Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų rašytojai apie „Brexit“: Didžioji Britanija dabar mokosi neapykantos

„Nieko dar neįvyko, tačiau viskas jau pasikeitė“, – taip padėtį Didžiojoje Britanijoje po „Brexit“ apibūdino rašytojas Patrickas McGuinnessas. Frankfurto knygų mugėje „Brexit“ aktualijos nepraslydo pro akis – buvo surengta diskusija apie tai, kaip situaciją šalyje mato britų rašytojai.
„Brexit“
„Brexit“ / 123rf.com nuotr.

„Pastarieji 40-50 metų Didžiojoje Britanijoje buvo labai reakcingas laikotarpis“, – diskusijos metu sakė P.McGuinnessas. Anot jo, aktyviausiai tame dalyvavo mitus kūrusi žiniasklaida bei politikai.

„Kelis šimtus metų Didžiojoje Britanijoje buvo kuriamas mitas, kad jie sukūrė demokratiją, dabar sukurti kiti mitai, pasibaigę „Brexit“. Žmonės patikėjo tais mitais. Ir tie, kas sako, kad šis balsavimas nustebino, kad atsirado iš niekur, kad nematė, jog tai artėja, tiesiog nesidairė aplinkui“, – sakė belgiškų šaknų turintis rašytojas.

Beje, jis prisiminė situaciją iš savo vaikystės – iš Belgijos jų šeimai persikėlus gyventi į Didžiąją Britaniją, mokytoja paklausė, kur jis gyveno anksčiau. Jis atsakė, kad keliolika kilometrų nuo Prancūzijos sienos. „Mokytoja trenkė man per rankas liniuote, pasakiusi – kokie kilometrai, mylios!“ – tai, kad britiškumas kartais įgaudavo ekstremalų supratimą ir anksčiau, pasakojo autorius. Jis negailėjo aštrių žodžių ir politikams, dabar valdantiems šalį, apibūdinęs, kad nemaža dalis jų sociopatai.

Diskusija Frankfurto knygų mugėje
Diskusija Frankfurto knygų mugėje

Tačiau pastaraisiais metais tai, anot jo, ėmė itin smarkiai keistis. Jeigu anksčiau nacionalizmas dar rėmėsi ir pasididžiavimo jausmu, žavėjimusi tam tikrais pranašumais, tarkime, sveikatos apsaugos sistema, dabar jo pagrindą sudaro pasirinkta simbolika ir ieškojimas to, kas, anot kai kurių, prieštarauja britiškumui. „Didžioji Britanija mokosi nekęsti“, – sakė jis.

P.McGuinnesso manymu, nemažai prie to prisideda ir didžiulės korporacijos, kurioms nenaudingas transnacionalinis identitetas. „Kai kas galvoja, kad po šito sukrėtimo žmonės atsisuks vieni į kitus, bandys suprasti vienas kitą. Tačiau aš esu pesimistiškas – jie to nedarys“, – tvirtino rašytojas.

„Yra nemažai jėgų, kurios nori sumažinti žmonių smalsumą, domėjimąsi kaimynais. Nes juk kuo mažiau žinai, tuo mažiau klausinėji“, – sakė autorius. Jis nėra tikras ir tuo, kad rašytojai gali tą situaciją kažkaip ženkliai pagerinti.

„Negali pakeisti žmonių, gali tik pabandyti pažinti juos. Tai ir daro literatūra. Tačiau visuomenė dabar tokia susiskaldžiusi, kad vieni su kitais net nesikalba, jie nepažįsta vieni kitų“, – sakė jis. P.McGuinnessas teigė, kad dabartinis „Brexit“ procesas – tik pradžia. „Paskui bus kiti 15-20 metų naujų sutarčių pasirašymų, visa šalies sistema ims keistis. Tad, manau, situacija tik blogės“, – sakė jis.

Ne mažiau pesimistiškai buvo nusiteikusi ir iš Šiaurės Airijos kilusi rašytoja Jan Carson: „Šalis dabar itin trapios būklės. Pastarieji keleri metai sudavė stiprų smūgi viltims“.

Rašytoja Bonnie Greer sakė, kad britų nacionalizmas dabar nuolatos yra maitinamas, tad sunku tikėtis kažkokių permainų: „Brexit“ pateikė porciją melų apie pasaulį, apie šalį, apie žmonių tarpusavio santykius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius