Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Čia nėra didvyrių“ – romanas jaunimui patyčių tema

Vokiečių rašytojos Anos Seidl (g. 1995) romanas „Čia nėra didvyrių“ atskleidžia aktualias šių dienų paauglių problemas, skaudžius išgyvenimus, kai patyčios mokykloje virto tragedija. Pasakojama apie netekties skausmą, kaltę ir kaltinimus, išlikimą po patirto siaubo. Ir  apie būdus, kaip atsitiesti, priimti pagalbą, labiau subręsti.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.
Temos: 2 Literatūra Knygos

Dar būdama šešiolikos Ana Seidl parašė romaną „Čia nėra didvyrių”, už kurį apdovanota Vokietijos vaikų ir jaunimo literatūros akademijos ir kitomis premijomis. Tai jaudinanti istorija apie penkiolikmetės Mirjamos mėginimus vėl pradėti įprastą paauglės gyvenimą po mokykloje patirtų skaudžių įvykių. Ar ir ji neprisidėjo prie patyčių, kurių pasekmės tragiškos? Kaip jaunam žmogui įveikti visai ne vaikiškus išbandymus, kaip sustiprėti ir gyventi toliau?

Ištrauka iš knygos: „Prieš pradėdami lankyti mokyklą, paprasčiausiai esame tik laimingi vaikai. Esame tokie, kokie esame. Tačiau vos tik ateiname į mokyklą, tai baigiasi. Tada stengiamės prisitaikyti prie kitų. Rengiamės vienais ar kitais drabužiais, kad patiktume kitiems. Kalbame  tuos ar anuos  dalykus, nes žinome, kad tie kiti nori girdėti būtent šitai.

Mokykla ugdo mus tokiais žmonėmis, kokie vieną gražią dieną ir tampame. Lankomės abejotinuose vakarėliuose, kad patiktume kitiems. Apsiperkame tik tam tikrose tose parduotuvėse. Ir išjuokiame kitus mokinius, kad pademonstruotume priklausą dar kitiems. Kažkas visada duoda toną. Ir dažniausiai – įžūlios kvaišos ir „mačistai“. Jie išsirenka vieną arba dvi aukas ir ima kabinėtis. Ir kadangi niekas iš mūsų pačių tarpo nenori tapti dar viena auka, mes taip pat į tai įsitraukiame. Pasiduodame grupės spaudimui.“

Anna Seidl. Čia nėra didvyrių: romanas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2015. 280 p. ISBN 978-9986-39- 866-0.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius