Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davidas Bowie: didžiulis knygų mėgėjas, į koncertus veždavęsis visą biblioteką

Legendinis dainininkas Davidas Bowie vadintas muzikos, mados, kultūros ikona, tačiau gerai jį pažįstantys žmonės žinojo, kad atlikėjas buvo ir didžiulis knygų mėgėjas, galėjęs valandas diskutuoti apie mėgstamus kūrinius, skelbia telegraph.co.uk.
Davidas Bowie
Davidas Bowie / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sausio 10 dieną po pusantrų metų trukusios kovos su vėžiu miręs atlikėjas yra sakęs: „Kai esu atsipalaidavęs, aš skaitau“, o gerai praleistą savaitę apibūdindavo kaip tą, kuomet jis perskaitydavo „tris ar keturias knygas“. 

Jis taip pat buvo žinomas dėl pomėgio kolekcionuoti knygas ir ypač pirmuosius jų leidimus. D.Bowie sakė, kad dėkingas savo tėvams, kurie įskiepijo jam meilę knygoms. 

Atlikėjas yra sakęs: „Kai esu atsipalaidavęs, aš skaitau“, o gerai praleistą savaitę apibūdindavo kaip tą, kuomet jis perskaitydavo „tris ar keturias knygas“

Kaip vienus reikšmingiausių posūkių gyvenime jis įvardino Allano Ginsbergo ir Jacko Kerouaco knygų perskaitymą. D.Bowie pasakojo, jog J.Kerouaco kūrinio „Kelyje“ perskaitymas, kai jam buvo 15 metų, atvėrė akis ir įžiebė troškimą išsiveržti iš gimtojo miesto. 

1976 metais, keliaudamas į Meksiką filmuotis kino juostoje „The Man Who Fell To Earth“, jis su savimi pasiėmė 400 knygų. 1997 metais, duodamas interviu, jis pasakojo: „Aš buvau mirtinai persigandęs, kad reikės palikti jas Niujorke, tuo metu aplink mane sukosi keli ne itin geros reputacijos žmonės, ir aš nenorėjau, kad jie pavogtų mano knygas.“ 

Nuo to laiko D.Bowie išsiugdė įprotį koncertinių turų metu su savimi vežiotis ištisą biblioteką. Knygos būdavo supakuojamos į dėžes taip, kaip ir instrumentai. „Tuo metu aš turėjau labai gerą knygų kolekciją“, – prisiminė D.Bowie. 

D.Bowie interviu metu mėgo kalbėti apie mėgstamus rašytojus – nuo A.Ginsbergo ir Williamo Burroughso iki Stepheno Kingo („aš mėgstu Stepheną Kingą, jis sugeba mane mirtinai išgąsdinti“). Jis mėgo britų rašytojus: Martiną Amisą („juokinga“), Peterį Ackroydą („jo darbuose – puikus misticizmas. Aš perskaičiau viską, ką jis yra parašęs. Ta neramioji, tamsioji Londono pusė, kurią jis mato, yra būtent tai, kaip ir aš jį suprantu“), Julianą Barnesą („aš iš tiesų mėgstu jį, tai kitas pasaulis“), tačiau sakė, kad jis taip ir nepamėgo Thomaso Hardy knygų.

Vienas iš kelių kartų, kai jis išreiškė neigiamą nuomonę apie konkrečius autorius, buvo Anitos Brookner knyga „Hotel du Lac“, 1995 metais apdovanota „Booker“ premija – atlikėjas sakė, kad knyga jam asmeniškai pasirodė esanti bevertė. 

D.Bowie mėgo įvairiausio stiliaus knygas, jis buvo kultinės komiškos Johno Kenendy Toole knygos „A Confederacy of Dunces“, o taip pat Spike'o Milligano kūrinio „Puckoon“ gerbėjas. 

Norintiems geriau susipažinti su D.Bowie literatūriniu skoniu, paskelbtas geriausių atlikėjo knygų šimtukas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius