-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Baltų lankų“ leidyklos renginiai knygų mugėje: užsienio svečiai ir dėmesys lietuvių autorių knygoms

Jubiliejinėje dvidešimtojoje Vilniaus knygų mugėje „Baltų lankų“ leidykla stebins išskirtinių svečių ir susitikimų gausa. Į šiųmetę knygų mugę „Baltų lankos“ pakvietė du ypatingus svečius iš užsienio: įžymųjį Nyderlandų rašytoją Hermaną Kochą ir Suomijos Metų knygos laureatę Eliną Hirvonen.
18-osios Vilniaus knygų mugės akimirkos
Vilniaus knygų mugė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pranešime rašoma, kad tradicija jau tapo Kristinos Sabaliauskaitės, menotyrininkės, bestselerių „Silva rerum“ autorės, rengiamos diskusijos, – šių metų knygų mugėje rašytoja vėl kvies kalbėtis itin aktualiomis temomis.

Daug dėmesio „Baltų lankų“ leidykla skirs lietuvių autorių knygoms: lietuvių kilmės Kanados rašytojas Antanas Šileika pristatys naujausią romaną apie tarpukario Kauną „Laikinai jūsų“, keliautoja ir žurnalistė Dalia Smagurauskaitė – savo debiutinį nuotykių ir kelionių romaną „Madraso deimantas“. Mugėje lauks susitikimai su Dainiumi Sinkevičiumi, didelio atgarsio Lietuvoje sulaukusios knygos „Pravieniškių mafija“ autoriumi, ir Ramūnu Bogdanu, kuris pristatys įtempto siužeto romaną „Ukrainos tridantis. Prie bedugnės“. Kalbėti apie Lietuvos šimtmečiui skirtą leidinį „Įsivaizduoti Lietuvą. 100 metų, 100 vizijų. 1918–2018“ pakvies knygos sudarytojai.

Nyderlandų rašytojo, humoristinių laidų kūrėjo, aktoriaus Hermano Kocho 2009-aisiais pasirodžiusi „Vakarienė“ išgarsino autorių visame pasaulyje, Lietuvoje 2015 m. šis romanas pateko ir į geriausių verstinių knygų penketuką. Kiti du autoriaus romanai – „Vasarnamis su baseinu“ ir „Griovys“ – taip pat sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo ir Lietuvoje, ir užsienyje.

Marko Kohno nuotr./Hermanas Kochas
Marko Kohno nuotr./Hermanas Kochas

Susitikimas su H.Kochu – šeštadienį 14 val. 5.1 salėje. Rašytoją kalbins žurnalistas, literatūros apžvalgininkas, „15min“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Audrius Ožalas. Susitikimas vyks lietuvių ir anglų kalbomis (sinchroninis vertimas į lietuvių kalbą).

Rašytojos, žurnalistės, dokumentinių filmų kūrėjos Elinos Hirvonen pirmoji knyga 2005 m. nominuota prestižinei suomių literatūros premijai „Finlandia“. Trečiasis romanas „Kai baigiasi laikas“, itin vertinamas už aktualias temas ir įtaigų, lengvą stilių, išleistas ir lietuvių kalba, yra pelnęs Suomijos Metų knygos apdovanojimą.

Jarkko Virtanen nuotr./Elina Hirvonen
Jarkko Virtanen nuotr./Elina Hirvonen

Susitikimas su rašytoja vyks šeštadienį 12 val. 5.3 salėje. Eliną Hirvonen kalbins literatūrologė dr. Jūratė Čerškutė. Susitikimas vyks lietuvių ir anglų kalbomis (sinchroninis vertimas į lietuvių kalbą).

Mugės lankytojai galės susitikti su menotyros mokslų daktare, rašytoja Kristina Sabaliauskaite. Ji kartu su psichologe, psichoterapeute, Paramos vaikams centro steigėja ir vadove Aušra Kuriene ir vadovėlių autoriumi bei leidėju Sauliumi Žuku pakvies į diskusiją apie šiandieninės Lietuvos jaunimo emocinę būseną.

Temą diskusijai inspiravo 2018-aisiais leidyklos „Baltos Lankos“ kartu su rašytoja Kristina Sabaliauskaite organizuoto moksleivių trumpojo rašinio konkurso „Mano demonai“ darbai. Sulaukta rekordinio rašinių skaičiaus. Dauguma rašinių buvo itin jautrūs ir atviri, apnuoginantys nerimą keliančias tendencijas ir skaudulius, tad Kristina Sabaliauskaitė pasiūlė surengti atskirą diskusiją, kurioje būtų aptariami literatūros, mokyklos ir visuomenėje vykstančių procesų poveikis jaunimui, užduodami nepatogūs, bet atviri ir sąžiningi klausimai.

Diskusija „Šiandienos jaunimo demonai“ vyks šeštadienį 17 val. 5.1 salėje.

VIDEO: Vilniaus knygų mugė: faktai, užsienio svečiai ir rekomenduojami renginiai

Rašytojas Antanas Šileika puikiai pažįstamas Lietuvos skaitytojams. Šeštoji jo knyga „Laikinai jūsų“ – lietuviškojo Džeimso Bondo vardo vertas, tikrų įvykių įkvėptas šnipų romanas apie spalvingą Lietuvos tarpukario istorijos puslapį, kai laikinąja sostine tapo Kaunas, karo kontržvalgybos viršininko pareigas ėjo Jonas Budrys, o Klaipėdos krašto prijungimas rodės tolima svajonė.

M.R.Roberts nuotr./Antanas Šileika
M.R.Roberts nuotr./Antanas Šileika

Romano „Laikinai jūsų“ pristatymas vyks šeštadienį 16 val. 5.3 salėje. Autorių kalbins žurnalistas, televizijos laidų vedėjas ir prodiuseris Rytis Zemkauskas.

Žurnalistės ir nepailstančios keliautojos Dalios Smagurauskaitės debiutinis nuotykių ir kelionių romanas „Madraso deimantas“ stebina neišsenkančiais nuotykiais, drąsia meile, įvairių pasaulio kraštų skoniais, spalvomis bei istorijomis ir nuolatiniu troškimu žinoti: o kas toliau?

Edvardo Blaževič nuotr./Dalia Smagurauskaitė
Edvardo Blaževič nuotr./Dalia Smagurauskaitė

Romano pristatymas vyks sekmadienį 12 val. 5.2 salėje. Dalyvaus autorė, fotografė ir kelionių gidė Kristina Jasudaitė, renginį moderuos žurnalistė Laisvė Radzevičienė.

Ramūno Bogdano įtempto siužeto romanas „Ukrainos tridantis. Prie bedugnės“ – tai pavojų kupina kelionė po pūliuojančią, bet bandančią išgyti šalį nuo tebemiegančio provincijos Maidano iki spalvingos Odesos ir kartu vidinė kelionė žmogaus, kuris žūtbūt siekia laisvės ir teisingumo.

Tomo Vinicko nuotr./Ramūnas Bogdanas
Tomo Vinicko nuotr./Ramūnas Bogdanas

Knygos pristatymas vyks penktadienį 19 val. LRT forume. Dalyvaus autorius ir Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos patarėjas Petras Vaitiekūnas, pokalbį moderuos žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Pataisos namų užkulisius atskleidęs ir visą Lietuvos kalėjimų sistemą sudrebinęs Dainius Sinkevičius knygoje „Pravieniškių mafija. Nerašyti zonos įstatymai“ atskleidžia tikrovę, kurios daugelis nenorėtų matyti. Autorius ne tik pateikia necenzūruotus kalinių liudijimus apie kruviną kovą dėl autoriteto, aprašo luošinimus, prekybą narkotikais, draugystę su pareigūnais, santykius su pramogų pasaulio atstovėmis, bet ir pasakoja apie viešai neskelbtus ir nuo visuomenės nuslėptus nusikaltimus, taip pat publikuoja pirmą kartą prabilusių garsių kalinių pasakojimus.

Knygos pristatymas vyks šeštadienį 19 val. 5.3 salėje. Dalyvaus autorius, jį kalbins „Delfi.lt“ vyriausioji redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.

VIDEO: Pokalbis apie geriausias praėjusiais metais išleistas verstines knygas

Unikaliame leidinyje „Įsivaizduoti Lietuvą. 100 metų, 100 vizijų. 1918–2018“ (sud. M.Drėmaitė, N.Černiauskas ir T.Vaiseta) pateikiamos per šimtą metų nuo 1918-ųjų propaguotos ateities idėjos, sukurti planai ar siekiai, kurie turėjo padėti paaiškinti išgyvenamą tikrovę ir pateikti tolesnės raidos gairių. Leidinio autoriai – įvairių sričių ekspertai – įdomiai ir intriguojančiai papasakojo apie tai, kas nebūtinai įvyko, bet būtinai įsivaizduota, – apie tai, kas pavadinta Lietuvos šimtmečio vizijomis.

Knygos pristatymas vyks penktadienį 19 val. 5.2 salėje. Renginyje dalyvaus knygos sudarytojai Marija Drėmaitė ir Norbertas Černiauskas, tekstų ir viršelio autorius Julijonas Urbonas, moderuos „Bernardinai.lt“ vyriausioji redaktorė Rosita Garškaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius