Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biografinėje knygoje „Frida“ atsiveria dramatiškas, skausmingas ir gaivališkas Fridos Kahlo gyvenimas

Fridos Kahlo gyvenimas ir kūryba buvo iššūkis jos laikmečiui. Ši moteris, įkūnijusi svarbias XX a. iliuzijas ir siekiamybes – Meksikos revoliuciją ir moters emancipaciją, liudijo begalinę aistrą gyventi ir kurti. Ši aistra įveikė net fizinę negalią.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Kitos knygos“ nuotr.
Temos: 2 Knygos Literatūra

Literatūros naujienas sekite ir socialiniame tinkle „Facebook“. Prisijunkite prie „15min knygų lentynos“.

Fridos asmenybę formavo sunki jaunystėje patirta trauma, vedybos su žymiausiu to meto Meksikos tapytoju Diego Rivera, bohemiškas gyvenimo būdas, daugybė meilės romanų. Tarp jų – su Levu Trockiu ir André Bretono žmona Jacqueline. Po mirties praėjus daugiau nei penkiasdešimčiai metų, F. Kahlo išlieka viena ryškiausių modernizmo ikonų, o jos paveikslų parodos toliau keliauja po didžiąsias pasaulio galerijas.

Biografės ir istorikės Hayden Herreros knygoje „Frida: Fridos Kahlo biografija“ itin detaliai, remiantis pačios menininkės laiškais ir dienoraščiais, draugų ir mylimųjų jai rašytais laiškais ir gausybe pasakojimų, perteikta nepaprasta talentingos dailininkės gyvenimo istorija. Ši studija laikoma tiksliausia ir išsamiausia menininkės biografija. Pagal šią knygą 2002 m. sukurtas filmas buvo apdovanotas dviem „Oskarais“.

„Fridai ateidavo į galvą itin originalūs ir dramatiški dvidešimtojo amžiaus vaizdai, kurie nusėsdavo jos drobėse. Tapė save kraujuojančią, verkiančią, atvertą – nepaprastai atvirai versdama savo skausmą menu, sušvelnindama jį humoru ir fantazija. Tapytojos Fridos biografija – visada ypatinga, asmeniška, skvarbi – turi keistos jėgos ir galios, prikaustančios žiūrovo dėmesį taip stipriai, kad šis pasijunta nejaukiai“, – sako knygos autorė.

Biografė ir istorikė Hayden Herrera yra skaičiusi daugybę paskaitų, kuravusi meno parodų, Niujorko universitete dėsčiusi Lotynų Amerikos meną. Jai buvo suteikta Guggenheimo fondo stipendija. H. Herrera parašė straipsnių ir apžvalgų tokiems leidiniams kaip „Art in America“, „Art Forum“ ir „New York Times“. Be kitų, ji yra parašiusi šias knygas: „Frida Kahlo: The Paintings“, „Mary Frank“ ir „Matisse: Portrait“. 

Knyga „Frida: Fridos Kahlo biografija“ bus pristatyta per š. m. vasario 21 d. Vilniaus knygų mugėje rengiamą režisierės Ievos Norkūnienės šokio spektaklio „Viva la Vida“ premjerą. Dramatišką, skausmingą ir gaivališką Fridos gyvenimą scenoje įkūnys šokėjai Tadas Rimgaila ir Kristina Navickaitė-Tina bei aktorius Vytautas Kontrimas. 

Hayden Herrera. Frida: Fridos Kahlo biografija. Iš anglų k. vertė Goda Sodeikaitė. K. Kitos knygos, 2014.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius