nereikia net kalbėti apie kino filmų populiarumą. Jie sukurti remiantis knyga.

Knygos viršelis/„Hobitas“
Knygos viršelis/„Hobitas“

Fantastinėje nuotykių knygoje pasakojama apie hobitą Bilbą Beginsą ir jo nuotykius Grafystėje ir už jos ribų. Beje, šioje knygoje žodis „hobitas“ buvo panaudotas pirmą kartą – autorius sukūrė jį, kaip ir visą nuostabų savo knygos pasaulį.

„Baskervilių šuo“

Šis kūrinys pirmą kartą išspausdintas „The Strand Magazine“ 1901 ir 1902 metais. Tai vienas populiariausių Arthuro Conano Doyle'o sukurto personažo Šerloko Holmso detektyvų.

Knygos viršelis/Knyga „Baskervilių šuo“
Knygos viršelis/Knyga „Baskervilių šuo“

Knygoje pasakojama Š.Holmso ir daktaro Vatsono tiriama byla apie tariamą mistinę būtybę Baskervilį. Kuomet seras Čarlzas Baskervilis miršta, jo sūnėnui taip pat pradeda grėsti pavojus, nes, pasak legendos, Baskervilių šuo persekioja visą giminę. Tikrąjį žudiką bando išaiškinti literatūros legendomis tapę detektyvai.

„Kenterberio pasakojimai“

Apsakymų rinkinys, kurį XIV amžiuje parašė žymiausias anglų viduramžių rašytojas Geoffrey Chauceris, yra laikomas viena pirmųjų anglų kalba parašytų knygų.

Wikimedia.org nuotr./Vitražas, vaizduojantis piligrimus, keliaujančius į Kenterberį
Wikimedia.org nuotr./Vitražas, vaizduojantis piligrimus, keliaujančius į Kenterberį

Knygoje pasakojama apie piligrimus, kurie keliauja iš Londono į Kenterberį. Nuobodžiaudami piligrimai sumano, kaip praleisti laiką – nutaria, kad kiekvienas iš jų papasakos po vieną istoriją. Teigiama, kad iš pradžių pasakojimą rinkinio autorius ketino sukurti iš 120 istorijų, tačiau knygą sudaro 24.

„Dekameronas“

Vieną garsiausių Vakarų Europos knygų 1350–1353 metais parašė italų autorius Giovannis Biccaccio. Tai pasaulinės literatūros šedevras.

Knygos viršelis/„Dekameronas“
Knygos viršelis/„Dekameronas“

Knygos veiksmo vieta – 1348 metai. Florencijos apylinkėse nuo mieste siaučiančio maro pasitraukę septynios kilmingos damos ir trys jaunikaičiai pasakoja istorijas. Kiekvieną dieną išrenkamas karalius arba karalienė nurodo pasakojimų toną ir temą. Kiekvienas pasakotojas stengiasi rasti kuo išradingesnę, linksmesnę, erotiškesnę ar labiau pamokomą istoriją – taip per dešimt dienų papasakojama šimtas novelių.​

„Odisėja“

Būtų sunku surasti žmogų, kuris nebūtų nieko girdėjęs apie „Odisėją“. Šios epinės poemos autoriumi laikomas poetas Homeras. „Odisėja“, manoma, buvo parašyta VIII amžiuje prieš mūsų erą ir pasirodė po „Iliados“.

Knygos viršelis/„Odisėja“
Knygos viršelis/„Odisėja“

Poemoje pasakojama, kaip Itakės karalius Odisėjas po Trojos karo keliauja namo. Jo kelionė trunka dešimt metų. Poemoje daug mitologijos ir nuotykių. Odisėjas yra pagrindinis veikėjas ne tik šioje poemoje, bet ir „Iliadoje“, kurią taip pat parašė Homeras.

„Faustas“

Tai didžiausias poezijos rinkinys vokiečių kalba. Rinkinį, kurį parašė Johannas Wolfgangas von Goethe, sudaro dvi dalys. Pirmoji parašyta 1797–1806 metais, antroji 1824–1831.

Knygos viršelis/„Faustas“
Knygos viršelis/„Faustas“

Knygoje pasakojama apie šėtono Mefistofelio ir Dievo lažybas. Mefistofelis tikina, kad jam pavyks atitraukti Faustą nuo aukštų siekių ir priversti jį mėgautis žemiškais dalykais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius