-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

H.Murakami „Norvegų girios“ ir kitus rankraščius padovanos universitetui: „Jie gali pasimesti“

Visame pasaulyje garsus Japonijos rašytojas Haruki Murakami paskelbė, kad Tokijuje esančiam Waseda universitetui padovanos savo rankraščius ir kitus asmeninius daiktus. Šią aukštąją mokyklą rašytojas baigė 1975 metais. Beje, šią žinią H.Murakami paskelbė surengęs spaudos konferenciją ir tai buvo pirma jo Japonijoje surengta konferencija per pastaruosius 37-erius metus, rašo „The Japan Times“.
Haruki Murakami
Haruki Murakami / „Scanpix“/AP nuotr.

Nuo rankraščių iki plokštelių

Kaip kalbėjo rašytojas, universitetui dovanojami daiktai jam pačiam yra labai brangūs, o specialią konferenciją jis surengė tam, kad paaiškintų tokio sprendimo motyvus.

„Aš neturiu vaikų, ir yra tikimybė, kad mano rankraščiai ir kiti svarbūs daiktai gali pasimesti ar dingti“, – kalbėjo 69-erių H.Murakami.

Rašytojo dovaną, kaip nurodo universitetas, sudaro kitose šalyse išleistų H.Murakami knygų kopijos, rankraščiai, laiškai, kuriuos autorius rašė ir gavo iš kitų rašytojų, didelė jo sukauptų muzikos įrašų kolekcija – H.Murakami garsėja kaip džiazo muzikos gerbėjas, o savo kolekcijoje turi per 10 tūkst. įvairių šio muzikos žanro vinilinių plokštelių.

H.Murakami žada, kad jei sugebės rasti užrašus, kuriuose sugulė „Norvegų girios“ istorija, jis juos taip pat padovanos universitetui. Skaičiuojama, kad vien šios knygos parduota daugiau nei 10 mln. egzempliorių, kai visos kūrybos parduota daugiau nei 50 mln. egzempliorių.

„Rašiau beveik 40 metų, tad susikaupė nemažai rankraščių ir su tuo susijusių užrašų. Jiems nei mano namuose, nei darbo vietoje nėra pakankamai vietos“, – dėsto rašytojas.

Pasak jo, viską sukaupti ir laikyti vienoje vietoje būtų itin patogu.

VIDEO: Rašytojo portretas: kuo įdomus ir išskirtinis Haruki Murakami?

Įkurs specialų centrą

Waseda universitetas ketina įkurti specialų studijų centrą, kuriame bus galima rasti H.Murakami knygas, jo kauptus ir mėgstamus muzikos įrašus.

„Negalėčiau būti laimingesnis žinodamas, kad tai padės tiems, kas studijuos mano kūrybą“, – sako rašytojas.

Tokijo Kejo universiteto Amerikos literatūros profesorius Takayuki Tatsumi sako, kad tokio centro įkūrimas būtų labai svarbus, nes pasaulyje yra daug tyrinėtojų, kurie savo moksliniuose darbuose analizuoja H.Murakami kūrybą.

Pasak profesoriaus, apie H.Murakami kūrybą buvo surengtos kelios tarptautinė akademinės konferencijos.

Pastebimas viešumoje

Nors H.Murakami žinomas kaip rašytojas, kuris vengia viešumos, pastaruoju metu jis maloniai stebina savo gerbėjus.

Rašytojas visus nustebino rugpjūtį dalyvaudamas vienoje radijo laidoje, kur kalbėjo apie savo mėgstamą muziką. Vėliau knygų „Norvegų giria“, „Avies medžioklė“ autoriaus balsą jo gerbėjai galėjo išgirsti dar vienoje laidoje. Teigiama, kad jau suplanuotas dar vienas H.Murakami dalyvavimas radijo laidoje.

Pats rašytojas prabilo apie norą surengti koncertą, kuriame jis grotų muziką iš savo sukauptos asmeninės vinilinių plokštelių kolekcijos. Tai nebūtų naujiena pačiam H.Murakami, nes prieš tapdamas rašytoju jis Tokijuje buvo atidaręs džiazo barą.

H.Murakami už savo kūrybą yra gavęs ne vieną apdovanojimą, tarp kurių yra ir 2006 metais gautas Franzo Kafkos prizas, ir 2016 metais atsiimtas Hanso Christiano Anderseno literatūrinis apdovanojimas. Nors kasmet rašytojo pavardė minima tarp galimų prestižinės Nobelio premijos laureatų, šios premijos jis nėra gavęs.

Tiesa, tokią galimybę H.Murakami turėjo šiemet, kai, neteikiant Nobelio literatūros premijos, jai buvo sukurtas alternatyvus prizas, kuriam buvo nominuotas ir Japonijos rašytojas. Tačiau jis pats organizatorių paprašė pašalinti jį iš pretendentų į prizą, nes, kaip tuomet nurodė H.Murakami, jis nenori viešumos ir nori koncentruotis į kūrybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius