Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 01 /13:29

„Alma littera“ oficialiai nutraukė bendradarbiavimą su R.Vanagaite: knygos grąžintos autorei

Leidykla „Alma littera“ ketvirtadienį pranešė nutraukianti bendradarbiavimą su rašytoja Rūta Vanagaite – pagal susitarimą visos išleistos knygos – daugiau nei 20 tūkst. egzempliorių – grąžintos autorei.
Rūta Gaivenytė
Rūta Vanagaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Leidyklos „Alma littera“ vadovė Danguolė Viliūnienė tikina, kad sprendimas išimti R.Vanagaitės knygas iš prekybos buvo „nuoširdi leidyklos reakcija ir beprecedentis vertybinis sprendimas“ – esą tolimesni rašytojos veiksmai ir pasisakymai bei „tendencingas faktų iškraipymas užsienio žiniasklaidoje dar kartą parodė, kad leidyklos ir R.Vanagaitės vertybės skiriasi“.

 Danguolė Viliūnienė
Danguolė Viliūnienė

„Gerbiame Lietuvos įstatymus ir, jais remiantis, sutartį su autore nutraukėme abipusiu sutarimu, ir jai perdavėme visas jos knygas. Visos autorinės teisės į knygas dar anksčiau buvo grąžintos autorei“, – pranešime žiniasklaidai cituojama D.Viliūnienė.

Jos teigimu, visą šį laiką R.Vanagaitės knygos buvo saugios ir nepaliestos – buvo nuspręsta jas saugoti iki galutinio susitarimo. Minėtų knygų, leidyklos „Alma littera“ komunikacijos vadovės Audronės Mockienės tikinimu, yra daugiau nei 20 tūkst.

„Tikslaus skaičiaus mes neskelbiame“, – 15min sako ji. „Mes sutartį derinome ilgokai. Kol susitarėme dėl abiem pusėm tinkamų sąlygų. Sutarties sąlygų atskleisti negalime, nebent ji pati (R.Vanagaitė – 15min) to pageidautų“, – priduria A.Mockienė.

Pagal susitarimą su autore knygos bus perduotos ne vėliau kaip per 40 dienų nuo susitarimo pasirašymo. Jos bus pristatytos į autorės nurodytą vietą.

„Nusprendėme knygas atiduoti autorei. Tai yra geriausias įrodymas, kad jos nesunaikintos, autorė nebegalės eskaluoti šios temos. Dabar knygų likimas yra R.Vanagaitės rankose. Ji su jomis galės elgtis savo nuožiūra, o visuomenė spręs, ar jai reikia šios autorės knygų“, – tikina D.Viliūnienė.

Netrukus po šio pranešimo R.Vanagaitė savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė: „Aš atgaunu visas savo knygas – 26 700 egzempliorių.!!!!!.. Nuo šio vakaro knygas galima užsisakyti www.vanagaite.lt adresu info@vanagaite.lt. Bibliotekoms – nemokamai, jei tik norės“. Šiuo metu šiame portale galima nusipirkti penkias R.Vanagaitės knygas, jų kaina svyruoja nuo 7,99 iki 11,99 eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rūta Vanagaitė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rūta Vanagaitė

Leidykla pernai lapkritį 15min pranešė, kad iš prekybos išimtos R.Vanagaitės knygos bus atiduotos ne autorei, kuri jau pareiškė knygų neimsianti, o į makulatūrą, kur bus perdirbtos.

„Tai buvo pirminis ir spontaniškas [sprendimas], bet tas nebuvo padaryta ir abiem pusėm tai buvo žinoma, kad tai nepadaryta ir nebus daroma“, – apie anksčiau skelbtą informaciją knygas perdirbti kalba A.Mockienė.

Tuomet nutraukti R.Vanagaitės leidinių platinimą, jos teigimu, buvo vertybinis sprendimas: „Mes to nematavome finansiškai ir nematuojame.“

Net ir atidavusi autorei knygas ir už tai sulaukusi finansinės kompensacijos, leidykla, anot „Alma littera“ komunikacijos vadovės, nuostolius patirs.

Leidykla „Alma littera“ yra išleidusi šešias R.Vanagaitės knygas – „Pareigos metas: pirmoji knyga Lietuvoje apie artimųjų senatvę ir slaugą“, kurios 2014-ųjų leidimo tiražas siekė 2 tūkst., 2015-ųjų – 1,5 tūkst. egzempliorių; „Ne bobų vasara“, 2015 metais išleistą 4,5 tūkst., 2016 metais – 2 tūkst., 2017 metais – 2,5 tūkst. egzempliorių tiražais; „Ne bobų reikalai“, 2016 metais išleistą 5 tūkst. egzempliorių tiražu; „Mūsiškiai“, 2016-aisiais padaugintą beveik 16 tūkst. egzempliorių tiražu; „Jis“, kuri praėjusiais metais buvo išleista 15 tūkst., šįmet – 5 tūkst. egzempliorių tiražais, ir naujausią knygą „Višta strimelės galva“, kurios tiražas siekia 15 tūkst. egzempliorių.

Leidykla nutraukti R.Vanagaitės knygų platinimą nusprendė po to, kai rašytoja pareiškė surinkusi skandalingų faktų apie Lietuvos karininką, partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą – esą Simono Wiesenthalio centro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas, kurį ji pristatė kaip savo širdies draugą, yra surinkęs duomenų apie jo dalyvavimą žydų žudynėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius