Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artimojo savižudybę išgyvenę žmonės prabilo knygoje be pavadinimo

Pirmadienį knygyne „Pegasas“ pristatyta knyga be pavadinimo. Joje surinktos ir papasakotos žmonių, patyrusių artimojo savižudybę, istorijos. Mūsų visuomenėje vyrauja savižudybės stigma ir žmonės apie tai kalbėti vis dar nedrįsta. Mykolas Majauskas kartu su neabejingų žmonių komanda nusprendė sulaužyti tylą ir paragino nusižudžiusiųjų artimuosius prabilti.
Knygos apie savižudybes pristatymas
Mykolas Majauskas ir Elvyra Kučinskaitė / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Knyga, prekyboje pasirodžiusi savaitgalį, jau sulaukė visuomenės dėmesio. Pirmadienį susitikime su skaitytojais bendravo knygos idėjos autorius M.Majauskas, knygą sudariusi Elvyra Kučinskaitė ir keli savo istoriją knygoje papasakoję artimieji.

Pasak M.Majausko, knyga neturi pavadinimo, nes sunku surasti tinkamus žodžius apibūdinti savižudybę ir jos sukeltą skausmą. Pats išgyvenęs skaudžią netektį, jis suprato, kad įvairių specialistų rekomenduojama užsienio autorių knyga apie sielvartą po savižudybės, turėjusi padėtų atrasti paguodą ir atsakymus, yra mažai paveiki. Vos pradėjęs skaityti, suprato, kad reikia lietuviškų, mums artimų istorijų, su kuriomis galėtume susitapatinti, o gal ir rasti atsakymus.

Taip jam kilo mintis pakviesti asmeniniais išgyvenimais pasidalinti žmones, kurių artimieji savo valia pasitraukė iš gyvenimo Lietuvoje. Į jo kvietimą atsiliepė šimtai žmonių, dar ir šiandien jis gauna panorusių prabilti žmonių laiškus, nors knyga jau pasiekė knygynų lentynas. Knygoje kruopščiai užrašyta ir perteikta penkiolika pusantrų metų rinktų nusižudžiusiųjų artimųjų istorijų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Knygos apie savižudybes pristatymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Knygos apie savižudybes pristatymas

Knygą sudariusi ir žmonių istorijas užrašiusi Elvyra Kučinskaitė sako, kad būtina praskleisti tylos uždangą, gaubiančią savižudybių problemą mūsų šalyje, nes tik taip žmonės gali pradėti gyti. „Žmonės dažnai pasirenka tylą, nors šis sprendimas yra blogiausias kokį tik galime priimti. Atvirai kalbėdami mes galime parodyti žmonėms, kad sunkią akimirką jie nėra vieni, kad yra panašių patirčių – net ir su tokiais sunkiais išgyvenimais yra įmanoma susitaikyti, išgyti ir gyventi toliau“, – kalba E.Kučinskaitė.

Knygos iniciatoriai tikisi, jog knygoje perteikiamos istorijos paskatins drąsiau kalbėti apie savižudybių prevenciją bei psichinės sveikatos problemas, skirti daugiau dėmesio šalia esantiems brangiems žmonėms, o galvojančius apie savižudybę ar mėginusius žudytis galbūt privers susimąstyti sužinojus, kokį skausmą tai gali sukelti jų artimiesiems. Taip pat viliamasi, kad knyga padės atsiverti ir gyti tiems, kurie neteko artimojo jam nusižudžius.

Knygą galima įsigyti „Pegaso“ knygynuose ir elektroninėje parduotuvėje, taip pat parduotuvėse „Maxima“ bei „Eurovaistinėse“. Autorinės lėšos, gautos platinant knygą, skiriamos savižudybių prevencijai Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius