Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britų rašytojo Rowano Somerville'io zoologiniai palyginimai pelnė premiją už blogiausią sekso aprašymą

Britų rašytojas Rowanas Somerville'is pirmadienį pelnė neprestižinę literatūros premiją už blogiausią literatūrinį lovos scenos aprašymą (Bad Sex in Fiction Prize) dėl entomologinių vaizdinių savo romane „Josios pavidalas“ (The Shape of Her).
Artumas
Artumas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premija Seksas

Žurnalo „Literary Review“, kasmet skiriančio šį prizą, kritikai atkreipė dėmesį į metaforą, jog meilės aktas atrodo, „tarsi žvynasparnių specialistas jodytų vabzdį tvirtu šarvu“.

Šiame romane apie aistrą ir prisiminimus, kurio veiksmas vyksta vienoje Graikijos saloje, esama ir kitų neįprastų zoologinių metaforų – vieno personažo pirštai esą „pakankamai švelnūs, kad išlaikytų mažą paukštelį“.

Konkurso žiuri taip pat nustebino plaukų intymiose vietose palyginimas su „dykumos augalija, suvešėjusia prie požeminio srauto“, taip pat kitas vaizdingas pasažas: „Jis prasegė jos palaidinę, apnuoginęs krūtį, kurios spenelis styrojo tarsi žavaus žvėriuko nosis, uodžianti nakties kvapus. Jis suspaudė spenelį lūpomis ir iščiulpė druską.“

R.Somerville'is, gimęs Didžiojoje Britanijoje, tačiau gyvenantis Airijoje, žiuri sprendimą įvertino su humoru: „Kas gali būti labiau angliška nei prastas seksas!“. Jis taip pat padėkojo žurnalui „visos tautos vardu“.

„Literary Review“ 1993 metais įsteigtas prizas kasmet skiriamas siekiant atkreipti dėmesį į „grubų, beskonį ir dažnai atsainų gausių seksualinių aprašymų naudojimą šiuolaikiniuose romanuose“.

Šių metų laureatas sakė, jog jaučiasi pagerbtas, nes buvo nominuotas kartu su tokiais rašytojais kaip romano „Antausis“ (The Slap) autorius australas Kristas Ciolkas, taip pat amerikietis Jonathanas Franzenas, parašęs didelio populiarumo sulaukusią knygą „Laisvė“ (Freedom).

Anksčiau šią premiją yra pelnė keli literatūros „sunkiasvoriai“, tarp jų Sebastianas Faulksas, Tomas Wolfe'as, Normanas Maileris ir velionis Johnas Updike'as, pelnęs „Bad Sex“ prizą 2008 metais už visos karjeros „pasiekimus“.

Pernai laureatu tapo romano „Geradarės“ (Les Bienveillantes/The Kindly Ones) autorius amerikietis Jonathanas Littellas, aprašęs orgazmą kaip „sukrėtimą, kuris ištuštino mano galvą lyg šaukštas, skrebinantis iš vidaus virto kiaušinio lukštą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius