-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ernesto Hemingway’aus ledkalnis – vėl lietuviškuose vandenyse

Vieno ryškiausių amerikiečių rašytojų Ernesto Hemingway’aus kūryba pirmą kartą Lietuvoje bus išleista atskira knygų serija. Paskutinį kartą kelios šio autoriaus knygos lietuvių kalba pasirodė prieš septynerius metus.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Leidyklos „Baltos lankos“ nuotr.

„Ernesto Hemingway’aus kūryba dažnai lyginama su ledkalniu, mat didžioji dalis jos reikšmių ir prasmių slypi ne paviršiuje, o gelmėse. Lietuvos skaitytojai tai vertina, nes garsiausios autoriaus knygos leidžiamos jau ne pirmą kartą. Džiaugiamės mūsų literatūros vandenis galėdami sujudinti visa serija šio autoriaus knygų“, – teigia amerikiečių rašytojo knygų seriją leisiančios leidyklos „Baltos lankos“ vyriausiasis redaktorius Saulius Repečka.

Tik ką knygynuose pasirodė populiariausias autoriaus kūrinys „Senis ir jūra“. Vasario mėnesį turėtų išeiti romanas „Kam skambina varpai“, o kiek vėliau kiti kūriniai: „Kilimandžaro sniegynai“, „Anapus upės, medžių ūksmėje“, „Turėti ir neturėti“, „Salos vandenyne“. Rašytojas už kurybą apdovanotas Pulicerio bei Nobelio literatūros premijomis.

„Per knygų muges skaitytojai nuolat teiraujasi E. Hemingway’aus kūrybos, o apysaka „Senis ir jūra“ net trijų kartų atstovams išlieka viena svarbiausių knygų. Galbūt todėl, kad šis autorius nepripažįsta manieringo aprašinėjimo, tuščiažodžiavimo, retoriškos kalbos, bet kalbėdamas universaliomis, kiekvienai kartai ir kultūrai aktualiomis mirties ir netekties temomis sukuria gilų ir susimąstyti priverčiantį tekstą“, – svarsto S. Repečka.

Per knygų muges skaitytojai nuolat teiraujasi E. Hemingway’aus kūrybos

Literatūros kritikai pažymi, kad kiekvienoje autoriaus knygoje jaučiamas išskirtinis rašymo stilius, ir turinys kaskart kitoks, intriguojantis ir stebinantis. Pats E. Hemingway apie kūrybą yra pasakęs: „Tikram rašytojui kiekviena knyga turi būti nauja pradžia, naujas bandymas pasiekti tai, kas nepasiekiama. Jis visada stengiasi daryti tai, ko niekas iki jo nedarė arba ką kiti bandė daryti ir nesugebėjo.“

Ernestas Hemingway'us gimė 1898 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kartą rašęs, kad „niekas iš žmogaus neatima tiek daug jėgų, kiek pavojaus baimė“, didžiąją gyvenimo dalį praleido ieškodamas pavojingų nuotykių: buvo Pirmojo pasaulinio karo savanoris, karo korespondentas Ispanijoje, įsigijęs laivą „Pilar“ plaukiojo po Karibų salas, Antrojo pasaulinio karo metais su sąjungininkų pajėgomis išsilaipino Normandijoje ir buvo vienas pirmųjų įžengusių į išvaduotą Paryžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius