-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hailji romane klausiama: o jei iliuzija ir realybė apsikeistų vietomis?

Žymų Pietų Korėjos rašytoją Haïlji (tikrasis vardas Rim Jong Joo) su Lietuva sieja ypatingas ryšys. Mūsų šalyje jis lankėsi ne kartą, planuoja atvykti ir ateityje.
Knygos viršelis
Knygos viršelis / Rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.

Didelio susidomėjimo sulaukęs pirmasis lietuviškai pasirodęs rašytojo romanas „Užupio respublika“ (2012) leido pasivaikščioti po tikrąją ir mistinę Užupio respubliką. Šis kūrinys taip pat buvo išleistas angliškai ir sulaukė puikių anglakalbių skaitytojų vertinimo.

Ne vienas jų buvo atvykęs pasižvalgyti po mūsų paslaptingąją respubliką. O naujame lietuviškai ką tik pasirodžiusiame jo romane „Parodymai“ (iš korėjiečių kalbos vertė Martynas Šiaučiūnas-Kačinskas) veiksmas vyksta tardymo kambaryje. Tačiau, kad ir kaip būtų paradoksalu, romane nerasite nė vieno... tardytojų klausimo. Romanas prikaustys dėmesį nuo pirmojo puslapio, o bandydami užbėgti įvykiams už akių ir stengdamiesi nuspėti knygos baigtį, galiausiai liksite nustebinti.

Filosofijos profesorių, atvykusį į pajūrio miestą paminėti dešimtųjų savo vestuvių metinių, staiga viešbučio vestibiulyje suima policija. Jis niekaip negali suprasti, kodėl surakintas antrankiais atsidūrė policijos areštinėje. Piktindamasis, kad jam pateikiami „kažkokie melagingi kaltinimai“, profesorius nerimauja dėl žmonos sveikatos. Bet tai, ką tvirtina policija, jį stačiai pribloškia... Jis – o drauge ir skaitytojas – atsiduria keistame pasauly, kuriame sukeistos vietomis iliuzija ir realybė. Šį romaną galima pavadinti sąmonės prigimties detektyvu. Gyvenimo ir mirties perskyra čia itin komplikuota. Kūrinys atveria galimybę kitaip pažvelgti į pasaulio ir žmogaus sąmonės santykį, neteikiant pirmenybės nei tikrovei, nei vaizduotei.

Hailji. Parodymai: romanas. Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2016. 152 p. ISBN 978-9986-39-877-6. Dailininkė Deimantė Rybakovienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius